Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over kampioensduel: 'Je kunt beter een beetje druk hebben'

Ajax pakte de titel officieel tegen De Graafschap (1-4), maar de échte kampioenswedstrijd vond eigenlijk plaats tegen FC Utrecht (4-1), meende trainer Erik ten Hag. En dat zag je terug in Doetinchem. “Je moet hem spelen. Dit was een reguliere overwinning.”

16 mei 2019 - 09:22
tenhaggraafschapcar
Eerst is het tijd voor feest, daarna pas voor volgend seizoen. © Pro Shots

Zonder al te veel krachtinspanning versloeg Ajax de Superboeren op hun eigen veld. De ruime zege deed ook niets af aan de dominantie waarmee de kersvers landskampioen zijn opponent in Doetinchem in de greep had.

Ten Hag zou Ten Hag niet zijn als hij in de euforie ook kritisch naar het laatste optreden van zijn elftal zou kijken. “Eigenlijk ben je al kampioen, maar je moet deze wedstrijd wel spelen. En dat zag je ook terug. De spelers hebben het sinds zondag ook al gevierd. Dat kwam ook door de fans in de Johan Cruijff Arena. Er kwam zondag een emotie vrij die we met z’n allen niet konden negeren,” blikte de trainer eerst terug op het officieuze kampioenschap.

De Ajacieden speelden in de Achterhoek voor het eerst dit seizoen zonder grote druk. “Ja, je kunt dus beter een klein beetje druk hebben. De spanningsboog was weg en dat zag je ook wel terug in de wedstrijd. In de eerste helft creëren we toch drie vier goede kansen, maar misten we de scherpte in de afronding. En als je ziet hoe we dat tegendoelpunt krijgen, dat past ook niet bij ons.”

De tukker liet weten eerst eens een goed feestje te gaan vieren. Na vijf jaren van titeldroogte, pakte hij in zijn eerste volledige seizoen met Ajax de dubbel. Dat is ondanks alle lof waar het om gaat: het verzilveren van succes. Dat Dusan Tadic als gedeeld topscorer op de valreep nog een individuele prijs pakte deed hem deugd.

Ten Hag: “Individuele belangen speelden in deze wedstrijd ook mee. Dan vind ik het mooi dat iedereen daaraan wil meewerken, maar wel door de teamprestatie eerst bovenaan te zetten. Als je dat doet, zie je uiteindelijk ook dat het individu zijn persoonlijke doelen kan halen en dat vind ik mooi.”

Desgevraagd keek hij al voorzichtig vooruit naar voetbaljaargang 2019/2020. Op sportief vlak zal Ajax van goeden huize moeten komen om dit seizoen te evenaren of zelfs overtreffen. “Klopt. We gaan natuurlijk wel een aantal spelers verliezen. Dat zijn wel ongelooflijke kwaliteitsspelers,” weet ook de trainer.

“We zullen er alles aan doen om weer dit soort spelers aan ons te binden, maar het kost tijd om alles weer in elkaar te laten passen. En dan moet je maar afwachten of het ook weer zo goed gaat vallen. Dit zijn spelers met unieke kwaliteiten. Niet alleen bekeken over dit seizoen, maar misschien zelfs wel bekeken over een decennium. Een nieuwe Frenkie de Jong terugkopen, is onmogelijk.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >