Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

VAR werkt vanaf nu met lijntjes bij bepalen wel of geen buitenspel

Seizoen 2020/2021 staat voor de deur. Zoals altijd begint een seizoen niet zonder de introductie van nieuwe zaken en wij vinden het tijd om iets voor jullie uit te lichten. Al is het maar omdat ook alle supporters ermee worden geconfronteerd: we doelen op nieuwe technologie om buitenspel vast te stellen.

11 september 2020 - 17:14
Buitenspeluitlegcar
Voor dit bericht zijn we allergisch sinds Chelsea-thuis... © Pro Shots

Zoals je misschien wel weet, maakt de KNVB met ingang van het nieuwe seizoen gebruik van de buitenspeltechnologie zoals we die ook vanuit de Premier League kennen. De Engelsen hebben er geen al te beste ervaringen mee, maar de Nederlandse voetbalbond durft het aan om voortaan ook lijntjes te tekenen.

De uiteindelijke rode en blauwe lijntjes die worden getoond, komen tot stand op basis van 3D-technologie. Die lijnen kunnen worden getrokken op basis van camera's die ter hoogte van de zestienmeterlijn worden geplaatst plus diverse hulplijnen, waarna de VAR op de thuisbasis in de Zeister bossen fijntjes mag gaan computeren.

Met behulp van die speciale camera's – weliswaar slechts aan één kant – en lijntjes wordt het nog nauwkeuriger mogelijk om te bepalen of er sprake is van buitenspel. Of niet. Dankzij de nieuwe technologie kan ook de exacte positie van uitstekende lichaamsdelen – van schouder tot kont en van oksel tot neus – in de lucht worden bepaald, al wordt er rekening gehouden met een foutmarge.

Die marge bedraagt twee keer vijf centimeter, waardoor er in totaal sprake is van tien centimeter speling. Hierdoor kan het gebeuren dat beide lijnen – de ene van de aanvaller en de andere van de verdediger – elkaar 'raken' en dus overlappen. Als er sprake is van overlap, wordt de beslissing van scheids en grens niet teruggedraaid en een doelpunt dus goedgekeurd.

Zodra er ruimte optreedt tussen de lijntjes van de aanvaller en verdediger is ontegenzeggelijk sprake van buitenspel. We kunnen ons voorstellen dat dit nog een beetje omslachtig klinkt. Wij van Ajax Life waren laatst aanwezig bij een kennissessie over de VAR en kregen nog wat extra uitleg, maar het hierboven gelinkte videootje kijkt toch lekkerder dan het uitpluizen van een spelregelboek.

De KNVB komt later met een uitlegvideo op basis van voorbeelden na enkele speelronden van de eredivisie, maar er staat dankzij de Fifa nu al uitleg op beeld. Vandaar dat we die video met jullie delen, om toch alvast een impressie te kunnen geven van wat er bijvoorbeeld tijdens Sparta - Ajax eventueel kan gebeuren

Vroeg of laat doet zo'n minutieuze buitenspelsituatie zich ook voor in een wedstrijd van Ajax, dus zorg dat je goed voorbereid bent en vergroot je kennis! Bedenk verder dat hands nog sneller wordt beoordeeld als hands, waardoor de verwachting is dat het aantal penalty's toeneemt, terwijl clubs ook vijf keer mogen wisselen verspreid over in totaal drie momenten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >