Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vanaf Vitesse-thuis VAR-besluit op het stadionscherm

Ajax en alle andere clubs stemden in 2018 unaniem voor de invoering van de VAR. De arbitrale tool krijgt vanaf komende speelronde op de tribune een nieuwe dimensie: je kunt op de schermen de ondersteunende beelden zien. En daar is wat voor te zeggen.

26 augustus 2021 - 12:39
Varjcschaaltullenaar1000
Arbiter Higler en VAR druk doende met het uitgestelde juichen. © Sjoerd Tullenaar

Het uitgestelde juichen (of treuren!) is de afgelopen jaren aan het supporterswoordenboek toegevoegd, omdat het soms nagelbijtend spannend is of een doelpunt wel óf niet door de VAR-check komt. Dat blijft straks zo, alleen wordt het soms tergend lange wachten afgerond met beelden die aangeven hoe de VAR tot z’n besluit is gekomen.

De KNVB legt op hun digitale thuis uit dat beelden “uitsluitend worden getoond na herziening van een beslissing van de scheidsrechter, na advies van de VAR.” Daarvoor heeft de bond een heus replay-centre dat de beelden aanlevert. Opvallend: de club zelf bepaalt daarna nog of de beelden op de schermen komen.

Of de extra check door de club zelf de boel dan weer vertraagt, moet de praktijk uitwijzen. Het níet tonen van een correctie door de VAR - zeker als dat in het nadeel is van de thuisspelende club - kan nog voor de meeste onrust en boze koppen zorgen, schatten wij zo in.

Aanbevolen
Uuuuuuutrecht lacht, Uuuuuuutrecht huilt bij afwezigheid van VAR

De KNVB en de Eredivisie CV willen de supporters hiermee beter informeren, wat een prima streven is. Vanaf oktober 2019 zag je op de schermen in het geel van sponsor ARAG dat er iets werd gecheckt, bijvoorbeeld een penalty-situatie. Hoe en waarom? Daar had je geen idee van.

Vanaf vrijdag kun je na het zien van de beelden het misschien nog niet eens zijn met zo'n arbitraal besluit, maar je hebt in ieder geval bewegende plaatjes om met je tribunegenoten verder te discussiëren.

Zover bekend worden de beelden van de VAR in Europees verband nog niet getoond. Bij het knotsgekke duel in Londen tegen Chelsea op 5 november 2019 had een uitgeslapen VAR de idiote beslissingen van scheids Gianluca Rocchi ook zichtbaar voor publiek recht kunnen zetten. Transparant, zoals het hoort en zoals de UEFA dat op papier ook predikt.

De ontzetting op Stamford Bridge in beeld. Wat gebeurt er allemaal...? © Pro Shots
Aanbevolen
SV Ajax over conclusies Chelsea - Ajax: ‘Uefa moet transparant zijn’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >