Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Draaiboeken: wanneer kan Ajax kampioensschaal 35 veiligstellen?

Het had zo makkelijk geweest als Ajax ‘gewoon’ van FC Utrecht had gewonnen (1-1). Dan hadden we dit stukkie niet hoeven tikken en wisten we dat Ajax bij een zege op AZ landskampioen zou zijn . Er zijn nu plots heel wat scenario’s en die serveren we hieronder voor je uit.

23 april 2021 - 11:52
Ajax Vlag 1200
Lekker oldskool plaatje. Vinden we leuk! © De Brouwer

Of schaal nummer 35 zondag uit een KNVB-kofferbak wordt gehaald, is door de puntendeling met 'Utreg' nog maar zeer de vraag. Mogelijk moeten de festiviteiten rond het officiële kampioenschap worden uitgesteld. De Ajacieden kijken zaterdagavond in elk geval met bovengemiddelde interesse naar het duel tussen PSV en FC Groningen. 

Alleen als PSV niet wint van de ‘Trots van het Noorden’, kan Ajax tegen AZ alsnog officieel kampioen worden. We zagen in de Johan Cruijff Arena al dat er een plekje is vrijgemaakt voor een rode kampioensbanier in de nok van het stadion.

Stel dat PSV wint van Groningen, dan kan Ajax bij winst op AZ officieus kampioen worden. Dan volgt er dus nog geen officiële schaaluitreiking, maar dan kan het allemaal ook niet meer misgaan. Dat werk.

Hoe dat precies zit? Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen en Ajax heeft een voorsprong van twaalf punten op PSV en AZ. Ook het doelsaldo van Ajax is met +66 veel beter dan dat van de Eindhovenaren (+34) en de Alkmaarders (+28).

De kans lijkt ons echter klein dat Ajax tegen AZ officieel kampioen wordt. We gokken dat de festiviteiten een weekje worden uitgesteld. Dan speelt Ajax op zondag 2 mei thuis tegen FC Emmen. Als PSV wint van Groningen, moet Ajax tegen AZ minimaal een puntje pakken om schaal nummer 35 tegen de Emmenaren veilig te stellen.

Als Ajax tegen AZ net zo speelt als tegen Utrecht, dan kan het ook zomaar verliezen. Als PSV dan ook nog eens wint van Groningen, wordt het gat tussen Ajax en PSV en AZ met nog vier duels te gaan negen punten.

Als de Ajacieden vervolgens winnen van Emmen en ook PSV en AZ geen fouten maken, dan is het gat met nog drie duels te gaan nog altijd negen punten. In dat geval is Ajax officieus kampioen, maar moet het toch nog even wachten op de fysieke schaal.

Volgen jullie het nog? Het wordt leuker. Of nou ja, leuker… In bovenstaand geval kan Ajax op zondag 9 mei officieel kampioen worden. Ajax speelt dan een uitwedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord.

Dat is een droomscenario voor veel supporters, maar wij zien Ajax liever eerder kampioen worden. Een erehaag in Rotterdam mag overigens best hoor, dat vinden we hartstikke leuk.

Kan de schaal nog later worden uitgereikt? Zeker. Als Ajax het presteert om zowel van AZ als Feyenoord te verliezen en de concurrentie maakt geen fouten, dan wordt Ajax mogelijk pas kampioen op Hemelvaartsdag (13 mei). Dan ontvangt de ploeg VVV-Venlo in eigen huis.

Hieronder voor de volledigheid de huidige stand en het resterende programma van de huidige top drie.

Huidige stand
1. Ajax 29 - 73 (+66)
2. PSV 29 - 61 (+34)
3. AZ 29 - 61 (+28)

Speelronde 30 (24-25 april)
PSV - FC Groningen
Ajax - AZ

Speelronde 31 (1-2 mei)
Ajax - FC Emmen
PSV - sc Heerenveen
RKC - AZ

Speelronde 32 (8-9 mei)
Feyenoord - Ajax
AZ - Fortuna Sittard
Willem II - PSV

Speelronde 33 (13 mei)
Ajax - VVV-Venlo
PSV - PEC Zwolle
FC Groningen - AZ

Speelronde 34 (16 mei)
Vitesse - Ajax
FC Utrecht - PSV
AZ - Heracles

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >