Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: ‘De jeugd kijkt soms met open mond naar hoe Huntelaar tekeergaat’

Klaas Jan Huntelaar liet na de 4-0-zege op PEC Zwolle weten dat hij – met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – bezig is met zijn laatste seizoen als profvoetballer. Zijn trainer Erik ten Hag greep die mogelijkheid aan om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk ‘The Hunter’ is in de huidige spelersgroep.

13 december 2020 - 06:56
Huntelaar Brobbey 1200
Volgens Ten Hag is Huntelaar superbelangrijk voor jonge spelers. © Ajax Images

De trainer liet in de perskamer van Ajax weten dankbaar te zijn voor de jaren waarin hij met Huntelaar heeft samengewerkt. En dat nog altijd doet. Ten Hag speekt met liefde over zijn spits, die van een andere generatie is dan veel van de jonge spelers die hij onder zijn hoede heeft. En precies dat is hartstikke belangrijk, zo denkt de trainer.

Ten Hag: “Bij onze jeugdspelers vallen de schellen wel eens van de ogen als ze zien hoe Klaas tekeergaat. Ze kijken soms met open mond toe. Dat kunnen ze zelf nog moeilijk opbrengen. Hij komt uit een andere generatie. Daarom wilden we hem er zo lang mogelijk bij houden. Klaas heeft er alles voor over. Elke training geeft hij maximaal gas en dat inspireert.”

Huntelaar is een voetballer uit een andere generatie, uit een tijd waarin spelers alles nog tegen elkaar zeiden. Dat is voor sommige jonge spelers wel eens moeilijk en confronterend, maar het is ook nodig, beaamt Ten Hag. Juist om die reden kun je Huntelaar er volgens de oefenmeester goed bij hebben in de groep.

“Jonge spelers hebben veel moeite met kritiek verdragen, omdat ze het niet gewend zijn. In Nederland pamperen we spelers te vaak en dan krijg je ook een bepaald product. Wij proberen ook een ander karakter te vormen, wat nodig is om te overleven in de wereld van het topvoetbal en de wetten die daar gelden. In de topsport gelden andere wetten en dan kunnen jonkies een voorbeeld nemen aan de mentaliteit van Huntelaar. Ik gebruik hem er mede voor om dat over te brengen.”

De bewondering voor Huntelaar klonk zaterdagavond stevig door in de woorden van Ten Hag. Ondanks zijn door de jaren heen veranderde rol, is de spits volgens de trainer nog altijd van grote waarde.

Ten Hag: “Ook gedurende periodes waarin hij minder speelt, is hij belangrijk in de kleedkamer. Op het trainingsveld is hij eveneens een voorbeeld, dat is gigantisch… Jonge spelers kijken soms met open mond naar hem. Hij geeft zo veel energie en hij doet er zo veel voor. Elke training weer. Hij is wat dat betreft echt een voorbeeld voor de jeugd. Zijn statistieken spreken voor zich. Petje af voor de topschutter en de mens Klaas Jan.”

Huntelaar dartelt, ondanks zijn leeftijd, als een jonge hond door de selectie. Nog altijd one of the guys. Andere generatie of niet. Zoals Donny van de Beek het al eens treffend onder woorden bracht: “Klaas is baas.”

Volgens Ten Hag vult Huntelaar zijn huidige rol ontzettend goed in: “Zijn mentorrol richting jongens als Lassina Traoré en Brian Brobbey is duidelijk, maar als je hem nodig hebt, dan staat-ie er gewoon. Ook vanavond weer. Dat is fantastisch. Grote klasse.”

Maar aan al het moois komt een eind, weet de trainer ook. “Klaas heeft het ongelooflijk lang volgehouden. Maar hij is nog niet gestopt, hè? We hebben nog het vervolg van dit seizoen met hele mooie dingen in het vooruitzicht. Vorig seizoen wilde Klaas zijn carrière niet afsluiten tijdens een abrupt door corona afgebroken seizoen. Niet op die manier. Hij heeft zó veel drive in zich, hij wil afsluiten met prijzen. Daar gaan we samen voor.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >