Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Weetjes over Ajax’ tegenstander Sporting Clube de Portugal

Het gaat weer beginnen Ajacieden! Onze club hoopt weer hoge ogen te gooien in de Champions League en de eerste opponent is de Portugese landskampioen Sporting Clube de Portugal. Hieronder wat aardige weetjes over de club met wie Ajax de degens kruist!

13 september 2021 - 16:53
Sporting 1200
Het onderkomen van Sporting werd in augustus 2003 geopend. © Ajax Life

Het duel tussen Ajax en de Portugezen wordt afgetrapt in het fraaie Estadio José Alvalade. Lokale tijd 20.00 uur, want in Portugal is het immers een uurtje vroeger. In Nederland moet de kijkbuis wel gewoon om 21.00 aanstaan.

Het stadion van Sporting staat fijn in het centrum van Lissabon en herbergt normaal gesproken 50.478 toeschouwers. Het onderkomen van Sporting werd in augustus 2003 geopend en is vernoemd naar de oprichter van Sporting. Het stadion werd gebouwd voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2004. Onder andere de halve finale tussen Nederland en Portugal werd er afgewerkt.

Het stadion heeft een zogeheten Uefa vijf sterren-status door alle functionaliteiten, bereikbaarheid en faciliteiten. Rond het stadion vind je ook een megabioscoop, winkelcentrum en het Sporting CP clubmuseum. Het vloeroppervlak van het museum bedraagt duizend vierkante meter en vertelt je alles over de historie van ‘Os Leões’, oftewel ‘De Leeuwen’. De collectie telt zeker zo’n zesduizend objecten.

Aanbevolen
Win kaarten voor Ajax - FC Groningen!

Waar stadsrivaal Benfica de adelaar als dier omarmde, gebruikte Sporting incidenteel een echte leeuw als mascotte. Zo ook aan de zijlijn bij Sporting – Ajax in 1988. Stanley Menzo herinnert zich het roofdier 33 jaar na dato nog goed en spreekt van een ‘heel intimiderend tafereel’. De huidige Ajacieden hoeven niet bang te zijn, want de leeuw in het clublogo van Sporting brult niet.

Sporting werd 23 keer landskampioen, waarvan de laatste keer dus in 2020/2021. De nationale beker werd 17 maal gewonnen en de club legde eenmaal beslag op een Europese trofee: de Uefa Cup in seizoen 1963/1964. Sporting is de enige Portugese club die dit voor elkaar kreeg. In die succesvolle jaargang won het met 16-1 (!) van Apoel Nicosia, nog altijd een Europees clubrecord qua uitslag. In datzelfde toernooi stond Sporting in 2004/2005 ook in de finale, maar deze ging in eigen huis verloren.

Dat de club nu weer actief mag zijn in de Champions League geeft de Portugezen een trots gevoel. Sporting is vanzelfsprekend ook nog altijd fier op het feit dat het sterren als Luís Figo en Cristiano Ronaldo heeft gevormd. ‘De enige club in de wereld die twee jeugdspelers heeft opgeleid die later door de Fifa werden uitgeroepen tot beste spelers ter wereld,’ lezen we dan ook in de infomap richting Sporting - Ajax.

Voor Ajax is het verder maar goed dat Fernando Pevroteo niet meer op het veld staat. Hij speelde 332 wedstrijden voor Sporting, waarin hij maar liefst 540 keer het net vond… Een gemiddelde van 1.6 doelpunt per duel. Ongekend! Hij speelde in de jaren dertig en veertig voor Sporting en speelde nooit voor een andere club. Waar wij met Sjaak Swart een Mister Ajax hebben, kunnen we Pevroteo gerust een Mister Sporting noemen. Helaas werd hij slechts 60 jaar oud.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >