Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Mysterie mislopen titel in 2007 eindelijk opgelost

Ik wil geen pleisters van stinkende wonden trekken, maar toch neem ik jullie eenmalig mee terug naar 29 april 2007. Het was de dag waarop Ajax één schamele treffer tekort kwam voor de landstitel.

13 september 2018 - 13:02
roger-1200

Ajax versloeg Willem II die dag in Tilburg met 0-2, waar het één doelpuntje meer nodig had om kampioen te worden. Dat lukte net niet, waardoor PSV de schaal pakte. Ik weet nu waarom dat niet lukte. Het antwoord zit verscholen in de Ajax presentatiegids van seizoen 2006/2007.

Maar goed, daarover dadelijk meer. Eerst terug naar die onfortuinlijke dag in Tilburg.

Vlak voor tijd kreeg Ajax een enorme kans om de broodnodige derde treffer te maken. Weten jullie het nog? De ploeg van trainer Henk ten Cate mocht een indirecte vrije trap nemen in de vijandelijke zestien, op slechts een meter of negen van het doel.

Nooit, maar dan ook nooit, heb ik begrepen waarom erkende topschutters als Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar toen niet naar voren stapten. Waar waren ze? Nee, tot ieders verbazing meldde de in de 83e minuut ingevallen Roger zich als schutter. Een goede voetballer, maar in Amsterdam kwam het er simpelweg niet uit.

Nooit, maar dan ook nooit, heb ik begrepen waarom erkende topschutters als Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar toen niet naar voren stapten.

Hij schoot dan ook kansloos in de Tilburgse muur. Weg kans, weg kampioenschap. Waarschijnlijk is de Spanjaard alleen om zijn schot in de muur nog niet vergeten in Amsterdam. Pijnlijk.

Maar waarom nam juist hij die o zo belangrijke indirecte vrije trap? Ik weet het nu. En ik ga het jullie vertellen. Het was een gevalletje wraak.

Huh, wat, wraak?

Ja, serieus. Ik bladerde namelijk door de Ajax presentatiegids van dat jaar. Hierin worden bij aanvang van het seizoen de spelers voorgesteld. In de editie van 2006/2007 werden de spelers gefotografeerd op verschillende locaties in en rond de Johan Cruijff Arena.

We zien Jaap Stam bijvoorbeeld poseren in de controlekamer, stoer met de armen over elkaar. Een mooie en belangrijke locatie. Wesley Sneijder wordt in dezelfde pose op de gevoelige plaat gezet. Hij staat fier op de hoofdtribune. Jan Vertonghen staat ook op een belangrijke plek te poseren voor de fotograaf: de kleedkamer. Een heilige plek.

Het ziet er extreem lullig uit. Hier moet de kiem zijn gelegd voor wat er op de laatste speeldag allemaal fout ging.

En nu komt het, want waar denken jullie dat Roger op de foto mocht...?

De trotse Spanjaard moest - volledig gestoken in Ajaxtenue - in de keuken van het spelershome poseren. De dames van het spelershome draaien ondertussen onverstoorbaar een gehaktballetje, terwijl Roger wat ongemakkelijk in de lens kijkt. De armen stoer over elkaar, een bal tussen de voeten geklemd.

Het ziet er extreem lullig uit. Hier moet de kiem zijn gelegd voor wat er op de laatste speeldag allemaal fout ging. Dit moet het moment zijn geweest waarop Roger dacht: na dit seizoen stop ik sowieso met voetballen.

Ik weet zeker: was Roger toen gefotografeerd op de middenstip van de Arena, dan had hij in Tilburg de bal dwars door het doelnet geramd. Ajax zou ternauwernood de schaal hebben gepakt.

Het liep allemaal anders.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >