Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AS Roma

Ajax neemt het donderdag in eigen huis op tegen AS Roma. Naast wedstrijdspanning hoort daar natuurlijk ook een stukje voorpret bij. Precies daarom serveren we hieronder drie dingen uit die je moet weten over de eerste ontmoeting met de Italianen in de kwartfinale van de Europa League!

08 april 2021 - 09:25
Driedingenromathuis800
Meer van dit vanavond, graag! © Pro Shots

AS Roma moet eer hoog zien te houden
De bezoekende club uit Italië heeft wel eens betere tijden gekend. AS Roma staat momenteel op een zevende plaats in de Serie A, won tot nu toe geen enkele topwedstrijd in de eigen competitie en heeft een trainer die mede dankzij die teleurstellende resultaten op de schopstoel zit. Volgens verschillende Italiaanse media moet Roma-trainer Paulo Fonseca zelfs van Ajax winnen om zijn baan te redden. 

Daarnaast moet de Giallorossi – wat trouwens ‘de geel-roden’ betekent – tegen Ajax de eer van het Italiaanse voetbal hoog zien te houden. AS Roma is namelijk nog als enige Italiaanse ploeg actief in een Europees hoofdtoernooi. AC Milan, Juventus, Lazio en Atalanta Bergamo werden allemaal al eerder uitgeschakeld in de Champions- of Europa League. 

Terwijl AS Roma in de competitie dus wisselvallig presteert, gaat het in Europa vooralsnog prima. De groepsfase werd zonder al te veel problemen overleefd, waarna het SC Braga en Shakhtar Donetsk uitschakelde in de knock-outfase. Van de tien Europa League-duels die de Italianen dit seizoen speelden, werden er acht gewonnen.

AS Roma speelt overigens niet het typisch Italiaanse catenaccio voetbal, want de club uit Rome is vrij aanvallend ingesteld en laat het liefst mooi voetbal zien. Daarbij moet wel worden gezegd dat de defensie op dit moment nogal fragiel is. Zet daar de speelstijl van Ajax tegenover en je krijgt waarschijnlijk een leuke en open wedstrijd!

Italianen met gehavende selectie naar Amsterdam
In aanloop naar het duel met AS Roma zijn er bij Ajax drie spelers achter wiens naam een vraagteken staat. Het gaat om Perr Schuurs (knieklachten), Sean Klaiber (net opnieuw vader geworden) en Maarten Stekelenburg (ook knieklachten). Erik ten Hag gaf op de persbabbel aan goede hoop te hebben dat het drietal de wedstrijd haalt, maar het blijft even afwachten.

Het ‘goede’ nieuws is dat er bij AS Roma geen vraagtekens, maar echt blessuregevallen zijn. En niet de minste ook. Fonseca kan tegen Ajax geen beroep doen op Chris Smalling, Henrikh Mkhitaryan, Juan Jesus, Marash Kumbulla, Nicolò Zaniolo en Stephan El Shaarawy. Daarnaast is ook Rick Karsdorp er tijdens het heenduel niet bij vanwege een schorsing. 

Een flink gehavende selectie dus, alhoewel Ten Hag daar niet te zwaar aan wil tillen. Blessures of niet, AS Roma blijft een uitstekende ploeg. “Ik heb even naar die selectie gekeken, maar daar staan gewoon 25 topspelers in. Die hebben zoveel keuzemogelijkheden dat er altijd een goed team op het veld staat,” aldus Ten Hag.

Fonseca schaart Ajax bij beste teams in EL
Nu we Ten Hag hebben gehoord over het eerste kwartfinaleduel in de Europa League, is het tijd om de stemming in kamp-Roma te peilen. De Giallorossi mag dan wel een grote club in Italië zijn, maar van onderschatting is geen enkele sprake. De Romeinen hebben juist een hele hoge pet op van Ajax en verwachten een lastig tweeluik.

Roma-trainer Fonseca stak dan ook de loftrompet over Ajax. “We zijn erg gemotiveerd om het op te nemen tegen Ajax, dat een sterke ploeg heeft. Ze zijn één van de beste teams in deze Europa League,” aldus de trainer. “Ajax is bezig aan een geweldige reeks in Europa. Er staat ons een moeilijke wedstrijd te wachten.”

Fonseca heeft Ajax ongetwijfeld goed bestudeerd en een plan bedacht om de Ajacieden te verslaan. Tot welke conclusie hij is gekomen? “Het is vooral belangrijk dat we verdedigend geen fouten maken. We moeten de perfecte wedstrijd spelen, in alle opzichten. We willen ervoor zorgen dat Ajax zo weinig mogelijk de bal heeft en dus zo min mogelijk kansen creëert,” zo besluit de trainer.

Ajax en AS Roma trappen donderdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van de Russische Sergei Karasev, die eerder dit seizoen al eens het thuisduel met FC Midtjylland (3-1) floot.  

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >