Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax pakt schaal 34 in stijl en dit viel ons op!

Ajax heeft zijn 34ste landstitel in de clubhistorie officieel binnen. De Amsterdammers wonnen in Doetinchem overtuigend van De Graafschap met 4-1. Deze zes zaken vielen ons zoal op.

15 mei 2019 - 21:47
titel_1200
Vreugde na het laatste fluitsignaal. Ajax pakt schaal 34! © Pro Shots

Ajax sluit seizoen af in het nieuwe uittenue
De Ajacieden traden in Doetinchem aan in het nieuwe uittenue voor het seizoen 2019/2020. De 34-voudig landskampioen zal na de zomerstop in een voornamelijk groen shirt aantreden met oranje accenten. De nieuwe uitlijn is overigens al in de webshop van Ajax te bestellen. Wil je in het nieuwe tricot naar de huldiging op het Museumplein? Dan kun je het vanaf donderdagochtend aanschaffen in de Ajax Fanshop in de Johan Cruijff Arena en Kalverstraat.

Domineren zonder inspanning
Voor de aftrap liet De Graafschap-coach Henk de Jong weten te hopen op een respectvolle wedstrijd om het voor beide clubs een beetje leuk te houden. Een grote nederlaag, zoals de 8-0 eerder dit seizoen in Amsterdam, of een fanatieke schoppartij kon zijn ploeg richting play-offs niet gebruiken.

De eerste helft voldeed precies aan dat beeld. Ajax domineerde zonder al te veel inspanning en speelde soms ietwat nonchalant. De Graafschap voetbalde op zijn beurt leuk mee. Zodra de Ajacieden het tempo iets opvoerden, ontstond er meteen gevaar. De ploeg had echter standaardsituatie nodig om de wedstrijd open te breken. Lasse Schöne wist wel raad met de directe vrije trap die ploeggenoot Daley Blind kreeg. De Deen krulde de bal prachtig langs de kansloze doelman Bertrams.

Niet veel later maakte de thuisploeg gelijk via Youssef El Jebli, die opvallend gemakkelijk doorgang kreeg richting het Ajaxdoel. Datzelfde gold enkele minuten later aan de andere zijde, toen Hakim Ziyech opstoomde richting vijandelijk strafschopgebied. De Ajacied hield het overzicht en legde onzelfzuchtig af op Nico Tagliafico die zijn ploeg vlak voor rust opnieuw op voorsprong zette.

Uitvak ziet dubbel in de rust
In de rust van de wedstrijd namen de 550 meegereisde Ajacieden alvast een voorschot op het officiële kampioenschap. De Supportersvereniging Ajax had speciaal voor de feestelijke afsluiter op De Vijverberg een klein aandenken voor de Ajacieden in het uitvak meegebracht. Iedere supporter ontving halverwege het duel een kartonnen ‘dubbel’, die uiteraard meteen vol trots getoond werd aan de andere tienduizend aanwezigen in het stadion.    

Afscheid in stijl
Frenkie de Jong speelde in de Achterhoek voorlopig zijn laatste wedstrijd in het Ajaxshirt. De middenvelder deed dat op de hem welbekende manier. Vrijwel alle aanvallen begonnen bij de toekomstig speler van FC Barcelona. Hij strooide veelvuldig met passes, zowel met de binnenkant van de voet als wat nonchalanter met de buitenkant van de wreef.

De Jong verscheen ook wat meer in het strafschopgebied dan we dit seizoen van hem gewend zijn en bediende met name Donny van de Beek enkele keren op maat. Zijn goede spel leverde Ajax na ruim een uur spelen een strafschop op. Na een indrukwekkende solo over het gehele veld moest Ajaxhuurling Azor Matusiwa aan de noodrem trekken.  

Tadic pakt schaal en deelt prijs
Natuurlijk was de kans klein dat Dusan Tadic op de slotdag van de competitie de topscorerspositie kon overnemen van Luuk de Jong, maar er was een kans. De Serviër had minimaal een hattrick nodig, waarbij de aanvoerder van PSV niet mocht scoren. Tadic, die het beste seizoen uit zijn loopbaan speelde, werkte een onzichtbare eerste helft af, maar was na rust gevaarlijker en dreigender met zijn acties.

Na ruim een uur spelen scoorde hij vanaf de stip na een overtreding op De Jong en vlak voor tijd tilde hij de score naar 1-4 met een hard en bekeken schot. Met zijn 28ste eredivisiedoelpunt nestelde hij zichzelf naast De Jong, die op de slotdag tegen Heracles Almelo met PSV wel won, maar geen doel trof.

Uitvak spoelt trauma weg
Ajax en 8 mei. Het is vooralsnog geen goede combinatie. Dit seizoen niet (Spurs-thuis) en drie jaar geleden ook niet. Destijds verspeelden de Amsterdammers de 34ste landstitel op de slotdag van de competitie in Doetinchem. Hoe fijn is het dan als je toentertijd op de tribune stond en ditmaal opnieuw kon afreizen in de wetenschap dat de schaal alleen nog even opgehaald moest worden. De titelvreugde die vanaf de eerste minuut door het vak gierde, spoelde daarmee het verdriet van 2016 enigszins weg.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >