Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax Vrouwen mag blijven voetballen, maar moet de bubbel in

Er ontstond gedoe, ophef... en toen was het alweer praktisch opgelost! Ajax Vrouwen beleefde woensdag een schrikmomentje na het nieuws dat de Vrouwen Eredivisie was stilgelegd. Dat is natuurlijk raar, als de mannen wel gewoon mogen voetballen. Een oplossing is aanstaande.

15 oktober 2020 - 11:02
Vrouwengaandoorcar
Het lijkt erop dat Ajax Vrouwen elkaar succes kan blijven wensen. © Pro Shots

Premier Mark Rutte kondigde dinsdag tijdens het delen van strengere maatregelen aan dat het betaald voetbal 'gewoon' kan worden vervolgd en precies daar zit 'm het probleem. Bij de KNVB valt vrouwenvoetbal onder de amateurtak en dus bleek na opheldering dat de competitie was stilgelegd.

Dat is natuurlijk raar: waarom mogen de mannen wel voetballen en de vrouwen niet? Nou, omdat ze dus onder de amateurs vallen die niet eens meer mogen trainen. Vandaar ook dat er bij de mannen diverse KNVB-bekerwedstrijden zijn uitgesteld naar december. Dit klinkt ook nogal naïef en het zou goed zijn om aan een concrete oplossing te denken, maar goed...

Er werd met zo veel onbegrip gereageerd op het stilleggen van de Vrouwen Eredivisie dat het zo'n beetje direct tot Kamervragen leidde. Er was toch weer een coronadebat aan de gang, dus fiets 'm er maar in en grijp je moment, moeten diverse politici gedacht hebben.

Eind goed is al goed, zo lijkt het. Minister Tamara van Ark (medische zorg en sport) antwoordde in heldere taal. “Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen,” stelde ze. De minister voegt hier wel aan toe dat er betere afspraken moeten worden gemaakt, want tot op heden was voor de voetballende vrouwen geen sprake van regelmatige tests en bubbels.

“Ik ga met de KNVB praten over hoe zij de afspraken met het mannenvoetbal die te maken hebben met de sportieve bubbel en medische begeleiding ook gaan toepassen voor de Vrouwen Eredivisie,” aldus Van Ark, die nu waarschijnlijk snel vragen op haar bureau heeft liggen van andere bonden, zoals hockey en basketbal.

Waar ligt de grens tussen topsport en profsport? Dat is de vraag die de komende tijd zal worden opgeworpen, want vergeet niet dat er in allerlei sporten keihard wordt getraind voor de Olympische Spelen van Tokio die in 2021 vooralsnog op de kalender prijken. Simpel gezegd verdienen voetballers het meeste geld, maar maakt ze dat ook meer prof dan een ander?

We zijn benieuwd hoe dit afloopt. Overigens is de kans best groot dat de komende speelronde van de Eredivisie Vrouwen wel moet worden uitgesteld, omdat niet per direct aan het op te stellen protocol van worden voldaan. Koploper Ajax Vrouwen hoopte vrijdag tegen PEC Zwolle een vijfde overwinning op rij te boeken.

Overigens reageerde KNVB's voorzitter van de amateurtak met een tweet over gelijkheid in het topvoetbal – let wel, topvoetbal en geen profvoetbal – maar onderaan de streep ontstond het hele probleem omdat vrouwenvoetbal onder de amateurtak valt en dit volgens de bond geen kwaad kon...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >