Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax in slotfase overwinning wegsleept in Lille!

Ajax heeft iets gedaan wat we totaal niet zijn gewend: een Europees uitduel in de slotfase compleet omdraaien! De Ajacieden wonnen met 1-2 en zitten werkelijk waar op rozen, want de blunder van Nico Tagliafico en bijtwond van ‘les dogues’ zijn dankzij twee uitvallen snel weer vergeten!

18 februari 2021 - 22:52
Lilajaelverslagcar
Nico had eventjes een vuiltje op zijn bril?! © Pro Shots

Nicooooo weer in de fout
Rare foutjes in Europese wedstrijden. Ajax weet inmiddels maar al te goed hoe kostbaar die kunnen zijn. En toch gebeurde het weer. Opnieuw was Tagliafico de veroorzaker. Net als thuis tegen Liverpool, toen hij een eigen doelpunt maakte. Dat was vooral sullig, dit had ook iets doms.

Tagliafico leek een klein beetje pech te hebben dat de bal net raar stuiterde, maar dan nog. Als je desondanks het risico neemt om een bal terug te leggen op je keeper, kan die pass tekort zijn. Maarten Stekelenburg was al vertrokken van zijn lijn, maar kon de situatie niet meer redden.

Meer onverdiend kon een achterstand niet zijn, want de handschoenen van Stekelenburg waren nog brandschoon. De oudste Ajaxdoelman ooit – we gaan dit heus niet na iedere wedstrijd opmerken – had nog geen redding hoeven verrichten. De eerste bal die hij moest oppakken, lag desondanks achter hem in het netje. Timothy Weah was in de 72ste minuut de boosdoener.

Ajax manoeuvreerde zich hierdoor in een lastige uitgangspositie, maar binnen tien minuten maakte Tagliafico zijn blunder goed door een penalty te versieren. Te versieren, ja! Scheids Ivan Kruzliak (in eigen land geschorst) werd naar het VAR-scherm geroepen, maar bleek niet zo gemakkelijk over te halen. Dusan Tadic mocht aanleggen en vuurde raak voor een belangrijk uitdoelpunt!

Uitgerekend Brian Brobbey maakte het nog af door de wedstrijd helemaal om te draaien, dankzij goed voorwerk van Davy Klaassen en Tadic.

Ajax overtreft verwachtingen
Misschien moeten we onze verwachtingen bijstellen. Misschien moeten we onszelf als Ajacieden niet meer zo ingraven, minder van het ergste uitgaan. Ondanks het gemis van maar liefst vier basisspelers – de redenen zijn bekend – hield Ajax zich goed staande in het Stade Pierre-Mauroy. Het was in het begin eventjes zoeken, maar toen begon het elftal grond onder de voeten te voelen.

Vooral het volgen van de o zo multifunctionele Daley Blind is en blijft een genot. Daar moet iedere liefhebber het toch over eens zijn? Je kunt hem op zeker drie posities kwijt en waar-ie ook staat, hij is de spil in het spel van Ajax. De spin in het web. Hij haalt de bal, zoekt naar een gaatje en passlijnen vindt. Om de bal vervolgens op plek van bestemming te krijgen.

Heerlijk om te zien, heerlijk ook voor medespelers. Dankzij Blind ga je als teamgenoot beter spelen, ook in een hoogstaand potje in de Europa League. Serieus, hier stonden twee puike ploegen tegenover elkaar. Er zijn wedstrijden in de Champions League van kariger niveau.

Als je een puntje van kritiek moet benoemen, kom je uit bij het amper creëren van kansen. Ajax miste een toefje aanvallende stootkracht. Klaassen zocht, maar vond niet altijd de combinatie en David Neres is en blijft, helaas, ver verwijderd van de vorm waarin hij een plaag kan zijn voor iedere defensie. Samba? Nog niet. Siësta. Dat is dan weer overdreven, met dank aan een kleine opleving in de tweede helft, eerlijk is eerlijk.

Jonkies houden zich staande
Terwijl de club Ajax groter en groter groeit, hoor je steeds vaker: krijgt eigen jeugd nog wel genoeg kans? Nou, het antwoord kwam tijdens Lille-uit. En niet van de verkochte eigen kweek Sven Botman, maar van twee jonkies achterin in goudzwart: Jurriën Timber en Devyne Rensch. 19 en 18 jaar jong.

Dat zou je niet zeggen! De eerste Europese minuten van Rensch smaakten absoluut naar meer en hetzelfde geldt eigenlijk voor speeltijd van Timber, die Europees – en nationaal natuurlijk ook – nog groen als gras is. De twee zijn niet bang, tonen zelfs durf, voelen zich goed aan de bal en zijn ook fysiek sterk. Sowieso als je het afzet tegen hun lengte, wat je vanwege het gebrek eraan als enige minpuntje zou kunnen benoemen.

Tijdens een wedstrijd waarin veel concentratie werd vereist, lieten ze zich allebei van hun beste kant zien. Niet voor het eerst. En ook gewoon weer tijdens een topwedstrijd. Vrees niet, ook Timber en Rensch maken vroeg of laat een foutje, maar dat doet niets af aan hun status. Dit zijn supertalenten. En dan was Ryan Gravenberch er nu nog niet eens bij.

AJX
Sorry hoor, maar we moeten het benoemen. Die afkorting zoals getoond in het blokje links bovenin je televisie. Er stond AJX. Daar gaan wij slecht op. Maar ook gewoon echt heel erg slecht. Vooral als er aan de andere kant van het streepje wel LOSC staat. Vier letters om drie.

Dan kun je er toch net zo goed voluit AJAX van maken? En anders AJA. Hoe moeilijk kan het zijn? Wij gebruiken die afkorting toch niet voor niks massaal in de hashtags op Twitter? We beloven hierbij uit te gaan zoeken hoe dit kan, al vrezen we dat onze invloed niet ver genoeg gaat om een positieve verandering teweeg te brengen.

We houden jullie op de hoogte, beloofd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >