Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Schotenhemel in Portugal

Ajax schoot uit de startblokken tegen Sporting en scoorde voor het eerst sinds 1995 vijf keer in één Champions League-wedstrijd. In totaal schoot Ajax dertien keer, waarvan niet één keer van buiten de zestien. We bespreken deze geweldige start van het Champions League-seizoen aan de hand van de statistieken.

17 september 2021 - 12:08
Analyse 1200
Sierd de Vos maakte brommergeluiden op de kijkbuis. Snappen we! © Pro Shots

Was Sporting een ploeg van Champions League-niveau? Niet echt. Vanaf de eerste minuut was het druk zetten niet in orde, ontstonden er gaten op het veld en maakten de Portugese verdedigers een hoop individuele fouten. Toch had dit ook te maken met het goede spel en hoge tempo van Ajax, zowel met als zonder bal. Zoals Johan Cruijff het ooit stelde: “Het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is om een zwakke tegenstander slecht te laten voetballen.”

Dat lukte Ajax in ieder geval uitstekend. Hoewel de schotenverhouding slechts dertien om negen was, creëerde Ajax bij elkaar veel meer Expected Goals dan Sporting en won het dik en dik verdiend. We blikken terug op de eclatante 1-5-overwinning aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via @11tegen11!

Passmaps
Met Daley Blind dit keer aan de linkerkant en Steven Berghuis nog steeds op tien begon Ajax voortvarend aan de wedstrijd. Hierbij viel natuurlijk vooral de samenwerking tussen Noussair Mazraoui en Antony op. Met Mazraoui vaak aan de binnenkant (wat terug te zien is in de passmap) werd Antony vaak in een één-tegen-één-situatie gezet met linksback Rúben Vinagre. Laatstgenoemde heeft daar waarschijnlijk nog een tijdje slapeloze nachten van…

De blikvangers waren natuurlijk Antony en Sebastien H4ller. Iets minder belicht was de samenwerking op het middenveld tussen Ryan Gravenberch en Berghuis. Beide spelers lieten zich afwisselend goed inzakken om aan de bal te komen, wat voor verwarring zorgde voor de middenvelders van Sporting. Gemiddeld gezien kwam Gravenberch (toch echt opgesteld in de ‘dubbele zes’) zelfs dichterbij de goal aan de bal dan nummer tien Berghuis. Met daarachter Edson Álvarez, echt in het midden als slot op de deur, die een paar keer goed stond opgesteld om een counter eruit te halen.

2021 09 15 Passmap Ajax Sporting CP 1 5 Ajax

De naam van Haller viel al, hoe kan het ook anders, na een wedstrijd met vier goals. We zien aan de passmap hierboven dat hij naast het scoren van doelpunten ook iets meer betrokken werd in het spel. Zo combineerde hij een paar keer goed met Gravenberch en hield hij de lange bal van achteruit goed vast. Inmiddels staat Haller op 21 goals en 6 assists in 29 wedstrijden. Zonder penalty’s en vrije trappen te nemen...

Klein kritiekpuntje: waar de trein op rechts met Mazraoui en Antony maar doordendert, is de afstemming op links nog niet ideaal. Blind is natuurlijk geen back die er twintig keer per wedstrijd overheen gaat, terwijl aanvoerder Dusan Tadic ook geen snelheidsduivel is die buitenom gaat. Hierdoor werd de ruimte aan die flank minder goed benut dan aan de andere kant. In deze wedstrijd niet cruciaal, maar wel iets waar trainer Erik ten Hag mee aan de slag zal gaan.

Expected Goals
Ajax scoorde dus twee keer in de eerste tien minuten. We zien aan de grafiek hieronder dat het met de kwantiteit van de kansen wel meeviel: Ajax schoot ‘maar’ dertien keer. Aan de andere kant was bijna elk schot ook echt een grote kans, waarbij vijf van de dertien keer daadwerkelijk doel werd getroffen.

Voetbal blijft een gek spelletje; na een vrij matige eerste helft was Sporting vlak na rust een paar centimeter en een VAR-ingreep verwijderd van het maken van 2-3. In plaats daarvan bleef het 1-3 en kon Ajax de wedstrijd rustig uitspelen richting 1-5.

We zien verder dat Sporting eigenlijk nauwelijks tot echte kansen kwam. Het wordt bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk dat het model van 11tegen11 de goal van Sporting eigenlijk niet eens als echte kans registreert. Maar dat was buiten Remko Pasveer gerekend...

2021 09 15 Xg Plot Sporting CP 1 5 Ajax

Qua Expected Goals was Ajax dus duidelijk de bovenliggende partij, met 3.14 tegen tegen 0.60. Waarbij het merendeel van Sportings doelgevaar nog uit spelhervattingen kwam ook.

Uit de statistieken blijkt dat je het meeste kans maakt op een doelpunt als je van dichtbij en centraal voor de goal schiet. Die les heeft Ajax (en vooral Haller) goed in de oren geknoopt.

Het veldje hieronder is een geweldige afbeelding voor voetbalnerds die een afstandsschot vooral zien als een kansloze onderbreking van een aanval die ook had kunnen resulteren in een schot van dichtbij. We zien dat Ajax alle dertien schoten van binnen de zestienmeter nam.

2021 09 15 Pitch Plot Sporting CP 1 5 Ajax

Net als in voorgaande seizoenen heeft Ajax niet te klagen over de loting in de groep. Sporting is weliswaar de huidige kampioen van Portugal, maar voelde niet aan als een Champions League-tegenstander qua organisatie en (verdedigende) kwaliteit. Maar ook tegen een ploeg van Europa League-niveau moet je zelf nog iets op de mat leggen, en daar slaagde Ajax met vlag en wimpel voor.

Als de ploeg van Ten Hag erin slaagt de thuiswedstrijd van Besiktas te winnen kan het in een zetel richting het tweeluik met Borussia Dortmund. En dan nog steeds geldt: niet de huid verkopen voordat de beer is geschoten. In het seizoen 2019/20 won Ajax ook de eerste twee wedstrijden in de poule (Lille-thuis en Valencia-uit), om het vervolgens op de laatste speeldag net niet te redden...

Nu wacht eerst Cambuur-thuis, waarbij het wederom de vraag is of Ajax ook een Champions League-tempo en intensiteit aan de dag kan leggen tegen een laagvlieger uit de Eredivisie. Op voorhand lijkt dit ook een ideale wedstrijd om wat te roteren, rust te geven en jonge honden minuten te geven. Daramy wellicht?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >