Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl vliegende start Ajax belangrijke zege brengt!

Het was niet altijd even goed... Het was zelfs niet altijd even mooi. Toch bleek een goed begin het halve werk! Ajax won uit bij FC Midtjylland met 1-2 en al het gedoe met spelers invliegen was de moeite dubbel en dwars waard. Goed beschouwd kun je de negentig minuten in Denemarken op basis van het wedstrijdverloop ook best beschouwen als een geslaagde hertest van Atalanta-uit.

03 november 2020 - 22:53
Verslagdenencar
Deze indirecte vrije trap levert ook indirect de winst op! © Pro Shots

Superstart!
Oh, wat voelen wij ons oud! Weet je waarom? Omdat de 0-1 herinneringen boven haalde uit een ver verleden. Aan voorjaar 2003. En aan een pijl en boog. Dit dankzij de openingstreffer van Antony na slechts 48 seconden... 48 seconden! Dat is rap hoor! Slechts één keertje wist Ajax nóg sneller doel te treffen in de Champions League. Andy van der Meyde prikte na 37 seconden al raak tegen AS Roma (1-1). Hij teert er nog steeds op, haha.

Overigens was Antony's doelpunt nooit gevallen zonder impulsen van Tadic, die al zijn woede om het het verbieden van deelname aan deze wedstrijd omzette in het laten spreken van zijn voeten. Tot twee keer toe was Tadic balvast en tot twee keer toe hield hij de bal in de ploeg. De tweede goede actie werd zelfs gepromoveerd, al moest Antony er nog wel zijn best voor doen.

De Braziliaan kreeg de bal ietwat achter zich aangespeeld, maar dat was geen probleem. Nee joh, ben je gek... Dan draai je toch gewoon om en scoor je daarna alsnog? Zo gezegd, zo gedaan! Het is bewonderenswaardig hoe kort Antony zijn been kan laten zwaaien voordat hij met kracht schiet. Verdedigers zijn te laat, keepers evenzeer en Ajax pakte de leiding!

Terugspeelbal leidt tweede treffer in
Alsof de bliksemstart niet mooi genoeg was, scoorde Ajax nog binnen het kwartier voor een tweede keer. Het doelpunt kwam tot stand op een manier die we niet snel zullen vergeten. Doelman Mikkel Andersen pakte een terugspeelbal op van de onder druk gezette defensie en de scheidsrechter was onverbiddelijk: indirecte vrije trap!

Meestal wordt zo'n momentje weggewuifd of doet een scheids alsof hij niets in de gaten heeft, maar dit keer werd er gefloten. Vrije trap op amper vijf meter van het doel! En zowaar pakte Ajax het een keertje slim aan en werd het cadeautje uitgepakt.

Promes gaf een tikje en Tadic koos niet voor hard en laag, maar een linkse directe tegen de touwen! Precies zoals we het graag zien, bijvoorbeeld als je zelf moet zaalvoetballen doordeweeks. Meestal mislukt zo'n buitenkansje, maar uitgerekend op het hoogste podium was het raak. Lekker!

Helaas was de arbitrage, met dank aan videohulp, even scherp toen Antony opnieuw gescoord dacht te hebben. De twijfels van de rechtsvoor gaven al een beetje weg dat er een streep door het feestje zou gaan...

700ste doelpunt in Europa
De ietwat maffe 0-2 van Tadic betekende behalve een mooie voorsprong ook het zevenhonderdste doelpunt dat Ajax maakte in een Europese wedstrijd. We kunnen ons voorstellen dat je niet direct op zulke feitjes zit te wachten, maar dit is toch wel een bijzondere. De Ajacieden voegden zich via het lepe balletje van de Serviër bij de elite van Europa.

Ajax is de zesde club die op Europees niveau zevenhonderd keer wist te scoren. De lijst wordt aangevoerd door grootmacht Real Madrid, dat op korte afstand wordt gevolgd door FC Barcelona. Ook Bayern München, Juventus en Liverpool vinden hun naam terug op dit lijstje, terwijl Benfica zich er snel bij zal voegen. Des te aardiger dat Ajax net eventjes eerder is dan de Portugezen!

Helaas was het eerste doelpunt van Midtjylland in de Champions League niet ver weg...

Dramatische veldbezetting
Het eerste kwartier was om van te smullen, alleen verdween daarna de rozengeur. En niet veel later ook de maneschijn. Tadic mompelde in Bergamo hoe gevaarlijk een 0-2-voorsprong stiekem is en pardoes, twee keer knipperen met je ogen en Midtjylland was terug in de wedstrijd. Ongelooflijk... Je kunt er nooit eens rustig voor gaan zitten bij Ajax, laat staan achterover leunen.

De tegenstoot waaruit de 1-2 van Anders Dreyer viel, was exemplarisch voor heel veel... Op het moment van balverlies stonden er weer eens zeven spelers voor de bal. Dat eeuwige willen blijven aanvallen terwijl er al een marge is geslagen, kostte al eens een finaleplaats en vorige week tegen Atalanta gebeurde precies hetzelfde. En nu dus weer. Keer op keer stoot Ajax zijn neus...

Behalve de omschakeling deugde er ook weinig van de veldbezetting. En de passzuiverheid was ook ver en ver ondermaats... Iedere bal vooruit van Perr Schuurs leverde voor rust balverlies op. Geen grap, dit is een feit! Schuurs werd niet geholpen door het feit dat het middenveld nergens te bekennen was, maar sorry Perr... we moeten ook echt naar jou kijken. Al was het maar omdat je je mannetje ook nog wel eens verloor. De wissel na een uurtje spelen, met geel op zak, vertelde alles.

Klaassen herstelt de orde
Verspreid over drie vliegtuigen zetten de Ajacieden koers naar Denemarken en er waren niet voor niets nog last-minutes geboekt, want Klaassen was hard nodig om het middenveld een beetje te fatsoeneren. Er was cement nodig tussen de stenen, om maar even een slechte vergelijking te gebruiken. En inderdaad, het inbrengen van Klaassen zorgde direct voor meer stabiliteit.

De aanvalsdrift van Midtjylland werd onderdrukt en langzaam, heel langzaam kwam Ajax zelf weer een beetje aan voetballen toe. De combinaties waren niet direct goed. Verre van zelfs. Maar er leek weer een beetje controle aanwezig. Anders gezegd: de Denen stapelden niet langer kans op kans. Dat was op dat moment ook iets waard.

Het verbeterde veldspel ging voor de tweede keer in een paar dagen tijd ten koste van Jurgen Ekkelenkamp, die tegen Fortuna Sittard (5-2) tenminste nog kansen kreeg. Ekkelenkamp kwam in het kampioenenbal echter totaal niet in het verhaal voor en viel in zijn bijrol slechts op als hij weer een bal inleverde. Ook zijn wissel was terecht. We vragen ons trouwens af of Ekkelenkamp op het veld had gestaan als Ajax een normale voorbereiding had gedraaid. Waarschijnlijk niet...

Verder was de tweede helft ondanks de aanwezigheid van Klaassen het aanzien amper waard. Ajax kon niet, ook bij Midtjylland was de puf eruit. Voor de verandering bleef de driepunter nu eens wel in stand. En dat is niet onbelangrijk, aangezien Liverpool deed wat Ajax vorige week naliet: winnen van Atalanta Bergamo. Het werd 0-5, waardoor Ajax met de Italianen lijkt te gaan uitmaken wie er tweede wordt in groep D.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >