Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax zet Feyenoord simpel opzij in klassieker zonder ziel en dit viel op

Ajax en Feyenoord verwenden de voetbalwereld zondag bepaald niet tijdens de klassieker. De kampioen zette de thuisploeg in De Kuip wel ‘gewoon’ met 0-3 opzij, maar dat gebeurde tijdens een spanningsloze en ietwat gekke confrontatie met rode kaarten én ‘gratis’ doelpunten.

09 mei 2021 - 16:24
Feyaja Meh 1200
Ajax won eenvoudig in De Kuip. Zonder moeite. © Pro Shots

Klassieker zonder ziel
Ajax begon de klassieker met Devyne Rensch als linksback. Hij verving de geschorste Nico Tagliafico, die bovendien al van zijn vakantie geniet. Noussair Mazraoui startte als rechtsachter. Erik ten Hag had verder geen verrassingen en begon met de sterkst mogelijke formatie. Het was dus hopen op een aantrekkelijke pot voetbal.

De eerste helft bleef echter bij hopen, want beide partijen boden amper vermaak. We hadden een speler als Antony graag een vol stadion gegund in Rotterdam. Hij had de vijandigheid vast heerlijk gevonden. Zoals zo veel Ajacieden voor hem. Schuimbekkende Rotterdammers die je niks gunnen en juist dán een goede prestatie leveren. Is er iets fijner?

Het werd echter een klassieker zonder ziel. Eentje die voor de kampioen én bekerwinnaar – los van prestige – nergens over ging. Het duel kabbelde voort. Ajax leek het allemaal wel te geloven en Feyenoord kon simpelweg niet beter, al zouden er heus nog bijzondere dingen voorvallen.

Stekelenburg stopt penalty en rood voor Álvarez
Voor rust was er dus verrekte weinig aan in Rotterdam. Toch kwam Ajax nog voor de thee op voorsprong. Die openingstreffer kwam op naam van een Feyenoorder. Marcos Senesi kreeg een bal na een enorme flipperkastsituatie onfortuinlijk op zijn been en passeerde daarmee als eerste zijn eigen doelman. Dankjewel! Ajax had de voorsprong eerder al kunnen pakken, maar Mazraoui koos voor een moeilijk schot op doel, waar afleggen op Dusan Tadic beter was geweest.

Verder gebeurden er weinig zaken die de samenvatting halen. We schrokken pas wakker op slag van rust, toen arbiter Danny Makkelie plots naar de strafschopstip wees. Penalty Feyenoord. Edson Álvarez kreeg de bal tegen de arm geschoten en moest inrukken met rood. Feyenoord kwam echter niet langszij, want Maarten Stekelenburg ging fijn gestrekt en pareerde de strafschop van Leroy Fer uitermate vakkundig.

Tien tegen tien!
Ajax begon het tweede bedrijf dus met een speler minder, maar ook Feyenoord stond al snel met tien man. Tyrell Malacia trok aan de noodrem bij Antony. Met al geel op zak niet handig. Die tweede gele prent had hij van ons al eerder mogen krijgen toen hij Klaassen een dug-out in zwiepte. Makkelie liet dat moment echter gaan. Klaassen stond nog wel even hoofd-tegen-hoofd met een grijnzende Malacia, bij wie het lachen enkele minuten later snel verging.

Geen erehaag, maar wel ‘gratis doelpunten’
Tien tegen tien of niet, het niveau van de wedstrijd bleef flink ondermaats. Gezapigheid troef eigenlijk. Het was dan ook tekenend voor de wedstrijd hoe Ajax de score verdubbelde. Of nou ja, dat deed Feyenoord voor de kampioen. Dit keer was het Ridgeciano Haps die zijn eigen keeper knullig passeerde. Een erehaag was te veel gevraagd, maar Ajax aan twee ‘gratis’ doelpunten helpen was dan wel weer prima kennelijk. Wij klagen niet.

Zo klaagden we ook niet toen er zowaar een Ajacied aan het einde van een aanval stond. Invaller Mohammed Kudus schoof de bal op aangeven van Tadic tegen de touwen. Het was alweer zijn miljoenmiljardste assist.

Ajax presenteert uittenue voor 2021/2022 in De Kuip
De Ajacieden traden tegen Feyenoord aan in het nieuwe uittenue, maar waren direct genoodzaakt een alternatief broekje op te hijsen. Bij het nieuwe uittenue horen standaard donkerkleurige shorts, maar die bleven achter in Amsterdam.

Dat komt natuurlijk omdat de Rotterdammers thuis in zwarte broekjes spelen. Daarom speelde het veel sterkere Ajax in hemelsblauwe shorts, zoals we die volgend seizoen vast ook tijdens bijvoorbeeld PSV-uit gaan zien.

We kregen veel reacties op het nieuwe shirt. Wisselende reacties vooral. Veel mensen wonden zich ook een tikje op. We zeggen maar zo: als je je drukker maakt over het nieuwe uitshirt dan over de klassieker, weet je dat je kampioen bent. Nietwaar?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >