Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: zo voetbalde Ajax iedereen weer vrolijk

Ajacieden zijn zelden zo blij geweest met een overwinning tijdens een Europese voorronde. Er lag een crisis op de loer, maar precies op het juiste moment zette Ajax zijn beste beentje voor en liet het zien prima te kunnen voetballen. De ploeg rolde Standard Luik met 3-0 op, maar hoe kwam dat tot stand?

15 augustus 2018 - 20:50
UsershyraDesktopajax_dataimages11a03d721e282e51056859db843760b6_normal

Door Kevin Van Nunen

Zoals wel vaker laat Ajax tijdens zomerse wedstrijden twee gezichten zien. Soms zien we het mooie gezicht en droom je over wat er allemaal mogelijk is, maar soms zie je ook het lelijke gezicht en deugt nergens meer iets van. Dan hangt het ontslag van Erik ten Hag zomaar in de lucht.

De trainer maakte na het laatste fluitsignaal een opgeluchte indruk. En stiekem zijn we dat allemaal wel een beetje. Ajax kan wel degelijk voetballen! Het moet er alleen zin in hebben, misschien speelt het wel beter als de druk toeneemt en, niet geheel onbelangrijk, aantreedt in de sterkste opstelling.

Nog afgezien van die sterkste opstelling, gebeurde er een aantal dingen waarop we ons licht laten schijnen. Dit alles met dank aan de statistieken van onze partner @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
We starten met het onder de loep nemen van het spelbeeld. De conclusie tot en met het moment van de 3-0 moge duidelijk zijn: er was sprake van eenrichtingsverkeer! Ajax stond tijdens de eerste helft slechts één balcontact van Standard Luik toe in de eigen zestien. Dan ben je heer en meester, dat moge duidelijk zijn. Pas na een uur deden de gasten uit België een serieuze doelpoging.

Ajax wist de weg naar het doel gelukkig een stuk beter te vinden, maar er was niet direct sprake van een stormloop. De eerste twintig minuten was vooral sprake van een optisch overwicht, terwijl werd gezocht naar een gaatje in de Belgische defensie. Dit leverde in eerste instantie slechts de nodige corners op.

Het doelgevaar nam langzaamaan toe. Het was een kwestie van tijd voordat Standard zou breken en dat gebeurde dan ook. Dusan Tadic speelde op exact het goede moment Nico Tagliafico aan, uit de voorzet die volgde scoorde Klaas Jan Huntelaar met buitenkantje rechts. En we waren amper klaar met juichen of Matthijs de Ligt kopte raak.

Grappig genoeg bereikte Ajax de rust opnieuw met een tussenstand van 2-0. Er zat voor Standard niets anders op dan te hopen op een herhaling van de thuiswedstrijd. En dus trok het in de tweede helft naar voren. Althans, het deed een poging. Dit keer benutte Ajax wel de ruimte die als gevolg hiervan ontstond. De 3-0 van David Neres kort na rust vormde de definitieve beslissing.

Slechts op de counter trokken de Ajacieden daarna nog echt naar voren. Dikke prima natuurlijk, de buit was allang binnen. Er was sprake van een dikverdiende overwinning, mogen we op basis van het xG-plot wel stellen. Ajax scoorde een totaal van 3,38 Expected Goals, de gastheren pakten diep in de tweede helft nog wat marge terug. Maar dit doet niets af aan de zegekans van 85 procent.

Passmaps
Tijd om ons vizier te richten op de passmap. Die is om twee redenen extra interessant: we kunnen achterhalen wat Ten Hag veranderde ten opzichte van het uitduel en we beschikken vanaf nu over dynamische passmaps. Zo kun je de wedstrijd als het ware nog eens simuleren, omdat je per deel kunt kijken hoe Ajax tactisch opereerde.

Kijk eens goed naar de positie van Tadic. De Serviër speelde in de return als een schaduwspits, in de rug van Huntelaar. Tadic mocht vanaf daar de ruimte op zoeken die hij graag heeft en week uit naar de hoek van David Neres. Dit zorgde enerzijds voor ondersteuning van de Braziliaan en anderzijds kon Hakim Ziyech mooi vanaf rechts naar binnen trekken.

Neres speelde met Tadic in zijn rug misschien wel zijn beste duel vanaf links. Helemaal toevallig is dat ook weer niet, want hij heeft wel degelijk een linkerbeen. Sommige analytici staan er nog steeds versteld van, maar hij staat niet zomaar linksvoor. Het zal de verrassing wel zijn. Hoe dan ook, Tadic slaagde er prima in om Neres te vinden en plots oogde hij veel gevaarlijker.

Ondanks de ruimte die op rechts voor Ziyech ontstond, speelde het spel van Ajax zich zeker voor rust grotendeels af op de linkerflank. Hierbij waren rollen weggelegd voor Tagliafico en Daley Blind, die een stuk beter voor de dag kwam dan tijdens het fantasieloze potje met Heracles Almelo (1-1). Het lukte de linkspoten om veelal vooruit te spelen, waardoor er tempo in het spel kwam. Tagliafico vond afspeelmogelijkheden op links en centraal, via Frenkie de Jong, waardoor een mooie wisselwerking ontstond.

Er valt meer op als je de passmap bekijkt of het filmpje afspeelt: Ziyech benutte de ruimte die hem werd geboden optimaal en had zijn distributie prima op orde. De verdedigers van Standard raakten af en toe zo in de war dat ze verkeerd stapten als Ziyech weer een effectbal verstuurde. Toch ging aan het meeste serieuze doelgevaar een actie van Neres of Tadic vooraf.

Tadic speelde ook een belangrijke rol als Ajax de bal niet in bezit had. Hij ondersteunde voorin Huntelaar bij het opsluiten van Standard. Dit gebeurde niet via rechtsbuiten Neres, maar nummer tien Tadic. Hierdoor dwong Ajax zijn opponent om 'moeilijk' te voetballen en Standard kan heus wel wat met een bal, maar als je moeilijk voetbalt is de kans op fouten groter.

Als je behoefte hebt aan meer, klik dan hier voor screenshots en filmpjes

De rode draad van de passmap van Standard is dat Ajax zijn zaakjes verdedigend een stuk beter op orde had. Tijdens de heenwedstrijd moest Ajax nog regelmatig in de achteruit, daar was nu geen sprake van. De backs werden stukken beter en eerder opgevangen – links dus door Tadic en rechts door Mazraoui – waardoor ze amper konden doordringen tot de helft van Ajax.

Bewust of niet bij een tussenstand van 3-0, maar zodra Ajax de teugels even liet vieren, ontstond er direct gevaar. Standard kreeg in de laatste fase van de wedstrijd nog enkele mogelijkheden. Het trof paal en lat. Dat deed een beetje denken aan de tweede helft in hun thuishaven Sclessin, maar het verschil was nu gelukkig al gemaakt.

 

Zone 14
Er zijn meer dingen bij Ajax waar we vrolijk van werden. Er werd in de heenwedstrijd weliswaar twee keer gescoord met kansen op meer, maar het was totaal niet zo dat Ajax domineerde. Dat was nu wel anders en daar hebben we bewijs van. Kijk maar eens hoe dicht Ajax voetbalde in de buurt van het doel van Standard.

Het verschil tussen Zone 14 thuis en uit is als dag en nacht. Ajax combineerde drie keer vaker in dit gebied van het veld dan vorige week. Toen kon het niet echt een vuist maken, nu concluderen we dat Standard duidelijk een maatje te klein was. Hoe duidelijk wil je het hebben?

De Ajaxspelers kwamen tot in totaal 25 passes in Zone 14, waarvan 20 keer een medespeler werd gevonden. De meeste passes gingen linksaf en dan is het bijna geen toeval meer dat daar serieus gevaar uit voortkwam. De geboorte van het doelpunt vond trouwens plaats net buiten Zone 14, vandaar dat er geen assist staat genoteerd. Dat ene metertje doet er verder ook niet toe, het principe werkt.

Als je heel kritisch kijkt, zijn de 17 balcontacten van Standard binnen Zone 14 een tikje aan de hoge kant. Maar er was al sprake van een daling ten opzichte van het heenduel en zoals gezegd: tijdens de eerste 45 minuten stond Ajax slechts één balcontact van de Belgen toe binnen het eigen zestienmetergebied.

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >