Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wijst erop dat Ajax nog deel van voorbereiding moet afwerken

Er wordt door velen gedaan alsof de schaal nu alvast aan Ajax kan worden uitgereikt. Zo werkt het natuurlijk niet. Dat hebben we gezien op bezoek bij Vitesse, al was het vooral een kwestie van pech dat de ploeg van Erik ten Hag niet won. Of gaat er meer schuil achter de 2-2 in de Gelredome?

04 augustus 2019 - 10:11
hagnavitajacar
Ten Hag kiest voor het sterkste team, maar daar schort nog wat aan. © Pro Shots

Ja, stiekem wel een beetje. Dat is nog steeds geen reden voor zorgen, maar we zagen duidelijk dat het Ajax wat ontbrak aan samenhang en afstemming, terwijl je van diverse dragende spelers beter mag verwachten. Waarom ze nog niet top zijn? Gebrek aan ritme.

Spelers als Hakim Ziyech, Nico Tagliafico, Noussair Mazraoui en David Neres volgden de club deze zomer van een afstandje en waren geen onderdeel van de voorbereiding. “Ik had ook vooraf kunnen zeggen dat er nog werk aan de winkel is. We beginnen net en speelden voor het eerst met elkaar samen. Wat verwacht je dan,” bijt Ten Hag de verslaggever van de NOS toe.

“Het liep niet... Hoe kom je daar nu bij? We kregen vijftien kansen en hebben aan de bal uitstekend gespeeld, met heel erg goed voetbal. Sommige kansen waren geweldig. Dus dat onderdeel liep wel. Rendement en scoren, daar ontbrak het aan...”

Ajax opent eredivisieseizoen met puntenverlies en dit viel ons op

Dat is een probleem waar prima aan gewerkt kan worden en daar is de trainer zich ook van bewust. Het heeft er vooral mee te maken dat Fenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn vertrokken en enkele spelers dus pas net in training zijn, waardoor er bij Ajax nu meer is veranderd dan je zou willen. En dan is de transfermark ook nog steeds open...

“Ik weet niet wat mensen verwachten, maar een speler die net terugkomt van vakantie... Het duurt even voordat zo'n speler zijn ritme heeft gevonden. Daar moeten we snel naar terug, daar gaan we aan werken en de spelers die het betreft weten dat ook. We gaan het ook doen.”

Als gevolg van die extra veranderingen en wisselingen zijn er nog meer zaken die Ajax niet tiptop voor elkaar heeft. Dat bleek ook wel bij de twee doelpunten van Vitesse, die ontstonden door niet op te letten – in dit geval bij een onverwachte hoogtebal – en persoonlijke fouten na een korte corner.

Ten Hag: “Er spelen ook andere dingen: restverdediging, het verdedigende aspect, problemen qua afstemming. Dat is allemaal niet onlogisch als je voor het eerst met elkaar samenspeelt. Het geldt voor de hele ploeg: we moeten beter. Daarvoor moet je samenspelen. Dat doe je normaal in de voorbereiding, maar wij moeten het in de competitie doen.”

Niet alleen in de competitie trouwens, al viel de schade van de remise tegen Vitesse reuze mee. PSV is ook dit seizoen de grote rivaal en de Lampenclub kwam eveneens met moeite uit de startblokken door met 1-1 te remiseren op bezoek bij FC Twente. Die gevolgen vallen dus mee, maar Ajax wacht al snel weer een volgende uitdaging: het sterke Paok Saloniki moet in een tweeluik worden verslagen.

“Ik vind de 2-2 vervelend, begrijp me niet verkeerd, maar ik heb een ander verwachtingspatroon en denk niet dat dit van invloed is op het duel met Paok. Je ziet dat we goed kunnen voetballen, als je tegen Vitesse zo veel kansen creëert, is dat uitstekend, maar we gaan niet alle wedstrijden even achteloos winnen,” benadrukt de trainer.

“We moeten hard werken om de juiste afstemming te creëren. Daar is samenwerking voor nodig. De tijd om samen te werken hebben we in de voorbereiding niet gehad. Wij moeten het nu doen, terwijl het om de drie punten gaat of kwalificatie voor de Champions League op het spel staat.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >