Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Laconieke Traoré kan veel en veel beter

Het gebeurde zelden dat een huurling met zoveel enthousiasme werd onthaald als Bertrand Traoré. Alleen is er een probleempje: de spits haalt vooralsnog bij lange na niet de cijfers die we van hem mogen verwachten. Het kan zijn dat-ie bij Ajax zijn draai nog moet vinden. Maar het seizoen gaat een cruciale fase in.

23 september 2016 - 14:39
UsershyraDesktopajax_dataimagesd47e4215b35f34be56d2ce07bf3929f1_normal
Het is zoeken voor Traoré, maar er breken belangrijke tijden aan. © Pro Shots

Het was alvast een opluchting dat het Traoré in Athene wel lukte om te scoren. Niet nadenken, maar uithalen en juichen. Zo zien we dat graag. Ook was de Burkinees tegen Panathinaikos betrokken bij diverse goede aanvallen. Het hakballetje was om van te watertanden!

Helaas was het tegen Heracles Almelo drie keer niks. Het is niet zomaar dat de wissel van Hakim Ziyech verbazing wekte, want Traoré speelde toch ook niet best? Dat klopt. Het stomme is dat de spits best een paar keer in kansrijke positie aan de bal was, maar zijn passing was erg slap. Ballen waren te zacht of eindigden in de voeten van tegenstanders. Dat schiet niet op. Het oogde laconiek.

We hebben de mannen van Opta Sports gevraagd of het mogelijk is om de prestaties van Traoré tot dusver uit de beelden in statistieken. Uiteraard is dat mogelijk! En daar schrijven wij dan weer een analyse over, om interessante zaken met jullie te delen.

Laten we bij het begin beginnen: wat misschien niet veel mensen weten is dat Traoré bij Vitesse begon als rechtsbuiten. Pas toen Dauda het niet waarmaakte in de punt van de aanval, werd de man uit Burkina Faso centraal geposteerd. Dit gebeurde echter pas in december 2014.

Gemeten over het volledige seizoen 2014/2015 begon Traoré 16 keer als spits aan een wedstrijd. Hij maakte in deze duels 12 doelpunten en gaf ook nog 3 assists. Ter vergelijking: in de overige 13 wedstrijden kwam hij tot slechts één doelpunt en één assist.

  Vitesse 14/15 Ajax 16/17 Verschil
Wedstrijden 16 5 X
Minuten 1356 358 X
Schoten totaal 5,2 4,0 -23%
Binnen de zestien 3,4 2,0 -41%
Binnen de zestien % 65% 50% -22%
Op doel 2,1 1,0 -52%
Doelpunten 0,8 0 X
Conversie 15% 0 X

Tabel 1: Verschil tussen schoten Traoré in eredivisie namens Vitesse (spits) en Ajax.

Tijd om dieper in te zoomen op aanvallende statistieken van Traoré. We hebben de boel hierboven in tabel 1 uitgedrukt 'per 90 minuten' om een zo goed mogelijke vergelijking te maken. Je kunt terecht opmerken: het spelen van 358 minuten is aan de karige kant voor een doorwrochte analyse, maar de verschillen zijn duidelijk.

De offensieve cijfers van Traoré zijn slechter dan in de tweede helft van seizoen 14/15, terwijl hij anderhalf jaar ouder is. Een spits van 21 jaar oud hoort beter te zijn dan zijn twee jaar jongere ik. Traoré noteert momenteel alleen betere cijfers op het gebied van succesvolle dribbels. Het aantal voltooide dribbels per 90 minuten is zelfs meer dan verdubbeld, maar als je kijkt naar zijn schoten dan zijn de cijfers een stuk minder rooskleurig.

Traore's schoten zijn gedaald van 5,2 naar 4,0, een daling van 23 procent. Deze daling an sich is al geen goed teken. Maar wanneer we kijken naar welke schoten de spits afvuurt, wordt het beeld nog wat somberder. De daling van 1,2 schoten per 90 minuten komt tot stand puur in het strafschopgebied, waar zijn totale productie met 1,4 schot is gedaald (3,4 versus 2,0).

Dit betekent direct dat hij van buiten het strafschopgebied iets meer schiet (0,2 per 90 minuten) dan in zijn Vitesse-tijd, maar een beetje trainer ziet zijn spits graag van dichtbij op doel schieten en niet van veraf. Ook zijn schoten op doel zijn met meer dan 50 procent gedaald. Het feit dat Traoré in de eredivisie nog niet scoorde, is superslecht nieuws voor de conversie. Maar zelfs als de nummer negen 'gewoon' een conversie van 15 procent zou overleggen, zijn nog niet alle problemen verdwenen.

Dit schreeuwt om wat extra uitleg. Komt-ie! De gemiddelde schotconversie in de eredivisie ligt rond de 11 procent. Dat cijfer is vrij constant, voor spitsen ligt het gemiddelde op 13 procent. Afhankelijk van hoe goed een spits is en voor welk team hij speelt, kan dit cijfer een beetje schommelen. Traoré zat in dienst van Vitesse op 15 procent en dit percentage moet hij ook voor Ajax kunnen halen.

Stel dat Traoré in een seizoen 28 wedstrijden volledig speelt en telkens vier keer op doel schiet. Dit betekent dat hij 112 keer aanlegt in een seizoen en 15 procent van deze schoten promoveert tot goal. Dit komt neer op ongeveer 17 doelpunten. Een aardig aantal voor een Ajaxspits, maar ook weer niet wereldschokkend.

Stel nou dat Traoré opnieuw 28 wedstrijden speelt, maar dan met 5,2 schoten op doel per wedstrijd. Net als bij Vitesse. Dan kom je op 146 schoten, waarvan 15 procent tot een doelpunt leidt. Zo kom je alweer uit op 22 doelpunten, vijf stuks extra. En dan hebben we bij deze berekening niet eens meegenomen dat Traoré met Ajaxshirt aan vaker schiet vanaf ongevaarlijkere posities op het veld. Daardoor zal het verschil in werkelijkheid nog groter zijn.

  Vitesse 14/15 Ajax 16/17 Verschil
Gecreëerde kansen 1,9 1,8 -5%
Assists 0,2 0,0 X
Voltooide dribbels 1,7 4,0 +132%

Tabel 2: Verschil tussen samenspel Traoré in eredivisie bij Vitesse (spits) en Ajax

Het stemt wel positief dat Traoré op het gebied van kansen creëren bij Ajax hetzelfde scoort als in zijn periode bij Vitesse. Dit kun je zien in tabel 2. Er vielen weliswaar nog geen doelpunten uit de kansen die hij medespelers bood, maar dat is een kwestie van tijd. Dat komt dus wel goed.

Valt er een verklaring te verzinnen voor de mindere schotlocaties van Traoré? Nou, misschien wel. Het is je wellicht opgevallen dat de spits geregeld ballen komt ophalen. We kunnen ons van Ajax - Vitesse een moment herinneren waarbij Traoré zich op de middenlijn meldde en in balbezit kwam om vervolgens weg te draaien en een stuk naar het doel te rennen. Hij haalde uit, maar zijn poging was ongevaarlijk.

Afbeelding 1: Impressie van gemiddelde veldpositie Ajaxspelers tijdens Vitesse-thuis.

Peter Bosz gaf aan dat Traoré zich te ver laat inzakken. Een spits moet in de spits staan en niet op het middenveld. Als je kijkt naar de gemiddelde veldposities van de Ajacieden tegen Vitesse, dan valt op dat Traoré tussen Davy Klaassen (10 zit onder 27), Nemanja Gudelj en Hakim Ziyech in opduikt. Dat is niet goed. Je bent spits, dan moet je op z'n minst voor de middenvelders staan.

Afbeelding 2: Impressie van gemiddelde veldpositie Ajaxspelers tijdens Heracles-uit.

Helaas blijkt het niet mogelijk om de wedstrijden van Vitesse uit te splitsen, waardoor het weinig zin heeft om de gemiddelde positie Traoré uit die tijd weer te geven. Dit omdat zijn wedstrijden als rechtsvoor invloed hebben op zijn gemiddelde plek op het veld. Gelukkig ziet het kaartje op basis van Heracles Almelo - Ajax op afbeelding 2 er alweer een stukkie beter uit. Het is ook grappig om de verschillen tussen de buitenspelers Amin Younes en Hakim Ziyech te zien, maar dat geheel terzijde.

Moraal van het verhaal? We hopen dat Traoré onze analyse heel snel afstraft en aan de lopende band begint te scoren. Dat is goed voor Traoré zelf, voor Ajax en dan valt er voor ons ook iets te klappen en te juichen. Als er verderop in het seizoen aanleiding is voor lovende kritieken, dan komen we erop terug. Bij deze beloofd!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >