Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Besiktas - Ajax

Hoe fijn is het om lekker relaxt op de bank neer te ploffen, wanneer Ajax het in Istanbul opneemt tegen Besiktas JK? Overwintering in de Champions League is immers al een feit. Toch is er nog genoeg om voor te spelen. Hier wat zaken die goed zijn om te weten over het duel in het Vodafone Park.

24 november 2021 - 08:25
Antony Besiktas 1200
Weet Ajax net als in de thuiswedstrijd te imponeren tegen Besiktas? © Pro Shots

De eer, centen en coëfficiënten!
Met de volle twaalf punten uit de eerste vier duels, heeft Ajax op teletekst al een sterretje achter de clubnaam staan. Ongekende weelde, want de ploeg van Erik ten Hag weet al sinds de zege in Dortmund dat ze dit seizoen tot de beste zestien in Europa behoren. Alleen Bayern München, Liverpool en Juventus slaagden er eveneens in om met de volle buit aan de haal te gaan.

Speelt Ajax dan voor spek en bonen in Turkije? Zeker niet! Allereerst kunnen de Amsterdammers tegen Besiktas de poulewinst definitief veiligstellen. Al kan die eervolle eerste plek Ajax eigenlijk al nauwelijks meer ontgaan. Bij een gelijke stand in de groep wordt als eerste gekeken naar het onderling resultaat. Borussia Dortmund werd tweemaal verslagen en op bezoek bij Sporting boekte Ajax een ruime 1-5-zege. Met een voorsprong van zes punten moet het dus wel heel gek lopen, willen de Portugezen nog over Ajax heen wippen…

De penningmeester in Amsterdam wordt echter ook blij van een overwinning in Turkije. Net als Marc Overmars. Iedere driepunter levert de club immers 2,8 miljoen euro op. Een fijn extraatje, zeker nu de tribunes voorlopig weer leeg moeten blijven in Nederland.

Daarnaast is Ten Hag met Ajax bezig aan een uitreeks die historische proporties begint aan te nemen. Sinds de hoofdtrainer werd aangesteld in de Johan Cruijff Arena, speelde Ajax veertien Europese uitwedstrijden. Slechts één daarvan werd verloren. Dat was vorig jaar bij Liverpool. Er staan negen overwinningen tegenover. Gidst Ten Hag zijn ploeg in Turkije naar de tiende Europese uitzege onder zijn leiding?

Eer en status staan dus op het spel, maar vergeet ook de coëfficiënten voor Nederland niet. We liepen dit seizoen al meermaals de inmiddels befaamde coëfficiëntenpolonaise. Iedere zege van een Nederlandse club in Europa is goed voor het vaderlandse voetbal. Het helpt de eredivisie in de (nabije) toekomst hopelijk aan een extra ticket voor de Champions League!

Aanbevolen
Marley-shirt debuteert tegen Besiktas eindelijk in Champions League!

Yalcin praat Besiktas depressie aan
Tsja, wanneer je na vier groepswedstrijden nog op nul punten staat, begrijpen we dat de stemming in de kleedkamer niet opperbest is. Besiktas-trainer Sergen Yalcin praat zijn ploeg in aanloop naar het treffen met Ajax echter een depressie aan. Twee overwinningen kunnen de Turken nog overwintering in de Europa League opleveren, maar Yalcin maakt zich geen illusies.

“De laatste twee duels in de Champions League zijn voor de eer van de club en de punten voor ons land. Hoe hoger je de doelen stelt, hoe groter de teleurstellingen,” laat de coach weten. “Door blessures zijn we in grote problemen gekomen, maar zo kunnen we niet verder. De resultaten liggen ver beneden de verwachtingen en dat beseffen we ook. We zijn niet in goeden doen. Een goede wedstrijd en een overwinning zullen verlichting brengen.”

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden moeten Europese succesreeks verlengen?

Ten Hag hoopt dat bankspelers thuisgeven
Ten Hag gelooft op zijn beurt niet dat de Turken er niet alles aan doen om goed voor de dag te komen. “Speelt Besiktas nergens meer voor…? Dan ken je de eergevoelige en trotse cultuur hier niet,” waarschuwde de oefenmeester tijdens het perspraatje in aanloop naar de wedstrijddag. “Die ploeg staat onder grote druk.”

De trainer heeft zeker een punt. Overal lezen we dat de druk van de ketel is en dat het allesbehalve een hete avond hoeft te worden. Ten Hag zit anders in de wedstrijd. “Als we denken zoals mensen in de media doen, dan wordt het een heel moeilijke avond voor ons.”

“Een vroege goal is voor ons belangrijk,” erkende Ten Hag. “Daar heb ik ook op gehamerd. Die 1-0 voor ons is zo essentieel, want doorgaans winnen we dan ook. Het belang van die openingstreffer is heel groot, dus daarin moeten we vanaf minuut één investeren.”

Dat gaat Ajax doen met een ploeg die een aantal wijzigingen ondergaat. De trainer hoopt dat de spelers die nu een kans krijgen, zich ook echt willen laten zien. “De vorige keren gaven de spelers die een kans kregen niet thuis. Toen wonnen we niet en dat ergert mij mateloos.”

Dat zijn duidelijke woorden. We zien woensdagavond om 18.45 uur of deze ook bij alle spelers zijn doorgekomen. Dat is het tijdstip waarop arbiter Irfan Peljto het voorlaatste duel in groep C in gang fluit.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >