Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Scheids Lille - Ajax in eigen land geschorst vanwege soortgelijk penaltymoment

We moeten het hebben over de scheidsrechter van Lille OSC - Ajax. Ivan Kruzliak heet de man. Hij wees in het heenduel van de Europa League (1-2) na een discutabel moment richting de penaltystip, gelukkig in het voordeel van Ajax, maar daarmee is deze kwestie nog niet klaar. Zeker niet als je weet dat hij in Slowakije is geschorst.

19 februari 2021 - 08:11
Penaltylilajacar
Stel je eens voor dat Ajax hiervoor een penalty incasseerde... © Pro Shots

Kruzliak staat sowieso te boek als een wispelturige arbiter en kaartentrekker. Zo eentje waarbij je nooit precies weet waar je aan toe bent. “Hij floot toch voor alles,” merkte Davy Klaassen niet voor niks droogjes op. Gelukkig blies hij ook in de 84ste minuut op zijn fluit.

Nico Tagliafico ging volledig op z'n Tagliafico's een duel aan. Met volle overgave dus. En ja, er was enig contact met zijn tegenstander. Maar stel je eens voor dat Ajax deze overtreding tegen krijgt. Dan hadden we toch met z'n allen moord en brand lopen schreeuwen...?

Grote kans dat de VAR van dienst er ook zo over dacht, want hij riep Kruzliak naar het scherm om de herhaling te tonen. Meestal weet je wel waar het op neerkomt als de scheids richting televisie loopt: drie, vier of vijf herhalingen later wordt een beslissing teruggedraaid.

Behalve nu. Ook na het bekijken van de beelden van Kruzliak was overtuigd van zijn zaak. Penalty! Ajax profiteerde dankbaar, via de voet van Dusan Tadic, en draaide de wedstrijd zelfs compleet om dankzij Brian Brobbey. De invloed van het penaltymoment was dus werkelijk waar ongekend.

Nu komt het bijzondere: vanwege onder meer een soortgelijk moment in de Slowaakse competitie besloot de nationale bond hem te schorsen. Kruzliak maakte er afgelopen weekeinde een potje van in de slotfase van het duel tussen AS Trencin en DAC (3-3) door te fluiten voor... een onvoorstelbare strafschop!

De aanvaller beging in feite een overtreding op de verdediger – klinkt bekend? – waarna diezelfde aanvaller werd gehaakt door de vallende verdediger. Duidelijke zaak voor Kruzliak: penalty dus! De Slowaakse bond was minder onder de indruk van zijn fratsen en legde een schorsing op van maar liefst zes wedstrijden, plus degradatie naar de plaatselijke Keuken Kampioen Divisie.

Gelukkig heeft het voor Ajax nu 'goed' uitgepakt, maar je vraagt je toch af: was het wel verstandig om deze man aan te stellen voor een Europese ontmoeting?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >