Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Groningen

Ajax neemt het zondag in eigen huis op tegen FC Groningen. De ploeg uit het Hoge Noorden doet het verrassend goed dit seizoen en is maar lastig te verslaan. Daarom hier wat zaken die goed zijn om in je oren te knopen richting de aftrap!

06 maart 2021 - 10:50
Driedingenajagro800
Groningen zou zomaar eens een potentiële bananenschil kunnen zijn. © Pro Shots

Groningen heeft na Ajax minst gepasseerde defensie
Het is zaak om het duel met Groningen absoluut niet te licht op te vatten, of zelfs te beschouwen als tussendoortje, want de plaatselijke FC is dit seizoen maar lastig te verslaan. De Trots van het Noorden staat op een verrassende zesde plek en is bezig aan een uitstekend seizoen, waarin het pas vijf keer verloor. 

Wat het succes is van de Groningers? Dat moet haast wel de stugge verdediging zijn. We hebben dit seizoen al meerdere ploegen gezien die zich stuk beten op de gesloten defensie van Groningen. Ajax kan daar trouwens ook over meepraten, want in de uitwedstrijd (1-0) werd eens te meer duidelijk hoe lastig het is om tegen dit soort clubs te voetballen.

Het is dan ook niet zo gek dat Groningen na Ajax de minst gepasseerde defensie van de eredivisie heeft. De ploeg uit het Hoge Noorden kreeg dit seizoen pas 24 treffers tegen (bij Ajax moesten de doelmannen 18 keer vissen). Sergio Padt is tevens de enige keeper die tot dusverre zijn doel schoon hield tegen Ajax.

Daar tegenover staat wel dat Groningen zelf ook niet vaak tot scoren komt (31 keer), terwijl Ajax dit seizoen juist de meeste doelpunten produceerde. Een trefzekere ploeg tegen uitstekende defensie dus. We zijn benieuwd waar het op uitdraait!

Groningen kiest door blessures voor ander strijdplan
Terwijl Nico Tagliafico bij Ajax weer terugkeert in de wedstrijdselectie, zijn er bij de tegenstander juist weer nieuwe blessuregevallen. De ploeg moet het tegen de koploper doen zonder drie van hun basisspelers. Het gaat om Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson en clubtopscorer Jørgen Strand Larsen. Zoals bekend is Arjen Robben nog altijd niet fit, terwijl achter de naam Ahmed El Messaoudi een vraagteken staat.

Met de drie afwezige basisspelers kan Groningen-trainer Danny Buijs niet het spelletje spelen waarmee hij het Ajax eerder dit seizoen zo lastig maakte. “Het strijdplan is daarom niet hetzelfde als toen,” vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. “Er staan straks andere spelers in het veld, met andere kwaliteiten. Die vullen het strijdplan anders in.” 

Desondanks gelooft Buijs in een stunt, alhoewel hij zich wel beseft dat er dan meerdere factoren mee moeten zitten. “Je hebt het geluk nodig dat hun eerste kansen niet worden benut of dat jouw eerste kans direct een goal is. Dan pak je marge en daarmee groeit het geloof. In zo’n wedstrijd moet je het geluk een beetje aan je zijde hebben.”

Buijs dankbaar voor Europees succes Ajax
Het is voor veel niet-Ajaxsupporters maar lastig te verkroppen dat de koploper de laatste jaren het grootste aandeel heeft in de coëfficiëntenpolonaise. Het hele anti-Ajaxgedoe is sowieso wel iets van alle tijden, maar lang niet iedereen heeft iets tegen de club. Sterker nog, Buijs is juist dankbaar voor de Europese successen van Ajax. 

“In best wel veel gebieden in Nederland is men wat anti-Ajax,” stelt Buijs tegenover het eigen clubkanaal. “Maar ik denk dat we Ajax dankbaar kunnen zijn voor hetgeen dat zij presteren, zeker ook Europees. In Nederland tonen ze aan dat ze de beste zijn, maar ook Europees gezien hebben ze echt heel veel punten voor Nederland binnengehaald de afgelopen jaren. Daar profiteren we met z'n allen van.”

Klasse uitspraken dus van Buijs, zoals we hem die trouwens wel vaker horen doen. Maar wie denkt dat de trainer hierna klaar was met het steken van de loftrompet, heeft het mis. Buijs gaat namelijk verder. “Dat is knap, want ze zijn ook een hoop goede spelers kwijtgeraakt. En toch staat er weer een heel goede selectie, die goede prestaties levert. Dat is ook een heel groot compliment aan hun trainer.”

Kijk, zo kan het dus ook!

Ajax en Groningen trappen zondag om 12.15 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >