Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit is waarom er AJX - LOSC in beeld wordt gebracht

Wij gingen er vorige week nogal slecht op dat er LOSC - AJX in beeld stond, vergezeld van tijd en tussenstand. En wij waren niet de enige. In plaats van het stellen van Kamervragen hebben we een beetje rondgevraagd en nu denken we een heel eind in de richting van het juiste antwoord te zijn.

25 februari 2021 - 10:19
Ajxlosccar
Na de 1-2 krijgen we nu de return: AJX - LOSC. © Pro Shots

Bereid je er maar vast op voor: ook donderdag, bij de return, staat er weer AJX - LOSC in beeld. Hoezo? Als er voor de ene club vier letters worden gebruikt, moet het toch ook best lukken om Ajax voluit te spellen?

Nou, nee dus... Om te beginnen: het is niet de schuld van RTL 7. Of ESPN. De zendgemachtigden bepalen de afkortingen niet zelf. Nee, de hoofdbroadcaster zorgt er wel voor dat de titels in beeld worden gebracht, maar zijn aan strenge regels gebonden.

Zoals met zo veel dingen worden die strenge regels opgesteld door de Uefa. Voor de start van ieder seizoen maakt de Uefa een inventarisatie van alle clubs die deelnemen aan een Europees toernooi plus de stadions waarin die clubs voetballen. Dit wordt gedaan om eenheid te creëren.

Die eenheid is belangrijk voor de consistentie van tv-graphics wereldwijd. Dus niet alleen op de Franse of Nederlandse televisie, maar overal. In Europa. En (ver) daarbuiten. De afkortingen van de clubs bestaan uit drie letters. En toch staat er LOSC in beeld. Hoezo?

Nou, in het geval van LOSC is geen sprake van een afkorting, maar een acroniem. Een acroniem of een letterwoord is een afkorting die wordt uitgesproken als één woord. De Uefa gaf ons de volgende voorbeelden en dus uitzonderingen: CSKA Moskou, Paok Saloniki, BATE Borisov en dus LOSC.

We zijn er nu dus achter waarom er LOSC in beeld wordt geprojecteerd, maar waarom AJX? Nou, zo vrijgevig was de Uefa ook weer niet. We zijn erachter gekomen dat de afkortingen per seizoen kunnen worden bijgewerkt, op basis van de deelnemende clubs. Het is dus niet zo dat 'AJA' staat gekoppeld aan AJ Auxerre of AC Ajaccio, zoals we gesuggereerd zagen worden.

De afkortingen die de Uefa gebruikt, zijn soms sowieso een beetje raar. Zo staat RMA voor Real Madrid en MCI voor Manchester City. MUN is Manchester United en PAR staat voor Paris Saint-Germain. Kortom, stuk voor stuk afkortingen die wij niet zo snel als onderdeel van een hashtag of Nederlandse afkorting gebruiken.

En weet je wat nu het allermooiste is? Hoe slecht we ook gingen of gaan op AJX - LOSC... de afkorting AJX wordt al jaren gebruikt. Misschien is het nu plots een dingetje omdat we in alle rust en concentratie televisie zitten te kijken in plaats van zingen en springen in het stadion, een bezoek aan de kroeg of volle woonkamer waardoor dit soort futiliteiten veel minder opvallen.

Kortom, hup AJX!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >