Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over KNVB-bekerfinale Ajax - Vitesse

Ajax kan zondag de eerste prijs van het seizoen veroveren. De Ajacieden nemen het in de KNVB-bekerfinale op tegen Vitesse. Om jou optimaal klaar te stomen voor de strijd om de dennenappel, volgen hier drie dingen die je moet weten over het duel met de Arnhemmers!

17 april 2021 - 12:29
Driedingenbekerfinale800
Weet Ajax beslag te leggen de dennenappel? We hopen het zo! © AFC Ajax

Geen fysieke bekeruitreiking
Dat de huidige coronamaatregelen ook invloed hebben op het voetbal, zien we al het hele seizoen met lede ogen aan. Lege stoeltjes, geen sfeeracties in het stadion en geen huldigingen… Ook tijdens de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse zal De Kuip leegblijven. Het is verschrikkelijk, maar het is even niet anders.

De coronamaatregelen hebben overigens ook invloed op de invulling van de bekeruitreiking. De aanvoerder van het winnende team – in dit geval hopelijk Dusan Tadic – krijgt de dennenappel niet uit de handen van een zogeheten clubcoryfee uitgereikt, maar moet deze zelf van een zuil op het podium afpakken. 

Normaal gesproken overhandigd een oud-voetballer of oud-trainer van de winnende ploeg de beker aan de captain. Zo zagen we na de gewonnen bekerfinale in 2019 hoe Matthijs de Ligt de cup uit handen van Tomás Galásek kreeg uitgereikt. Van eenzelfde soort fysieke bekeruitreiking is dit seizoen dus geen sprake.

Ajax getergd om revanche te nemen
We kunnen ons voorstellen dat de gemiddelde Ajacied nog altijd een kater heeft van de Europa League-uitschakeling tegen AS Roma, maar het is tijd om de knop om te zetten. Het volgende belangrijke potje staat immers alweer op de rol en het winnen van de bekerfinale lijkt ons een meer dan prima katermedicijn.

Dat de Europese uitschakeling pijn doet, hoeven we niemand te vertellen, maar Erik ten Hag stelt hier ook juist motivatie uit te halen. “We zijn getergd om revanche te nemen,” aldus de trainer op de persbabbel in aanloop naar het duel met Vitesse. “We zijn ons ervan bewust dat we maar één kans hebben om te winnen en die moeten we grijpen.” 

“We waren al gretig, maar we zijn alleen maar gretiger geworden,” vervolgt Ten Hag. “We zitten nu in een fase dat je titels kunt winnen. Dat vinden de spelers schitterend. Ze zijn hongerig en we zetten er alles voor opzij om te winnen. De spelers willen er echt voor gaan, dat merk ik. Tegen Vitesse is een goede teamprestatie nodig.”

Ook Tadic was aanwezig bij het perspraatje. De Serviër – die overigens gewoon fit is voor de bekerfinale – bevestigde op zijn beurt de woorden van zijn trainer. “Onze ploeg heeft honger. We hebben een goed seizoen en we willen elke prijs pakken, zo simpel is het.”

Vitesse niet bang voor ‘beste ploeg van Nederland’
Als er een ploeg is die aandachtig heeft gekeken naar het returnduel tussen Ajax en AS Roma, dan is het Vitesse wel. Trainer Thomas Letsch denkt desondanks niet dat de Europese uitschakeling veel invloed heeft op de bekerfinale. “Ajax was de betere ploeg en ze zijn op een ongelukkige wijze uitgeschakeld,” aldus de Duitser.

Dat Ajax wordt bestempeld als favoriet, begrijpt Letsch maar al te goed. Toch stelt de trainer dat zijn ploeg verre van kansloos is. “Ajax is op dit moment duidelijk de beste ploeg van Nederland, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wij hebben dit seizoen in de toppers laten zien dat we die wedstrijden goed aankunnen.”

Remko Pasveer sprak soortgelijke woorden, maar voegde nog wel toe dat Vitesse alles op alles moet zetten om een goede kans te maken tegen Ajax. “We zijn niet bang of iets dergelijks. We hebben tegen AS Roma gezien dat de beste ploeg niet altijd wint, dus waarom zou het niet kunnen?” 

Ajax en Vitesse trappen zondag om 18.00 uur af in De Kuip. De bekerfinale staat onder leiding van Björn Kuipers, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >