Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Is het al twaalf uur?

Is het al twaalf uur? Twee keer per jaar is er een dag waarop de F5-toets van voetballiefhebbers het flink moet ontgelden. Een dag waarop een lamme duim, door het constant verversen van je Twittertijdlijn, niet is uitgesloten: Deadline Day.

Door Jordy Haak
31 augustus 2021 - 08:41
Overmars Bellen 1200
Hoe lang zal Marc Overmars aan de telefoon hangen tijdens Deadline Day? © Pro Shots

Deadline Day is inmiddels een begrip op zich. Een bijzonder fenomeen en bovenal een uiterst intrigerend fenomeen. Een dag die bij menig voetbalsupporter met rode viltstift omcirkeld staat in de agenda.

Ieder jaar hebben clubbestuurders in de zomer ongeveer twee maanden om hun selectie op orde te brengen. Twee maanden om spelers van de hand te doen en gerichte versterkingen binnen te halen. En toch komt het vaak weer aan op die allerlaatste dag dat de markt open is.

Best gek toch? Of niet… Betrokkenen bij gecompliceerde deals lijken onder tijdsdruk ineens net iets makkelijker kneedbaar. Clubs die lange tijd te hoog in de boom zaten voor hun spelers kiezen toch eieren voor hun geld. Paniekaankopen zijn niet uitgesloten. Het hoort er allemaal bij en maakt Deadline Day een dag vol entertainment.

Ieder jaar weer levert het immers bijzondere anekdotes op. Zo leek Bas Dost in de winterse transferperiode van 2011 op weg naar Ajax. De overgang van SC Heerenveen naar Amsterdam lag gecompliceerd, maar een half uur voor het verstrijken van de deadline wilden de Friezen alsnog water bij de wijn doen. De transfer kwam er niet, omdat er volgens de geruchten niet meer werd opgenomen in Amsterdam. Na het eten van wat Chinees, was iedereen al naar huis.

“Deadline Day staat tegenwoordig synoniem voor entertainment.”

In hoeverre deze anekdote op waarheid berust durf ik niet te zeggen, maar dit soort verhalen maken Deadline Day uiterst vermakelijk. Al komt er ook spanning bij kijken. Blijft je favoriete speler wel of niet? Kan die ene gerichte versterking nog worden binnengehaald?

Veel media houden daarom een liveblog bij en online voetbalshows wijden er urenlange uitzendingen aan. Deadline Day staat tegenwoordig synoniem voor entertainment.

De hamvraag is nu of Marc Overmars het vandaag nog druk krijgt. André Onana, Nico Tagliafico en David Neres weten al lange tijd dat zij bij een goed bod mogen vertrekken uit de Johan Cruijff Arena. Er was wat sluimerende interesse, soms werd het iets concreter, maar uiteindelijk komt het toch weer aan op die allerlaatste dag.

Na de komst van Mohamed Daramy lijkt de selectie van Erik ten Hag rond. Al grapte de trainer zondag nog wel dat je ‘het nooit weet met die Overmars. Wie weet verrast hij de trainer nog met een cadeautje.’

Zo’n simpel geintje leidt ertoe dat vele Ajacieden vandaag toch weer met bovengemiddelde interesse het voetbalnieuws volgen. Ondertussen tikt de klok verder. Tik, tak, tik, tak. De wijzers schuiven langzaam naar middernacht. Tijdens het schrijven van dit blogje heb ik al minstens tien keer op F5 gedrukt. Is er al nieuws? Is het al twaalf uur?

Aanbevolen
Overmars baalt van verdampen marktwaarde Onana en Neres

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >