Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over ADO Den Haag - Ajax

Het is voor Ajax aftellen tot de winterstop. Er lijkt wat zand in de motor te zitten en de selectie van Erik ten Hag zit niet bepaald ruim in zijn jasje. Voordat de Ajacieden kort in winterslaap gaan, moet er eerst nog twee keer worden gewonnen. Om te beginnen op bezoek bij ADO Den Haag!

19 december 2020 - 11:10
Driedingenadoajax800
Huntelaar verzorgde vorig seizoen het openingsdoelpunt in Den Haag (0-2). © Pro Shots

Brood roept niet zomaar dat er iets te halen valt
Het zijn voor ADO wederom zware tijden. Net als vorig seizoen vindt de ploeg uit de Hofstad zichzelf terug op de een-na-laatste plaats van de ranglijst. Met drie remises op rij – er werd zowel tegen sc Heerenveen, FC Utrecht als FC Emmen met 1-1 gelijk gespeeld – lijkt de weg omhoog langzaam ingezet, maar er moet bij ADO nog veel gebeuren om degradatie te voorkomen.

Punten, die hebben ze broodnodig in Den Haag. Normaal gesproken verwacht je deze als laagvlieger niet per se tegen Ajax te scoren, maar de koploper steekt zeker niet in zijn beste vorm. ADO-trainer Ruud Brood legt zich niet bij voorbaat neer bij een nederlaag, maar roept in tegenstelling tot John Stegeman ook niet zomaar dat er écht wel iets te halen valt tegen Ajax. 

“Ik heb vaker met een minder team tegen Ajax een positief resultaat gehaald, dus waarom zou het niet kunnen,” vraagt de trainer zich tijdens de persbabbel hardop af. “Daarentegen hoor je mij ook geen toverwoorden noemen waaruit blijkt dat het makkelijk wordt, of dat er iets te halen valt. Je moet realistisch zijn en daar probeer ik de groep op voor te bereiden.”

“Ik denk dat je een tegenstander tegenover je krijgt die momenteel het beste voetbal in de eredivisie speelt, dat staat buiten kijf. Wat ik van ADO verwacht is dat ze niet heel erg opkijken naar de tegenstander, maar dat ze er alles aan doen om de wedstrijd te willen kantelen. Wij moeten ons niet bij voorbaat neerleggen bij een nederlaag omdat de koploper toevallig langskomt.”

ADO-uit zonder supporters stuk minder beladen
Het traditiegetrouw lastige potje in Den Haag brengt dit weekeinde ongetwijfeld een stuk minder lading met zich mee. Als Ajax op bezoek komt, geeft de Haagse ploeg normaal gesproken net even wat meer dan tijdens iedere andere thuiswedstrijd. Vooral bij de supporters van ADO wordt het thuisduel met Ajax als de wedstrijd van het jaar gezien.

Maar nu er geen supporters aanwezig zijn, lijkt er een groot deel van die beladenheid weg te vallen, zo weet ook trainer Brood. “Normaal gesproken merk je in de aanloop naar zo’n duel dat het beladen is,” aldus de coach. “De supporters en iedereen rondom de club is er dan mee bezig, die sfeer krijg je mee.”

Dit seizoen is echter alles anders. Geen supporters, geen laatste training en dus ook geen aanmoedigingen vanaf de tribune. Brood denkt dat de afwezigheid van de fans zeker invloed heeft op de wedstrijd. “Het is voor de spelers prettig als er supporters in het stadion zitten. Het is een cliché, maar in zo’n wedstrijd kun je hen als twaalfde man goed gebruiken.”

Cars Jeans Stadion moet dicht bij harde wind
Het zou ons niks verbazen als er in Den Haag dit weekeinde extra vaak naar de weersvoorspelling wordt gekeken. Daarbij gaat de aandacht niet uit naar de verwachte temperatuur of hoeveelheid regen, maar naar de voorspelde windkracht.  

Waarom precies? Nou, er zijn nogal wat vervelende zaken aan het licht gekomen bij de veiligheidsinspectie van het Cars Jeans Stadion. Het gemeentebestuur van Den Haag besloot na het instorten van het dak van het AFAS Stadion om het eigen stadion ook maar eens te onderzoeken. En wat blijkt? Het stadion moet bij een windkracht van acht of hoger gedeeltelijk dicht.

Het is niet zo dat Cars Jeans Stadion op instorten staat, maar de gemeente neemt liever geen onnodige risico’s. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de dakconstructie niet veilig is, maar desondanks worden er toch nog twee aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Tot die tijd gaat de stadionring en het veld dus tijdelijk dicht bij harde wind.

Een blik op de weersvoorspellingen van dit weekeinde leert dat er geen reden is voor paniek, want met een windkracht van vier tot vijf komt de wedstrijd tussen ADO en Ajax in ieder geval niet in gevaar. De enige storm waar wij zondagmiddag op hopen, is een stormloop op Amsterdamse doelpunten! 

ADO en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >