Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Lille OSC

We kregen vorige week een heerlijke opkikker. Een toefje onverwacht misschien, maar niet minder lekker. Heerlijk zelfs! Maar wat is de blijdschap van donderdag precies waard? Daar krijgen we antwoord op tijdens de return van Ajax - Lille OSC. Deze drie dingen moet je vooraf weten!

25 februari 2021 - 11:32
Driedingenajalilcar
We zijn heel benieuwd of Klaassen zijn stempel kan drukken. © Pro Shots

Lille nogal trefzeker in Europese uitduels
We moeten het even hebben over het scorend vermogen van Lille in Europese uitwedstrijden. Het zegt niet direct alles en ook als je een tendens spot, wil dit niet zeggen dat dit ook keer op keer blijkt, maar toch. Je kunt maar beter voorbereid zijn. Waarop? Franse uitdoelpunten.

Lille is tijdens het Europese avontuur van seizoen 2020/2021 nogal trefzeker buiten eigen huis. Kijk maar mee: vier keer scoren op bezoek bij Sparta Praag (1-4), 0-3 uit tegen AC Milan en ondanks een nederlaag (3-2) toch ook weer twee doelpunten tegen Celtic. Verliezen van de Schotten spreekt niet direct in je voordeel, maar toch.

Het scheelt dat Lille na de 1-2-nederlaag sowieso minimaal twee keer moet scoren in Amsterdam, binnen negentig minuten, om überhaupt ergens aanspraak op te mogen maken. En dan moet het de Ajacieden ook nog eens van scoren zien af te houden. En laat doelpunten maken nu net de kracht van Ajax zijn!

Desondanks kent de Franse opponent absoluut de weg naar het doel, meestal op basis van een vlotte tegenstoot. Wat kan Ajax hier tegenover zetten om de verdedigende stellingen te barricaderen? “We zijn ons bewust van deze statistieken,” vertelde Erik ten Hag. “Het wordt opnieuw een zware proef, maar ik heb er vertrouwen in. Lille heeft ook geleerd van de eerste wedstrijd. Maar we moeten spelen vanuit onze eigen kracht, niet vanuit de kracht van Lille.”

Ajax kan de productie van Lille trouwens counteren met de stelling dat het al 25 jaar lang in eigen huis ongeslagen is tegen Franse clubs.

Ten Hag haalt oude woorden van stal
Weet je nog wat Ten Hag keer op keer zei terwijl Ajax zijn sprookjesvoetbal van de lente van 2019 liet zien? “We zullen onszelf moeten verbeteren.” Keer op keer merkte de trainer dat op. Hij vergeleek iedere nieuwe ronde met het beklimmen van een berg: verder en verder, hoger en hoger.

Iedere wedstrijd moest Ajax beter. En voor ieder duel zag Ten Hag ook ruimte voor verbetering. Spoel de video twee jaar door en we horen precies hetzelfde. “We hebben vorige week goed gespeeld, maar donderdag staat het 0-0. Ik zie ruimte voor verbetering. En er moet ook verbetering plaatsvinden om de volgende ronde te halen.”

“Ik denk dat Lille ook heeft geleerd van de eerste wedstrijd. Daar staat een fantastisch elftal! Lille staat aan kop in Frankrijk en dat is echt niet zomaar. Nee, ze kunnen kwaliteit op het veld brengen. Als wij de volgende ronde willen halen, moeten we hetzelfde niveau halen als vorige week. En misschien moeten we ons zelfs wel verbeteren.”

Ten Hag vervolgt: “We hebben de wedstrijd bekeken en ik zie ruimte voor verbetering. Als je de heenwedstrijd goed analyseert, zijn er zeker verbeterpunten. Maar nee, ik ga het niet concreter maken dan dit. Lille is wijs genoeg.”

Grote kans dat de trainer doelt op het samenspel voorin bij gebruik van de Tadic-variant. Dusan Tadic besloot in Rijsel nogal te gaan zwerven om de juiste positie te vinden van waaruit hij als kapstok voor de rest van de ploeg kon dienen, gekoppeld aan het opzetten van combinaties met de aanvallers om hem heen. Pas toen hij op links aanbelandde, kreeg Ajax zijn grootste kansen.

“We kunnen er zeker nog aan werken om meer rendement uit het aanvalsspel te halen,” hoorden we Ten Hag opmerken. Een hint...?

Hoe Gravenberch te embedden?
Enigszins ongelooflijk, maar wel waar: Ajax speelde twee van zijn beste wedstrijden van het seizoen terwijl Ryan Gravenberch was geschorst. We doelen op de KNVB-bekerwedstrijd tegen PSV (2-1) en de uitwedstrijd tegen Lille (1-2). dit betekent natuurlijk niet dat we pleiten voor een plekje op de bank voor Gravenberch.

Helemaal niet zelfs! Buiten dat is Gravenberch waarschijnlijk hard nodig op het middenveld, omdat zowel Noussair Mazraoui als Nico Tagliafico afwezig zijn. Beiden hebben een probleem met hun oog. Er valt dus een plekje open. En dat open plekje moet worden ingevuld. Ajax kan op aan van de diensten van Jurriën Timber en Devyne Resch.

Ten Hag zegt zelfs niet bang te zijn om Rensch linksback te laten spelen. Wij zijn benieuwd of hij dat inderdaad doet. Wij achten de kans zelf iets groter dat Blind uitzakt naar de zone linksachterin met Gravenberch hier kort voor. Op die manier kan de rest intact blijven.

Overigens keert niet alleen Gravenberch terug van een schorsing. Nee, Lille heeft weer de beschikking over Benjamin Andre die vorige week om dezelfde reden afwezig was. We zijn benieuwd welke veranderingen dit betekent voor de strijd op het middenveld.

Hoe dan ook, de aftrap is om 18.55 uur! We gaan het zien!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >