Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Topclubs krijgen niet hun zin, CL nu mogelijk uitgebreid naar 48 clubs

Als de hymne kort voor de aftrap klinkt, lijkt het allemaal zo mooi. Maar achter de schermen zijn er dingen gaande die de minder mooie kant van de Champions League belichamen. Zo wordt er op dit moment een grote strijd gevoerd over de toekomst van het toernooi. Wie weet doen er straks wel 48 clubs mee.

12 juni 2019 - 11:07
cl48clubscar
Wie weet wordt de CL halen voor Ajax toch iets 'gemakkelijker'. © Pro Shots

Je hebt vast gehoord over de plannen van diverse grote clubs om van het kampioenenbal een soort gesloten competitie te maken, naar Amerikaans model. De grote clubs vinden het maar wat mooi om Champions League te spelen en willen hun deelname op één of andere manier beschermen.

Op die manier kom je ermee weg als je net zo slecht beleid voert als bijvoorbeeld AC Milan, omdat prestaties in nationale competities geen voorwaarde meer zijn voor deelname. Je doet toch wel mee. Met name Juventus was groot voorstander van dit principe en probeerde het via voorzitter Andrea Agnelli door de ECA te drukken.

De ECA is een belangenvereniging van Europese clubs, waarbij het idee eigenlijk is dat enkele grote de vele kleintjes niet kapot maken. Maar dat was nu juist precies wat er dreigde te gebeuren. Gelukkig waren ook de diverse nationale competities – Premier League, La Liga en Bundesliga – fel tegen de plannen voor het Amerikaanse model van de Champions League.

Er stemden uiteindelijk slechts 4 van de 98 clubs voor deze toekomstige CL-variant. Het ging om de drie Spaanse topclubs plus Juventus. Met andere woorden: het voorstel komt er niet door en is van tafel. Toch is en blijft het idee van verschillende grote clubs dat er nog meer geld verdiend moet worden, terwijl ook de kleinere clubs – die nu al min of meer buiten worden gesloten – moeten kunnen profiteren.

Er wordt daarom nog steeds hardop nagedacht over een andere opzet van het toernooi, waar op dit moment 32 clubs aan deelnemen. Er wordt door The Times bericht dat er plannen circuleren om de Champions League uit te breiden naar 36, 40 of zelfs 48 clubs.

Als er wordt gekozen voor 40 clubs, kan het gebeuren dat je acht groepen krijgt van vijf clubs. Op die manier zijn er toch twee extra speeldagen die geld in het laatje brengen, zodat 'iedereen' weer blij is. In het geval van 48 clubs kun je denken aan een opzet van acht poules met zes teams. Dan zijn er wel tien speeldagen nodig om de groepsfase te voetballen.

Extra clubs in de Champions League betekent meer mogelijkheden voor de kampioenen van kleine competities op het allerhoogste Europese platform. Op die manier zijn alle clubs, groot en klein, een beetje tevreden. De opmars van Ajax heeft grote indruk gemaakt, terwijl ook begint door te dringen dat het van de gekke is dat de Ajacieden straks toch weer twee voorronden moeten zien te overleven. Dit terwijl de nummer vier van Spanje direct is gekwalificeerd.

Het hele probleem is dat de Uefa ook graag centjes wil verdienen, maar dit doet door de grote clubs samen te brengen. Zonder grote clubs heeft de Uefa niets, terwijl die grote clubs als ze willen ook een wilde competitie kunnen oprichten. Daardoor krijg je een kat-en-muisspel om de macht en moet de Uefa soms toegeven terwijl het dat niet wil...

Er staat voor september een nieuwe overlegronde gepland tussen de clubs en Uefa. Wie weet wordt er dan meer duidelijk over de opzet van de CL in de volgende cyclus, tussen 2021 en 2024.

https://twitter.com/hendopolis/status/1138556008429707264

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >