Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajaxtrein dendert door

Ajax speelde wederom een tegenstander van de mat, waarbij 2-0 een magere afspiegeling was van de kansenverhouding. Verdedigend stond het weer als een huis. Voor de tiende keer op rij hield Ajax de tegenstander op minder dan 1.00 Expected Goals. We bespreken het nieuwste hoofdstuk van een geweldige seizoenstart aan de hand van de statistieken.

Door Erik Elias
29 september 2021 - 12:13
Pmajabes800
In de tweede helft leek iedereen vrede te hebben met 2-0. © Pro Shots

Daar waar Sporting CP (1-5) eerder zonder een paar belangrijke basisspelers aantrad tegen Ajax, maakte Besiktas JK het nog bonter. In totaal miste het twaalf spelers, waarvan een stuk of vijf basisspelers. Boze tongen in Turkije beweren dat het te maken heeft met een nieuw trainingsveld dat niet goed is aangelegd. Hoe dan ook: Ajax trad aan tegen een zwaargehavende tegenstander en dat was te zien.

Hoewel de eerste échte kans van de wedstrijd voor de Turken was, legde Ajax verder de gehele wedstrijd de wil op aan de tegenstander. Dat trainer Erik ten Hag slechts twee keer wisselde, zegt iets over het belang van de Champions League. Roteren is voor in de KNVB-beker en in de tweede helft van eredivisiewedstrijden. In het miljardenbal staat vanaf de aftrap tot en met het laatste fluitsignaal de sterkst mogelijke elf op het veld.

Op een gegeven moment in de tweede helft leek iedereen vrede te hebben met de ontstane situatie. De buit was binnen voor Ajax en de Turken wilden vooral niet nog meer goals incasseren en hun spelers heel houden. Hierdoor was het tempo een stuk lager dan in de eerste helft en haalde Ajax misschien niet alles uit de wedstrijd. We blikken daarom terug op een regelmatige 2-0-overwinning zonder franje aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via @11tegen11!

Passmaps
Als de passmap iets laat zien, is het dat Ajax heel veel balbezit had. In totaal meer dan zeventig procent. Om die reden zien we tussen bijna alle spelers die dicht bij elkaar in de buurt stonden lijntjes, dit keer zelfs van en naar spits Sébastien Haller. In totaal verstuurde Ajax 705 passes, waarvan maar liefst 89 procent aankwam bij de goede kleur.

We zien dat de goed spelende Ryan Gravenberch in een Europese wedstrijd iets verder van de goal aan de bal komt dan normaal gesproken. Qua gemiddelde positie zit hij ergens tussen Edson Álvarez en Steven Berghuis in. Laatstgenoemde was veel in en rond de zestien te vinden. We zien dat hij gemiddeld genomen zelfs dichterbij de goal van de tegenstander aan de bal kwam dan Haller.

2021 09 28 Passmap Ajax Ajax 2 0 Besiktas

Het risicoloze spel van Ajax – met name in de tweede helft – komt ook naar voren in de passzuiverheid van Noussair Mazraoui en Álvarez. Zij noteerden over de gehele wedstrijd genomen respectievelijk een passzuiverheid van 95 en 96 procent. In theorie geweldig, in de praktijk zaten er ook een heleboel breedteballetjes tussen, wat je natuurlijk liever niet wil zien. Al hoorde het misschien ook een beetje bij deze wedstrijd die al snel was gespeeld.

De dominantie van Ajax komt ook naar voren in de passmap van Besiktas. Spits Michy Batshuayi stond negentig minuten lang op een eiland en kwam gemiddeld genomen op de middenstip aan de bal. En waar de vaste lezers van deze stukken gewend zijn aan dikke bollen en veel lijnen tussen spelers, kan een passmap er dus ook zo uit zien.

2021 09 28 Passmap Besiktas Ajax 2 0 Besiktas

Expected Goals
We schreven al eerder dat Besiktas het eerste speldenprikje van de wedstrijd uitdeelde toen Batshuayi op de paal schoot. Volgens het model van @11tegen11 gaat zo’n kans er gemiddeld één op de zes keer in.

En herinner je je die ‘ongelofelijke misser’ in de eerste helft van Dusan Tadic nog? Die bal gaat er gemiddeld eens per drie keer in, waarbij het vaker voorkomt dat een speler naast schiet of dat de keeper een redding verricht, dan dat de bal helemaal wordt gemist, zoals nu bij Tadic het geval was. Maar alsnog een kans die er veel makkelijker uitziet dan deze in werkelijkheid is.

Later in de wedstrijd kwamen de Turken er ook nog een paar keer gevaarlijk uit en werd er zelfs nog een goal afgekeurd. Over de gehele wedstrijd genomen was de kansenverhouding echter zwaar in het voordeel van Ajax: 3.52 om 0.58. Wederom zeer indrukwekkende cijfers, met name op Champions League-niveau.

Noot: of de kansen voor Besiktas werden afgevlagd voor buitenspel of niet, maakt voor de Expected Goals niet uit, omdat de scheidsrechter het spel door liet gaan. Pas op het moment dat de scheidsrechter het spel stil legt – zoals bij de afgekeurde goal – wordt het schot niet meer toegevoegd aan de dataset.

2021 09 28 Xg Plot Ajax 2 0 Besiktas

De lange platte lijn die we hierboven bij beide clubs zien in de slotfase, bevestigt wat we al eerder schreven. Op een gegeven moment vonden beide ploegen het wel prima om de stand op 2-0 te houden.

Leuk en vooral indrukwekkend feitje over de verdedigende cijfers van Ajax: dit seizoen is tien officiële wedstrijden oud en nog niet één keer wist een tegenstander meer dan 1.00 Expected Goals te creëren.

2021 09 28 Pitch Plot Ajax 2 0 Besiktas

Waar we na de 1-5-overwinning op een gehavend Sporting nog schreven dat het meer ging om een tegenstander van Europa League-niveau, daar leek Besiktas nog het meest op een tegenstander uit de Conference League. Nee, het zit Ajax momenteel bepaald niet tegen. 

Later op de avond won Borussia Dortmund (zonder Erling Haaland) in een hele stroeve wedstrijd van Sporting. Hierdoor zijn er twee ploegen met zes punten in poule C en twee ploegen die nog op nul staan. Met als gevolg dat Ajax de overwintering in de Champions League al veilig kan stellen in het tweeluik tegen Dortmund. Maar dan waarschijnlijk wel tegen Dortmund mét Haaland...

Nu resteert nog één potje voor de interlandbreak: FC Utrecht-thuis. De editie van 2019/2020 was misschien wel de beste wedstrijd onder Ten Hag in dat voetbaljaar. In de huidige vorm valt een evenaring van dat niveau niet uit sluiten. Als Ajax die wedstrijd winnend afsluit, staat het op 22 punten in de competitie en zes punten in de Champions League. Er is geen Ajacied die daar niet vooraf voor getekend had. De Ajaxtrein dendert door!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >