Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax O18 ziet Europese droom uiteenspatten na verspelen riante voorsprong

De Europese droom van Ajax onder 18 is op pijnlijke wijze uiteengespat. De talentenploeg van gelegenheidstrainer John Heitinga verspeelde op De Toekomst een riante 2-0-voorsprong tegen Sporting CP (2-3), waardoor uitschakeling in de Youth League een feit is.

07 december 2021 - 16:25
Setford Baalt 1200
Ook Setford kon de domper in de slotfase niet voorkomen. © Pro Shots

Waar de hoofdmacht van Ajax heel ontspannen toewerkt naar het Europese treffen met Sporting CP, beleefde Ajax O18 juist een zinderende slotdag van de poulefase in de Youth League. Alles kwam aan op het onderlinge treffen met de Portugezen, waarbij alle scenario’s voor overwintering nog mogelijk waren.

De Amsterdammers stonden met tien verzamelde punten weliswaar op pole position, maar wisten dat een nederlaag tegen Sporting fataal kon zijn. Zeker toen al vrij snel duidelijk werd dat achtervolger Borussia Dortmund met ruime cijfers van Besiktas JK ging winnen. Eén punt was voldoende voor de talentenploeg om de groepswinst veilig te stellen, maar het zit niet in de genen van Ajax om daarop te spelen.

“Wij voetballen nooit voor een gelijkspel. We willen winnen en dat ga je terugzien aan onze gedrevenheid,” stelde John Heitinga voorafgaand aan het duel tegenover Ajax TV. De 38-jarige trainer had de leiding over Ajax O18, omdat Dave Vos afgelopen maand de deur op De Toekomst achter zich dicht trok voor een nieuw avontuur bij het eerste elftal van Rangers FC.

“We zitten in een situatie die je niet zo vaak meemaakt. Dan moet je elkaar helpen. Ajax heeft mij gevraagd, maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit wie er voor de groep staat. Het is belangrijk dat de jongens zelf kleur bekennen en op belangrijke momenten opstaan,” zei Heitinga, die tot zijn tevredenheid zag dat Ajax sterk uit de startblokken kwam.

Aanbevolen
Drie dingen die je moet weten over Ajax - Sporting CP

In een attractief en open duel golfde het spel vanaf de eerste minuut op en neer, maar trok Ajax het initiatief naar zich toe. Omdat Kristian Hlynsson werd gehaakt, ging de bal op de stip, waarna Amourricho van Axel Dongen vanaf elf meter de trekker overhaalde.

Slechts twee minuten later was de linksbuiten opnieuw succesvol. Een voorzet van Eskild Dall werd door de doelman getoucheerd, waarna Van Axel Dongen de bal binnen tikte. De flankspeler had het duel vervolgens al vroeg in het slot kunnen gooien, maar vond bij grote kansen telkens doelman Diego Callai op zijn weg.

Dure missers, omdat de geheel vrijstaande Mateus Fernandes vlak voor rust de aansluitingstreffer kon binnenschieten en daarmee de spanning volledig terugbracht. Toen Yousseff Chermiti twintig minuten voor tijd ook de gelijkmaker binnen schoot, bereikte de spanning op De Toekomst zijn kookpunt.

Met man en macht knokte Ajax om het heilige punt uit het vuur te slepen, maar drie minuten voor tijd ging het alsnog mis. Charlie Setford kwam te laat bij een vrije trap van Sporting, waardoor Chico Lamba raak kon koppen. Daarmee draaiden de Portugezen de score volledig om en bleef het dapper strijdende Ajax met lege handen achter.

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden moeten perfecte reeks voltooien?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >