Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Groningen

Ajax treedt zaterdagavond in eigen huis aan tegen FC Groningen. Duels met de ploeg uit het Hoge Noorden zijn altijd lastig, maar des te fijner is het dat de Ajacieden kunnen rekenen op een goed gevulde Johan Cruijff Arena. Hier volgen wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

24 september 2021 - 19:35
Driedingengajagro800
Ajax versloeg Groningen vorig jaar met 3-1. © Pro Shots

Ajaxsupporter mag eerste fluitsignaal geven
Er staat deze speelronde een primeur op het programma. Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal blaast niet de scheidsrechter op zijn fluit voor de aftrap, maar krijgt een supporter de kans om de wedstrijd te openen. Dit alles klinkt een beetje maf en briljant tegelijk, maar heeft vooral te maken met de terugkeer van volle stadions.

Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie over het initiatief: “We hebben allemaal lang moeten wachten om weer terug te mogen naar volledige capaciteit. Daarom leek het ons mooi om de fans het eerste fluitsignaal te laten verzorgen. We hopen dat het weer net zo sfeervol wordt op de tribunes als voor de coronaperiode,” aldus de initiatiefnemers op het digitale huis van de eredivisie.

Iedere thuisspelende club mag één supporter uitkiezen die langs de lijn het eerste fluitsignaal verzorgd. “Er wordt afgeteld naar de aftrap en die betreffende persoon fluit dan de wedstrijd in gang. Op hem of haar zijn voor de wedstrijd alle schijnwerpers gericht.” We zijn benieuwd wie er namens Ajax de fluit in zijn of haar mond neemt!

Aanbevolen
Ten Hag: 'Gemakzucht zit in het DNA van Ajax en moeten we uitbannen'

Te Wierik vrijgesproken van schorsing
Terwijl Ajax in Sittard naar een 0-5-zege freewheelde, had Groningen het in eigen huis een stuk lastiger met Vitesse (0-1). Als Groningen zijnde kun je best een keer verliezen van de Arnhemmers, maar de manier waarop dat gebeurde, liet een nare smaak achter in het Hoge Noorden. Het duel werd niet alleen verstoord door biergooiers en streakers, maar stond ook in het teken van rode kaarten.

Bij de plaatselijke FC moesten zowel Daniël van Kaam als Mike te Wierik het veld vroegtijdig verlaten. Van Kaam werd naar de kleedkamer gestuurd omdat hij als laatste verdediger hands maakte, waardoor een doelrijke kans van Vitesse werd ontnomen. Te Wierik ging na ingrijpen van de VAR met rood van het veld vanwege een harde tackle op Loïs Openda.

Waar Groningen akkoord is gegaan met het schikkingsvoorstel van de KNVB om Van Kaam voor één duel te schorsen, daar ging de club in beroep tegen de straf (drie duels, waarvan één voorwaardelijk) van Te Wierik. Met succes, want de verdediger is vrijgesproken en mag gewoon afreizen naar Amsterdam.

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke spelers stuur jij de wei in tegen FC Groningen?

Buijs hoopt op topdag van Groningen
Dat Van Kaam er in de Johan Cruijff Arena niet bij is, is dus duidelijk. Maar Groningen-trainer Danny Buijs kent nog meer vraagtekens voor het duel met Ajax. Verdediger Radinio Balker er vanwege een blessure sowieso niet bij. “Verder zijn er best wel wat jongens met fysieke ongemakken waardoor op de wedstrijddag pas duidelijk wordt wie er allemaal bij gaan zijn,” aldus de oefenmeester.

Buijs noemt het een uitdaging om met een gehavende selectie op bezoek bij Ajax te gaan, maar hoopt vooral dat zijn ploeg op zijn best is in Amsterdam. “We moeten een strijdwijze verzinnen die het best past bij de wedstrijd. Los van die strijdwijze moet je zelf een ongelooflijke topdag hebben. Ajax toont al een paar jaar de beste van Nederland te zijn.” 

Ajax en Groningen trappen zaterdagavond om 18.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Pol van Boekel, terwijl Siemen Mulder de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Leden SV Ajax verkopen thuisduel met Besiktas uit!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >