Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Innovatie: Ajax rijdt tijdens de trainingen een tv-scherm het veld op

Denk nooit dat voetbal af is. Denk nooit dat het over en uit is met innoveren. Als je dat denkt, gaat het juist mis. Er is altijd iets nieuws. En als er niks nieuws is, komt er later iets nieuws. Ook Ajax heeft een nieuw speeltje: er rijdt bij trainingen een videokar het veld op!

24 februari 2021 - 13:58
Videokarcar
Ten Hag heeft iets nieuws om zijn analyses over te brengen. © AFC Ajax

Er zijn nog geen puike foto’s van beschikbaar, anders hadden we die graag boven deze tekst geplaatst, maar er is wel degelijk bewijs van de videokar die Ajax gebruikt. Check dit filmpje van Ajax TV maar en zorg dat je scherp bent vanaf minuut 7:09, vlak nadat Brian Brobbey met een doeltje uit beeld is gelopen.

Je ziet een groepje Ajacieden verzameld rond een soort golfkarretje, met achterop een unit gemonteerd waarin een videoscherm zit verstopt. Wij van Ajax Life waren benieuwd naar het wie, wat, waar en kregen tijdens de persco voor Ajax - Lille OSC de kans om navraag te doen.

“Wij proberen continu te verbeteren en daar horen innovaties bij. Dit is zo’n innovatie. Op deze manier kunnen we spelers direct op het veld spelsituaties laten zien. Soms van een speler specifiek om ze gelijk ergens mee te confronteren,” vertelt Ten Hag.

“We gebruiken het niet alleen voor spelers individueel, maar ook voor het team als geheel of per linie. En we gebruiken het scherm voor analyse: hoe staat de tegenstander opgesteld? En waar vallen de ruimtes? Of wat vormt een bedreiging voor ons? We gebruiken het ook voor spelhervattingen.”

Conclusie, Erik? “Op deze manier kunnen we onmiddellijk een heel actueel beeld geven, direct op het veld zelfs, zodat spelers het nog tijdens de training gelijk kunnen omzetten.”

De innovatie is voor Nederlandse begrippen misschien nieuw, maar grote kans dat er kriskras verspreid door Europa al door meer clubs gebruik wordt gemaakt van directe analyse van trainingsbeelden. Julian Nagelsmann is het beste voorbeeld.

De Duitser liet als trainer van Hoffenheim een enorm uitschuifbaar videoscherm plaatsen naast het trainingsveld. Bekijk de toegevoegde tweets om te zien hoe het in zijn werk gaat bij Hoffenheim, Ajax en als je op de onderste doorklikt ook het Nederlands elftal.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >