Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pakt dennenappel nummer 20 in extra tijd en dit viel ons op!

Gefeliciteerd, Ajacieden! Ons aller Ajax harkte zondag de eerste prijs van seizoen 2020/2021 binnen en daarmee ook gelijk KNVB-beker nummer twintig! Tegenstander Vitesse werd door de titelhouder in De Kuip met 2-1 verslagen. David Neres voltrok het vonnis in extra tijd. Er viel ons als altijd genoeg op, lees maar!

18 april 2021 - 19:54
Bekerfinale 1200
Ajax doet pak beker in extra tijd en koerst af op de dubbel. © AFC Ajax

De Kuip kleurt wit-rood-wit
Wat was het een gedoe hè, in aanloop naar de finale? De Kuip lag vol met Rotterdamse doekjes, maar ja, bekerfinale. Dus die doekjes moesten weg. Hup, opvouwen die handel, want Ajax en Vitesse kwamen een finale spelen. En beide clubs wilden zich natuurlijk wel een beetje thuis voelen, ook zonder supporters bij de eindstrijd.

Ajaxsupporters kregen dan ook eerder toegang tot het hol van de leeuw om De Kuip op te leuken en finaleklaar te maken. Achter de goal, waar normaal Ajacieden hadden moeten zitten, maakten supporters nu een wit-rood-witte wand, door zakken over de blauwe Kuip-stoeltjes heen te trekken. Met grote letters werd A-J-A-X in de choreografie verwerkt. We gokken dat er hier en daar ook wel een stickertje werd geplakt…

Verder herhalen we hier niet uitvoerig hoe ellendig het was deze finale voor zonovergoten, maar ook lege tribunes af te werken. De DJ van dienst deed zijn uiterste best met snoeiharde en Amsterdamse muziek om er nog wat van te maken, maar het benadrukte alleen maar meer het gemis van supporters.

Trio rechtsbacks uit lappenmand
Devyne Rensch, Noussair Mazraoui en Sean Klaiber stapten zondag met een goed gevoel de bus in. Het drietal bleek fit om een rol te kunnen spelen tegen Vitesse. Rensch zelfs vanaf de aftrap, waar de andere twee op de bank plaatsnamen. Verder verraste Erik ten Hag niet met zijn finaleformatie. De grootste vraag was wellicht nog wie van de twee Braziliaanse flankspelers zou starten. De keus viel op Antony.

Getergd
Bij het afwerken tijdens de warming-up viel ons iets op: de gretigheid. Veel meer ballen dan normaal vlogen in de touwen. De afwerking was veelal venijnig, terwijl de medespelers na elke rake bal applaudisseerden en schreeuwden. Vooral dat laatste was anders dan gebruikelijk!

Vreugde én ergernis voor rust…
Fijne warming-up of niet, Ajax had – net als arbiter Björn Kuipers – even de tijd nodig om in de bekerfinale te groeien en zag Loïs Openda al na tien minuten bijna scoren. Edson Álvarez redde maatje Lisandro Martínez, nadat de Argentijn slordig en totaal onnodig balverlies leed. Openda profiteerde bijna, maar het uitschuifbeen van de Mexicaan voorkwam erger.

Drie keer bleek echter scheepsrecht, want Openda prikte voor rust alsnog raak door een lage voorzet van Armando Broja binnen te schuiven. Martínez tastte mis bij het beoordelen van een dieptebal, na balverlies van Dusan Tadic. Vitesse profiteerde dankbaar met de gelijkmaker, want kort ervoor opende Ryan Gravenberch de score nog op heerlijke wijze.

De middenvelder drukte van dichtbij verwoestend af door de bal vól op de pantoffel te nemen. Bal in het dak van het doel, oerkreten, alles. Ajax leek direct door te willen denderen, maar helaas verzuimde Davy Klaassen de score te verdubbelen, waarna Vitesse onnodig langszij kwam in een verder weinig hoogstaande eerste helft.

NERESSSSSSS!!!
De Rotterdamse thee leek Ajax goed te smaken, maar de opleving na rust was van korte duur. Gaandeweg pakte Vitesse het initiatief terug en als de Ajacieden al gevaarlijk werden (vlammend schot Antony), dan reageerde doelman Remko Pasveer adequaat.

Diezelfde Antony werd vijf minuten voor tijd hard onderuit gehaald door Jacob Rasmussen. Kuipers trok gedecideerd de rode kaart. Antony ging er direct af voor David Neres, terwijl Jurgen Ekkelenkamp binnen de lijnen kwam voor Klaassen.

Vitesse moest nog vijf minuten door met tien man en dat liep niet goed af voor de Arnhemmers. Invaller Neres (WE DANKEN JE MOEDER) vond in de 91e minuut het net, waardoor Ajax aan alle onzekerheid een einde maakte en KNVB-beker nummer twintig veiligstelde!

Vier uit vier
Vooraf was al helder dat Ajax een goede kans maakte om de dennenappel mee te nemen. Tenminste, als je in statistieken gelooft. Maarten Stekelenburg speelde met Ajax al drie bekerfinales en won ze allemaal. Het was dus eigenlijk helemaal geen verrassing dat het vier uit vier zou worden, toch?!

Tadic doet echte ‘pak beker’
Dat de coronamaatregelen invloed hebben op het voetbal, zien we al het hele seizoen. Lege stoeltjes, geef sfeer en ellende. Ook bij de uitreiking van de beker ging alles anders dan anders… Normaal reist een clubcoryfee af om het zilverwaar uit te reiken aan de aanvoerder, maar ja, corona, dus niks van dat alles. Hoe dan? Nou, de aanvoerder moest de beker zelf van een zuil op het podium pakken. Ha, dat kun je aan Tadic wel overlaten, hoor. Een daadwerkelijk gevalletje van ‘pak beker!’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >