Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bewoners halen bakzeil: Stadionplein wordt Johan Cruijffplein

Ondanks flinke weerstand in de buurt, wordt het Amsterdamse Stadionplein nog voor de zomer omgedoopt tot het Johan Cruijffplein. Het gemeentebestuur zet de naamswijziging dus onverdroten door.

02 mei 2018 - 10:37
UsershyraDesktopajax_dataimagesa7ebfb273c240a78827fdfceac0a6bdd_normal
Naamswijzigingen rond Cruijff blijven gemoederen bezighouden... © Pro Shots

Bewoners van stadsdeel Zuid krijgen nog deze week een brief van het gemeentebestuur, waarin de gemeente uitlegt waarom de naamswijziging toch doorgaat, zo schrijft de Volkskrant. Dat is tegen het zere been van tegenstanders, die 3500 handtekeningen ophaalden van mensen die zich overvallen voelden door het besluit om het Stadionplein van naam te laten veranderen.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat het in de communicatie allemaal stukken handiger had gekund. “Wij geven toe dat we buurtbewoners hebben overvallen met dit proces, maar er zijn duizenden en duizenden Amsterdammers die vinden dat Johan Cruijff moet worden geëerd.”

Duidelijk is dat de gemeente zich een beetje vergaloppeerd heeft, door te denken dat buurtbewoners niet vooraf geïnformeerd hadden moeten worden. Bovendien is Cruijff inmiddels geëerd door de naamswijziging van de Arena, die nu officieel de naam draagt van Ajax’ eeuwige nummer veertien.

Daarnaast voelen tegenstanders zich niet alleen overvallen, veel van hen zijn het er ook simpelweg niet mee eens. Ze wijzen erop dat Cruijff ‘niets’ had met het Stadionplein en ook al niet met het Olympisch Stadion. Bovendien willen buurtbewoners niet dat het Stadionplein die naam kwijt raakt.

“Historiciteit speelt kennelijk geen rol,” stelt Simon Bornstein van de wijkraad Zuid-West in de Volkskrant. “Amsterdam lapt alle procedures aan zijn laars.” Het Stadionplein is als naam meer dan honderd jaar oud en vernoemd naar het verdwenen Holland Stadion van architect Harry Elte. De naam is daarmee ouder dan het Olympisch Stadion, dat aan het plein is gelegen.

Bornstein stelt niks tegen Cruijff te hebben, maar vraagt zich wel hardop af waarom niet diens ouderlijke woning in Betondorp tot een museum gemaakt kan worden. Of kan daar niet een straat of plein naar Cruijff worden vernoemd?

Wij van Ajax Life spraken kort geleden met schrijver Sytze de Boer, van wie in juni een boek uitkomt over de relatie tussen Cruijff en Amsterdam. “Je kan zeggen: Cruijff voetbalde vooral in De Meer en komt uit Betondorp, dus vernoem daar een straat of plein naar hem. Maar Betondorp straalt niet de allure uit die past bij Cruijff. Hetzelfde geldt voor park De Meer.”

Cruijff was volgens De Boer gevat, brutaal en was een beetje rebels tegenover het gezag. Wat dat laatste punt betreft past de petitie met 3500 handtekeningen wel een beetje in de geest van Cruijff, vindt de schrijver.

“Ze nemen niet klakkeloos een naamsverandering aan omdat de gemeente, het gezag, dat zo beslist. Cruijff zei in 1990 in Vrij Nederland al: ‘Als ik ergens mee te maken heb, en hoe dat nou komt weet ik niet, zijn er altijd twee kampen.’ Als hij van boven neerkijkt op dit alles, denkt hij vast: ‘Zie je wel, gaan we weer.’ Hopelijk wordt het hernoemen van het Stadionplein goed geregeld.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >