Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oh jee, buitenspeltechnologie en strengere handsregels op komst in eredivisie...

Je hebt misschien gehoord dat het aantal wissels wordt opgevoerd naar vijf. Dit zat er al een tijdje aan te komen, maar er is meer nieuw richting de start van seizoen 2020/2021. Zo komt de KNVB met nieuwe buitenspeltechnologie en worden de regels op het gebied van hands strenger.

31 juli 2020 - 09:56
21vardingencar
Zonder dit VAR-moment was Ajax in 2019 wellicht geen kampioen geworden. © Pro Shots

We hebben in Nederland nog geen kennis gemaakt met de mogelijkheid om tijdens een wedstrijd vijf wissels door te voeren, maar dit heeft er alles mee te maken dat er sinds de uitbraak van het coronavirus ook niet meer is gevoetbald. In hervatte competities wordt het wel al gebruikt.

Wat in andere landen ook wordt ingezet, is buitenspeltechnologie. De Premier League schiet ons meteen te binnen. Het is niet zo dat er in Nederland maar iets wordt gedaan, maar de KNVB zet nu een volgende stap. Het wordt mogelijk om buitenspel tot op de millimeter nauwkeurig te bepalen.

Dat klinkt prima en hoe eerlijker een beslissing omtrent een geldig doelpunt, des te beter. Maar we weten ook dat er in de Premier League nogal wat controverse is vanwege deze technologie. Spelers worden soms buitenspel gegeven op basis van een uitgestoken arm, oksel of andere futiliteit.

Er is door Fifa-man Arsene Wenger zelfs al geopperd om gerichter naar de positie van de benen te kijken, maar dit idee kreeg slechts weinig steun en staat voorlopig weer in de ijskast. Het lijkt erop dat we ook in de eredivisie rekening moeten houden met afgekeurde doelpunten op basis van minimaal buitenspel.

Waarom? Omdat we weten hoe het in Engeland gaat... De afgekeurde treffer van Quincy Promes tijdens Ajax - Chelsea (0-1) zou wel eens in deze categorie kunnen vallen. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen om met de technologie aan de slag te gaan. Een belangrijke troef is het installeren van camera's ter hoogte van de zestienmeterlijn.

De afgelopen twee seizoenen bleek buitenspel soms lastig vast te stellen in stadions zonder deze camera, maar het beeld gericht op randje strafschopgebied is noodzakelijk om de technologie te kunnen laten werken. Het stomme is echter dat de KNVB nu nog niet kan garanderen dat de camera's voor de start van het seizoen in alle achttien stadions zijn geïnstalleerd.

Pas als dit is gebeurd, kan de buitenspeltechnologie worden gebruikt. Het blijft dus even afwachten wanneer we de afgekeurde doelpunten zien toenemen, maar grote kans dat we wel direct een toename zien van het aantal gegeven strafschoppen. Hoezo? Strengere handsregels.

We kennen het al vanuit de Champions League plus Serie A – waar de bal om de haverklap op de stip gaat omdat er eigenlijk geen enkel excuus meer is – en moeten hier dus ook in de eredivisie rekening mee houden...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >