Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax over conclusies Chelsea - Ajax: ‘Uefa moet transparant zijn’

Tijdens de besloten ‘scheidsrechterswinterbijeenkomst’ van de Uefa is ruiterlijk erkend dat de inmiddels gepensioneerde Gianluca Rocchi grove fouten heeft gemaakt tijdens Chelsea – Ajax (4-4).

06 februari 2020 - 09:40
chelsea-12001
De ontzetting op Stamford Bridge in beeld. Wat gebeurt er allemaal...? © Pro Shots

Je kunt nu zeggen: ja, heb je nog meer nieuws? Maar toch is het goed dat tientallen internationale toparbiters op een bijeenkomst de arbitrale blunders bespraken die Ajax overwintering in de Champions League hebben gekost. De Telegraaf weet wat er tijdens het samenzijn is gezegd en pakt flink uit en rept over ‘de schande van Stamford Bridge’.

De beelden van het krankzinnige duel werden teruggekeken en daarbij kwam natuurlijk ook de rode prent voor Daley Blind ter sprake. Vrijwel alle aanwezige arbiters waren van mening dat Rocchi terecht liet doorspelen na de overtreding van Chelsea-speler Christian Pulisic. De aanwezigen vonden de overtreding die Blind vervolgens maakte eveneens geelwaardig. Over de rode kaart voor de Ajacied was dus weinig discussie.

De bijeengekomen scheidsrechters spraken wel vrijwel unaniem uit dat Rocchi het spel na de overtreding van Blind had moeten stilleggen. De regel is namelijk dat voordeel alleen gegeven wordt als er een directe scoringskans is. Daar was geen sprake van, want de overtreding vond plaats op dik 35 meter van het doel.

Kortom: Als Rocchi de regels goed had gehanteerd, dan had Joël Veltman de bal nooit ongelukkig tegen z’n hand gekregen en was Ajax een tweede rode kaart plus penalty bespaard gebleven. Ook de Europese scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti schaarde zich achter deze visie.

Nu kan een scheidsrechter een fout maken, dat is menselijk, maar ook de VAR greep niet in en ook dat kwam tijdens de bijeenkomst ter sprake: dit had wél moeten gebeuren, waardoor de pingel voor Chelsea en de rode kaart van Veltman teruggedraaid hadden moeten worden.

Als Supportersvereniging Ajax weten we dat dingen niet teruggedraaid kunnen worden en dat we vooral vooruit moeten kijken. Er ligt nog genoeg moois in het verschiet, maar de door toparbiters getrokken conclusies over Chelsea-uit doen natuurlijk wel een beetje zeer.

Directeur Fabian Nagtzaam: “Ik vind dat supporters nooit als Calimero moeten reageren, maar de uitspraken op de scheidsrechtersbijeenkomst van de Uefa vergroten de pijn van de uitschakeling in de Champions League. Hopelijk waren de arbitrale missers tijdens Chelsea – Ajax toeval.”

Als Ajacieden hebben we wel vaker dingen meegemaakt, maar zo zout als wat er op Stamford Bridge gebeurde heeft Nagtzaam het nog niet gegeten. “Als Ajaxsupporters hebben we in 1996 moeten omgaan met de gedrogeerde Juventus-spelers en in 2011 kregen we te maken met de knipoog-Kroaat. Maar zoiets als Chelsea – Ajax heb ik in dertig jaar nooit gezien.”

Nagtzaam vindt het positief dat de Uefa kritisch kijkt naar wat er beter kan en ook dat wordt erkend dat er dingen fout zijn gegaan tijdens Chelsea - Ajax. Het is wel spijtig dat alles in beslotenheid gebeurt, zo is de directeur van mening.

“Ik vind het goed dat de beelden zijn besproken. Dit soort blunders moet in de toekomst worden voorkomen. De Uefa zou nu alleen nog transparant moeten zijn. We moeten het nu verder achter ons laten. We gaan er in de Europa League weer mooie avonden van maken.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >