Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Strenge regels Denemarken sluiten 'fitte' Ajacieden uit van deelname

De coronaperikelen bij Ajax steken iets ingewikkelder in elkaar dan je op het eerste oog zou denken. Er is niet direct sprake van allerlei zieke spelers die in quarantaine zitten, maar vooral van een verschil in interpretatie van de regels door de Deense autoriteiten. Fitte Ajacieden komen er niet in.

02 november 2020 - 19:25
Denemarkennietincar
De Deense regels vormen ook voor Ten Hag een verrassing. © Pro Shots

Het is natuurlijk altijd schrikken als je werkelijk waar van alles probeert om het coronavirus buiten de deur te houden en dan toch wordt opgeschrikt door elf positieve tests. Wat blijkt nu? Het is echt niet zo dat de halve selectie van Ajax de regels aan zijn laars heeft gelapt. Welnee.

Het probleem is er niet minder groot op, want voorlopig zetten er slechts zeventien Ajacieden voet op Deense bodem, maar dit lijkt vooral politiek geneuzel. “Hoe kan het dat mijn spelers wel mogen voetballen in Nederland, maar niet in Denemarken in de Champions League,” vroeg Ten Hag zich hardop af.

Het aanwezige journaille legde de trainer het vuur na aan de schenen, omdat hij weinig kwijt wilde met het oog op privacy, terwijl we de betreffende spelers zo kunnen aanwijzen. Andre Onana liet zelfs al eens hardop weten dat een tweede test nooit positief kon zijn uitgevallen. En dat bleek ook inderdaad.

“Je zou verwachten dat in heel Europa dezelfde regels gelden, maar dat is dus niet het geval. Een aantal spelers mag in Nederland gewoon voetballen, maar in Denemarken niet. Volgens mij is dat niet helemaal fair play. We doen als clubs allemaal mee aan hetzelfde toernooi, maar stuiten nu op Deense regelgeving.”

Je zou verwachten dat juist van sporters – die constant worden getest – prima kan worden ingeschat of ze een gevaar vormen, maar de Denen zijn vooralsnog onverbiddelijk. Ajax en de medici van de club doen er alles aan om alsnog verschillende Ajacieden speelgerechtigd te krijgen, maar of dit gaat lukken? Dat is nog maar de vraag. PSV moest vorige week in Cyprus dezelfde drempel over...

Ajax staat in contact met de Uefa, maar zelfs de macht van de Europese voetbalbond kan wel eens niet toereikend zijn. “Ik heb goede hoop dat we nog spelers kunnen invliegen,” merkte Ten Hag op, maar hij kon natuurlijk geen enkele garantie geven. “Het is een rare situatie, maar we leven dan ook in rare tijden. En ik ga me niet aan een politieke discussie wagen, want ik ben een voetbaltrainer.”

Er ontstaat nu dus wel de gekke situatie dat Ajax in het geval van een thuiswedstrijd morgen een veel completere selectie op de been had kunnen brengen dan nu voor de uitwedstrijd. Dat is raarrrrr...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >