Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag hoopt dat investeringen meer dan KNVB-beker opleveren

Vanaf de halve finales begint het KNVB-bekertoernooi bij de gemiddelde Ajacied echt te leven. Dan komt De Kuip in zicht, al dan niet via een omweg. Erik ten Hag vindt de KNVB-beker een belangrijke prijs, maar hoopt dat gedane investeringen meer opleveren dan een dennenappel.

02 maart 2021 - 17:57
Investeringbekercar
Ook Álvarez speelde zich via bekerduels in de basis. © Pro Shots

Het klinkt gek, maar Ajax is nog altijd regerend houder van zowel de schaal, KNVB-beker als Johan Cruijffschaal. Desondanks heeft de trainer nog altijd een beetje pijn in zijn buik van de ontnuchterende uitschakeling vorig seizoen bij de laatste vier, door FC Utrecht (2-0).

Dat moet dus anders, in en tegen Heerenveen. Er gaat tijdens het bekeravontuur van dit seizoen wel vaker net iets anders dan normaal, bijvoorbeeld omdat spelers rust krijgen zodat anderen mogen proberen om hun kans te grijpen.

We hebben gezien dat dit veel goeds kan opleveren: zo wisten Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Jurriën Timber zich in de basiself te spelen. Het rendement op die investeringen is duidelijk, al moet je wel zorgen dat je – tegen het einde van het seizoen – op het juiste moment casht in de vorm van prijzen pakken.

“Wij willen ‘gewoon’ titels winnen. De beker is een belangrijke titel. Niet de belangrijkste, want dat is het kampioenschap, maar als we meedoen, willen we ook winnen. We hebben een selectie samengesteld waarbij iedereen kan spelen, iedereen heeft perspectief,” legt Ten Hag uit aan Ajax Life.

“Perspectief betekent dat je ook spelers moet opstellen, dus dat doen wij af en toe. We baseren ons op eerdere invalbeurten en prestaties tijdens trainingen. Want inderdaad, in het bekertoernooi hebben we een aantal keer – zoals tegen AZ – bewust spelers ingebracht om andere jongens fit te houden. Maar andere keren waren wissels noodgedwongen, zoals tegen Utrecht (5-4).”

Om de frisheid te bewaren, kunnen ook in het Abe Lenstra Stadion wel eens wat andere keuzes worden gemaakt, al kondigt de trainer aan met een sterke basiself van start te gaan. De keuze op rechtsback zal gaan tussen Timber en Sean Klaiber, die na een liesblessure in 2021 nog geen minuut speelde.

Zorgen om de fitheid van Klaiber heeft Ten Hag niet. “Ja hoor, hij kan zeker in de basis starten,” aldus Ten Hag. “Dat ligt ook een beetje in de constitutie van ‘Sjaan’, die is topfit.” Een andere naam om in de gaten te houden, is die van Oussama Idrissi. “Hij maakt een heel goede indruk op de training en daar ben ik blij mee, hij dient zich aan.”

Ten Hag heeft nog meer mooie woorden over voor de prestaties van Idrissi die zich op dit moment op de achtergrond afspelen. “Idrissi maakt echt concurrentie en wil zich graag laten zien. Ik weet zeker dat hij ongeduldig is, maar we hebben goede afspraken gemaakt. Hij kent de omstandigheden, de hevige concurrentie. Maar hij laat zien: ik wil spelen. En hij brengt kwaliteit op de training.”

Wie weet wordt Idrissi na een portie grinta dus wel de volgende die een bekerpotje als springplank benut, terwijl ook iemand als Mohammed Kudus prima extra speelminuten kan gebruiken. Oh ja, Devyne Rensche en Nico Tagliafico zijn geschorst. En Noussair Mazraoui is nog steeds geblesseerd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >