Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: achttien uit zes!

Ajax schreef geschiedenis en haalde achttien punten uit zes Champions League-groepsduels. We zoomen in op de beschikbaarheid van Dusan Tadic, de doelpunten van CL-topscorer Sébastien Haller en wat zaken die opvallen in de passmap. Dat en meer in deze terugblik aan de hand van de statistieken!

09 december 2021 - 12:51
Analyseajaspo800
Gravenberch viel eindelijk weer in positieve zin op. © Pro Shots

We beginnen met wat onwerkelijke feitjes als het gaat om de beschikbaarheid van Tadic. In de zomer van 2018 kwam de Serviër over van Southampton. Sindsdien speelde Ajax 173 wedstrijden, waarvan Tadic 170 (!!!) keer in actie kwam. 167 keer als basisspeler en drie keer als invaller. Tot dinsdagavond 21.00 uur was het KNVB-bekerduel met Go Ahead Eagles in 2018 de laatste keer dat Tadic niet in actie kwam tijdens een officiële wedstrijd van Ajax.

De Serviër had zelfs nog geen minuut gemist in de 37 wedstrijden die Ajax speelde in de Champions League en Europa League. Aan het driftige ijsberen van de aanvoerder te zien, is het ook geen geweldige bankzitter… Rond de aftrap van AZ-thuis weten we ook of Tadic voor het eerst in 108 duels een competitiewedstrijd van Ajax gaat missen.

Goed, geen Tadic dus. En ook geen Timber, terwijl Sporting CP ook met een B-elftal aantrad. Maar toch leverde deze pot om des keizers baard in een lege Johan Cruijff Arena nog wat interessante dingen op. We blikken terug op Sporting-thuis aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.

Passmaps
In de passmap zien we vanwege het vele gewissel en gerouleer, ook tijdens de wedstrijd, wat opvallende dingen. De vaste lezers van deze stukken weten dat een bolletje op de passmap staat voor de gemiddelde positie waarop een speler op het veld aan de bal kwam. Hoe dikker het bolletje, des te vaker de speler aan de bal kwam.

Door het wisselen in de wedstrijd, wordt de gemiddelde positie van Antony – die op rechts en op links speelde – wat verstoord weergegeven. Dit geldt ook voor Steven Berghuis (rechtsbuiten en ‘op tien’). Ook zien we Ryan Gravenberch wat hoger staan dan normaal, wat dan weer een tactische reden had.

Sporting zette druk vanuit een 5-2-3-formatie, die op eigen helft een 5-4-1-formatie werd. Ajax wist goed de ruimte te vinden in de halfspaces. Of simpeler gezegd: in de ruimte tussen de centrale middenvelders en de flankspelers van Sporting. Hierdoor kwam Gravenberch lekker vaak aan de bal en speelde hij misschien wel zijn beste wedstrijd van de laatste weken.

2021 12 07 Passmap Ajax Ajax 4 2 Sporting CP

We zien – vergeleken bij wat we van Timber gewend zijn – een iets kleiner bolletje naast de naam van Perr Schuurs. Dit betekent dat hij minder aanwezig was in de opbouw dan Timber. Toch weer een weifelend optreden van de vaste reserve, in combinatie met de dekkingsfout die leidde tot de eerste goal van Sporting. Al maakte de assist op David Neres bij de 3-1 weer wat goed. Maar of Schuurs het niveau heeft om een vaste basisspeler te zijn voor een ploeg die structureel bij de beste zestien van Europa wil behoren? Daar lijkt na bijna 75 wedstrijden in Ajax 1 wel een duidelijk antwoord op te bestaan.

Expected Goals
Er werd dus nogal gewisseld deze wedstrijd. Nico Tagliafico verving Daley Blind al tijdens de rust en in de tweede helft voerde Erik ten Hag vier wissels door om een paar vaste bankzitters minuten te gunnen. Ajax was hiervan even uit het ritme en wist weinig kansen meer te creëren, zo blijkt uit de lange vlakke lijn die na de zestigste minuut te zien is op de Expected Goal-plot.

Alles bij elkaar genomen, creëerde Ajax 2.18 Expected Goals, waar het vier goals uit scoorde. Deze efficiëntie is kenmerkend voor dit seizoen. In de groepsfase scoorde Ajax twintig goals uit 15.5 Expected Goals. Aan de andere kant van het veld kreeg het slechts vijf goals tegen uit 7.33 Expected Goals.

2021 12 07 Xg Plot Ajax 4 2 Sporting CP

Uitgerekend in de enige wedstrijd zonder Tadic, kreeg Ajax voor het eerst dit seizoen een penalty. Hierdoor kwamen we er ook achter wie de nummer twee op het lijstje is, namelijk Haller! Uiteraard scoorde de spits. Hij heeft nu in zijn carrière 26 penalty’s genomen en slechts één keer gemist. Omdat Robert Lewandowski niet tot scoren kwam tegen FC Barcelona, gaat H10ller met tien goals de winter in als topscorer van de Champions League. 

Als het overigens in het KNVB-bekertoernooi of in de Champions League dit seizoen nog een keer op strafschoppen aan komt, staat Ajax er goed voor. Drie basisspelers hebben in hun carrière meer dan tachtig procent van de penalty’s benut. Haller schoot 96.2 procent raak, Tadic 84 procent en Berghuis 82.8 procent. Het gemiddelde ligt op 76 procent.

2021 12 07 Pitch Plot Ajax 4 2 Sporting CP

Op maandag 13 december volgt de loting, waarbij Ajax wordt gekoppeld aan een nummer twee uit een andere groep. Op het moment van schrijven, zijn dat sowieso Paris Saint-Germain, Chelsea, Atlético Madrid, Internazionale, Benfica en Red Bull Salzburg. Bij dat zestal voegt zich donderdag nog Villarreal of Atalanta Bergamo. Er zitten natuurlijk behoorlijk pittige ploegen tussen, maar goed, het gaat ook om de beste zestien ploegen van Europa.

Ten Hag, de stoïcijn, liet al weten dat hij de loting overslaat, omdat hij er geen invloed op heeft. Hieronder kan je rustig bekijken wat de kans is dat er voor Ajax een bepaalde tegenstander uit de koker komt. De kans op huidige Champions League-winnaar Chelsea is voorlopig het grootst…

Error bij het laden van Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Social Media.cshtml)

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >