Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dani en Ten Hag omschrijven Sporting CP als ‘een geduldig roofdier’

Ajax kan Sporting Clube de Portugal woensdag direct een mentale tik uitdelen in het eerste groepsduel in de Champions League. Goed is tegen de beoogd overwinterrivaal niet goed genoeg. Ajax moet tóp zijn.

14 september 2021 - 07:59
Dani 1200
Dani voor een eerdere Ajax Life-fotoshoot in Lissabon. © Ricardo Santos

Woensdagavond om 21.00 uur gaat de bal rollen in het fraaie Estádio José Alválade, waar het uitvak wordt bevolkt door 1200 Ajaxsupporters. Het Portugese voetbal ligt Nederlandse clubs doorgaans niet zo heel lekker. Ajax speelde zeventien keer Europees tegen een Portugese opponent. De resultaten zijn in balans: zeven keer winst en verlies, drie keer gelijk. Twintig treffers voor en twintig tegen.

“Portugese voetbalteams kun je beschouwen als roofdieren, want ze kunnen het opbrengen om heel veel geduld te hebben en dan toe te slaan,” zo omschrijft Erik ten Hag de Portugese speelstijl. “Ze hoeven de bal niet te hebben, kunnen scherp verdedigen en het juiste moment afwachten.”

Aanbevolen
Informatie omwisselen en meer voor Ajacieden in Lissabon

Ajax gaf Benfica wat dat laatste betreft in 2018 een koekje van eigen deeg in de Johan Cruijff Arena met een treffer van Noussair Mazraoui in blessuretijd. Ajax hield die avond zijn hoofd koel en dat is woensdagavond wederom een goed plan.

Ten Hag: “Wat er ook bij komt kijken zijn de provocaties en intimidaties. Nederlanders laten zich meeslepen in dat spel. Wij hadden dat uit bij FC Twente (1-1) ook. Dan gaat de focus van het voetbal af. Het ultieme voorbeeld hiervan is de wedstrijd tussen Nederland en Portugal op het WK van 2006 met al die gele en rode kaarten.”

We zoeken voor ons magazine Ajax Life contact met voormalig Ajacied Daniel da Cruz Carvalho om eens te horen hoe hij aankijkt tegen Sporting. Hij speelde tot zijn twintigste voor 'De Leeuwen' en droeg tussen 1996 en 2000 het Ajaxshirt.Dani kan zich scharen achter de woorden van Ten Hag.

De typering ‘geduldige roofdieren’ kan hij zeker plaatsen. “Sporting wacht inderdaad ook op het juiste moment om toe te slaan. Dat kunnen ze, omdat ze technische spelers hebben die met een individuele actie het verschil kunnen maken.”

Aanbevolen
Zeegelaar: ‘Sporting heeft wereldwijd veel fans, net als Ajax’

Dani is vol lof over de pas 36-jarige trainer van Sporting, Rúben Amorin. De oud-middenvelder mag zich met recht een product van de voetbalstad noemen. Hij genoot zijn opleiding bij Belenenses, speelde elf jaar voor Benfica, won daar drie titels en coachte Sporting vorig seizoen naar de eerste titel sinds 2002.

“Amorin is veeleisend en houdt van de intensiteit van het spel. En hij schroomt niet om jeugd in te brengen,” aldus Dani over de Sporting-trainer, die in eigen land bekendstaat om zijn tactische vondsten en optimale mentale voorbereiding van zijn elftal.

Een voorkeur spreekt Dani niet uit. Hij wil en kan niet kiezen. “Beide ploegen hebben de kwaliteit om te overwinteren in de Champions League. Daar geloof ik echt in,” klinkt het strategisch.

Aanbevolen
Weetjes over Ajax’ tegenstander Sporting Clube de Portugal

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >