Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tussenjaar komt volgens Ten Hag vooral neer op 'iets nieuws bouwen'

Tussenjaar is een gevreesde Ajaxterm. Zo'n term die we tussen 2004 en 2011 veel te vaak hebben gehoord. Het is terecht dat er anno 2020 nog steeds heftig op die term wordt gereageerd, maar wie iets beter luistert naar de uitleg, ook van bijvoorbeeld Erik ten Hag, moet er enig begrip voor kunnen opbrengen.

23 december 2020 - 11:49
Tussenjaarhaguitlegcar
Ten Hag legt nog maar eens uit wat er wordt bedoeld. © Pro Shots

Laten we wel wezen, de term tussenjaar komt niet uit de koker van de trainer. Nee, het was Marc Overmars die als eerste zijn zorgen uitte. Ajax kon mede als gevolg van de coronacrisis niet de stappen zette die het wilde en dat heeft natuurlijk gevolgen, zeker op het Europese toneel.

“We hebben bepaalde keuzes moeten maken, over het bijvoorbeeld wel of niet doen van aankopen,” klonk het uit de mond van Overmars. Ten Hag reageerde enkele dagen later, vrij fel ook. “Zo kan ik niet denken. Als ik zo denk, slaat het over op mijn spelers. Wij zijn ambitieus.”

De ambities ten spijt kwam Ajax tekort voor overwintering in de Champions League. Zoals zo vaak, laten we wel wezen. Al legde Ten Hag zich misschien iets te gemakkelijk en nog voor de aftrap van Atalanta-thuis (0-1) neer bij het naderende onheil. Of wist hij al genoeg door diverse blessures?

Hoe dan ook, Ten Hag ligt nu in de vuurlinie als het gaat om kritiek op basis van de gevreesde term. “Met de opbouw van een nieuwe ploeg zijn we net zover als in 2018. Alleen hadden we toen amper blessures,” probeert Ten Hag tegenover De Telegraaf wat zaken in perspectief te zetten.

Bijkomend probleem is dat het Ajax van 2018 niet meer bestaat. De ene na de andere speler werd weggeroofd uit de Johan Cruijff Arena. Het was al een wonder dat Hakim Ziyech nog een jaartje extra bleef en dat dat de 'kat uit Kameroen' nu nog steeds in zijn mandje ligt.

Ten Hag: “Bij succes kan je als Nederlandse club niet, zoals bij Europese topclubs, doorselecteren. Je wordt leeggeroofd, opgegeten en moet opnieuw bouwen aan een elftal dat CL-proof is. Dat kost geld, maar vooral tijd. In die fase zitten we nu met Ajax. Vandaar praat je over een tussenjaar.”

Zoals zo vaak is het huidige Ajax hopelijk groot genoeg voor het servet (eredivisie), maar te klein voor het tafellaken. Te klein voor de CL dus. Er zal altijd een gat met de Europese top blijven en krijgen de plannen voor een 'gesloten' kampioenenbal definitief vorm, dan lijkt het zelfs over en uit voor Ajax.

Ten Hag kijkt nog niet zo ver vooruit en richt zich op het nu. “Overwintering in de CL blijft onze ambitie. Die uitdaging gaan we altijd aan. We willen iets flikken wat eigenlijk niet kan, want dat is typisch Ajax. Maar als je wilt overleven in de CL heb je zestien topspelers nodig en die hebben we niet. Voor de eredivisie is onze selectie wel breed genoeg.”

Laten we hopen dat de term 'tussenjaar' begin 2021 zowel in de eredivisie als Europa League wat naar de achtergrond kan worden gedrukt met goede prestaties, al moet Ajax het tweede Europese toernooi dan wel met iets meer nederigheid aanvliegen dan vorig seizoen. Dat zal ook wel moeten, want door de koppeling met het goed presterende Lille OSC is kwalificatie voor de volgende ronde absoluut geen zekerheidje.

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >