Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zuid-Amerikaans temperament met een vleugje Hollandse nuchterheid

Zuid-Amerikaans temperament tegenover Hollandse nuchterheid. Het is wel vaker voer voor discussie, zeker na een onbesuisde ingreep zoals die van Nico Tagliafico tijdens de Johan Cruijffschaal. Inderdaad oerdom… En toch koester ik spelers met dat Latijnse gif.    

Door Jordy Haak
10 augustus 2021 - 10:35
Tagliafico JC 1200
Tagliafico zoekt altijd de grens op en gaat er soms overheen. © Pro Shots

Was het een overtreding uit pure frustratie, omdat de twee vroege tegengoals van Noni Madueke over de linkerflank tot stand kwamen? Was het een manier om een signaal af te geven aan PSV? ‘Tot hier en niet verder.’ Of was zijn roekeloze tackle simpelweg ondoordacht?

Het antwoord op die vraag kan alleen Tagliafico zelf geven, maar duidelijk is dat zijn ingreep de tongen los maakte. Op sociale media werd de linksback door sommige Ajacieden verguisd, omdat hij zijn hele team in de steek liet. Tegelijkertijd kreeg de Argentijn van veel supporters in de Arena een welgemeend applaus. Voorop in de strijd, was de gedachte aldaar.

Het heeft mij in verwarring gebracht. Natuurlijk was de actie stompzinnig. PSV kon vanaf de betreffende positie op het veld niets uitrichten en er waren bovendien pas veertig minuten gespeeld. De rode kaart betekende een breekpunt in de wedstrijd. Dat gaven Erik ten Hag en Daley Blind na afloop ook ruiterlijk toe. En toch is de actie ook tekenend voor de onverzettelijkheid van de Argentijn.

Zuid-Amerikanen zijn winnaars. Ze doen alles voor een resultaat. Luis Suárez had dat ook altijd. Een schwalbe valt onder spelbederf, maar als het nodig was om de overwinning uit het vuur te slepen, aarzelde de Uruguayaan geen moment. Hij sloeg op het WK 2010 tegen Ghana zelfs een keer een bal van de doellijn. Niet netjes, maar toen Asamoah Gyan de strafschop miste en Uruguay de halve finale bereikte, was Suárez door het dolle heen.

Met de elf braafste jongetjes van de klas in je team ga je het ook niet redden.

Het zijn acties die niet direct te vergelijken zijn met de onbesuisde tackle van Nico, maar het zegt wel veel over de mentaliteit in Latijns-Amerika. Logischerwijs kreeg Ten Hag na de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal de vraag of ‘hij niet gek werd van zijn linksback’. Het was immers niet de eerste keer dat dit Tagliafico overkwam. De trainer nam zijn speler in bescherming.

“Nico is een winnaar. Hij legt zijn hele hebben en houden erin. Ook tegen PSV. Op dat moment nam hij een risico en dat had hij op die plek niet moeten doen. Het ging nu mis, maar hij heeft ons ook ontelbare keren geholpen,” aldus Ten Hag.

Laten we dat laatste vooral niet vergeten. Er wordt in Nederland nogal eens geklaagd dat de eredivisie weinig meer voorstelt. De intensiteit in competities als de Premier League ligt veel hoger. Helemaal waar, maar juist spelers met gif dragen daar ook aan bij.

Ja, Nico moet iets verstandiger worden. Hij verzamelt teveel onnodige kaarten en lijkt er vooralsnog niet echt van te leren. Tagliafico zoekt altijd de grens op en gaat daar soms overheen. Desondanks koester ik hem. Met de elf braafste jongetjes van de klas in je team ga je het ook niet redden.

Doe mij dan maar wat Zuid-Amerikaans temperament. Wellicht met een vleugje Hollandse nuchterheid ter compensatie.

Aanbevolen
Blind en Ten Hag nemen Tagliafico nadrukkelijk in bescherming

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >