Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Fortuna Sittard

De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Fortuna Sittard is zaterdagavond alweer de volgende tegenstander. Om de zure nasmaak die Ajax heeft overgehouden aan het duel met Atalanta (2-2) weg te spoelen, moet er van de Fortunezen worden gewonnen. Daarom hieronder drie dingen die goed zijn om te weten richting de aftrap!

30 oktober 2020 - 23:06
Driedingenfortuna800
Promes was vorig jaar met drie doelpunten de grote man. © Pro Shots

Ajax vaak op schot tegen Fortuna, Limburgers scoren maar weinig
Koploper Ajax ontvangt Fortuna voor de 22ste keer in Amsterdam voor een ontmoeting in de eredivisie. In vrijwel alle duels was het de thuisploeg dat aan het langste eind trok (19 keer). Slechts één keer gingen de Fortunezen er met een overwinning vandoor, terwijl er ook al eens gelijk werd gespeeld. Die ene Limburgse overwinning dateert alweer van seizoen 1998/1999. 

Een ander opvallend feitje is dat een duel tussen Ajax en Fortuna nog nooit zonder doelpunten eindigde, alhoewel de meeste treffers van de Amsterdammers afkomstig waren. Sterker nog, het lukte de Fortunezen deze eeuw nog nooit om te scoren in de Arena. Het doelsaldo van de vier competitieduels die in deze periode werden gespeeld, komt dan ook uit op 18-0 in het voordeel van Ajax.

Ajax evenaarde vorig seizoen de grootste zege op Fortuna ooit, door in eigen huis met 5-0 te winnen. De grote man van de wedstrijd werd toen Quincy Promes, die een hattrick op zijn naam schreef. In het seizoen 2000/2001 werd met dezelfde cijfers gewonnen.

Oud-Ajacied Flemming op zijn plek in Sittard
Het kan best zijn dat de naam Zian Flemming niet gelijk een belletje doet rinkelen, maar wat actievere volgers van het jeugdvoetbal en Jong Ajax weten over wie we het hebben. De middenvelder voetbalde vrijwel zijn gehele jeugd in de opleiding van Ajax en speelde bij Jong Ajax samen met generatiegenoten zoals Vaclav Cerny, Kaj Sierhuis en Dani de Wit. 

Flemming wist bij Ajax echter nooit door te breken. Het kwam dan ook niet tot een debuut in het eerste, waarna de middenvelder de overstap naar PEC Zwolle maakte. Ook daar wist Flemming het niet waar te maken en via een verhuurperiode bij NEC streek hij neer bij de tegenstander van zaterdag: Fortuna Sittard.

Flemming heeft het in Limburg tot nu toe prima naar zijn zin. De middenvelder is vrijwel zeker van een basisplaats en wist in het geel/groene shirt al drie keer te scoren, waarvan twee doelpunten in het knotsgekke duel met AZ (3-3).

Het is trouwens niet de eerste terugkeer van Flemming in de Johan Cruijff Arena, want met PEC stond de middenvelder al eens eerder tegenover zijn oude ploeg. Voor Perr Schuurs – die de omgekeerde weg bewandelde – is het duel met Fortuna net zo bijzonder. 

Fortuna-formatie op de schop
Met twee punten uit zes wedstrijden is Fortuna momenteel de drager van de rode lantaarn. De club uit Sittard schommelt altijd onderaan de ranglijst, maar de resultaten tot nu toe zijn toch wat teleurstellend. Trainer Kevin Hofland liet zich na de verliespartij tegen FC Groningen (1-3) dan ook behoorlijk kritisch uit over zijn ploeg. Met woorden als 'in de steek gelaten', 'pissig' en 'onacceptabel' was Hofland niet mild voor zijn spelers.

En dus besloot de trainer zijn formatie behoorlijk op de schop te gooien voor het bekerduel met Roda JC (0-2), dat overigens wel werd gewonnen. Hofland wijzigde zijn elftal op liefst vijf posities en voerde ook nog een keeperswissel door. Of de lijn naar boven daarmee is ingezet, moet nog maar blijken tijdens de wedstrijd tegen Ajax.

Ajax en Fortuna Sittard trappen zaterdagavond om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >