Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Passmapjes tonen verschillen tussen Bosz en De Boer

We zijn het er met z’n allen over eens: het is weer leuk om naar Ajax te kijken! Nee, het is nog niet perfect, maar Peter Bosz is pas vier maanden bezig. De grote winst is dat we weer benieuwd zijn en worden verrast. Passmapjes laten leuke verschillen zien.

23 november 2016 - 16:17
UsershyraDesktopajax_dataimages8f9b5b1ee7d03ab5526aa1e2ab1157ab_normal
Op basis van passmapjes heeft Bosz reden tot lachen. © Pro Shots

Het fijne van passmapjes is dat er meteen een heleboel zaken duidelijk worden. Je moet natuurlijk wel een beetje kijk op het spelletje hebben, maar je hoeft heus niet eerst een trainerscursus te doen om te begrijpen wat je ziet.

Laptops en statistieken worden steeds belangrijker in het hedendaagse voetbal. Bosz is er ook fan van, zo bleek bij zijn aantreden. Als we hem een passmapje van @11tegen11 tonen van het duel met Celta de Vigo, misschien wel de beste wedstrijd tot dusver onder zijn leiding, kijkt hij niet vreemd op.

“Natuurlijk ben ik bekend met zulke passmapjes. Je moet altijd een vertaalslag kunnen maken en de afbeelding van Ajax - FC Utrecht ziet er waarschijnlijk anders uit, maar je ziet verschillen ten opzichte van vorig seizoen. Dan bedoel ik onze manier van spelen. Maar dat is duidelijk, denk ik,” aldus Bosz tegenover Ajax Life.

“Ik ben blij dat ik veel strepen vooruit zie, want dat is wat we willen,” vervolgt Bosz. Op basis van Celta-thuis kun je concluderen dat zowel Sinkgraven als Ziyech een hoofdrol vervult als het aankomt op distributie. “Dit is het middenveld waar ik naar op zoek was, met jongens die dominant zijn in balbezit.”

“Het feit dat Schöne zo’n centrale rol heeft, snap ik wel. Hetzelfde geldt voor Ziyech, al wil ik graag vanuit het middenveld ook meer pijlen voorwaarts zien. Maar dit was de wedstrijd tegen Celta, een goede ploeg uit de Spaanse competitie. De lijn terug vanuit Schöne wordt verklaard door het constant druk zetten van Celta. Soms moet je een specifieke wedstrijd goed analyseren om een pijl te verklaren.”

Enkele zaken vallen in algemene zin op: je ziet minder strepen van en naar de keeper en de bolletjes van de vleugelverdedigers zijn kleiner, waar die van de middenvelders juist groter zijn. Dit zegt iets over het verschil in tactiek van Bosz en De Boer, die juist graag de opbouw door zijn backs laat verzorgen.

Hetzelfde zag je gebeuren tijdens De Boers korte dienstverband bij Internazionale. Je zou het zelfs de Hollandse ziekte kunnen noemen, het is een patroon wat je vrijwel uitsluitend tegenkomt in de eredivisie. Als je verdedigers achterin de bal rondspelen, ben je weliswaar veel in balbezit. Maar je komt niet vooruit. Wie vorig seizoen Ajax zag spelen, weet wat we bedoelen.

Al zitten er ook heus wedstrijden tussen die meer overeenkomsten vertonen tussen beide trainers. Bosz: “Excelsior koos ervoor om juist in te zakken en dan zie je dat we veel meer aan het zoeken zijn. Je kunt wel zeggen: meer vooruit spelen, maar tegen zo’n ploeg is dat hartstikke moeilijk.”

“Dan is het logisch dat je meer ballen breed en terug ziet, maar het gaat er ook om: in welk tempo gebeurt het? Data op zich is goed, maar 85 procent goede passes zegt niet alles. Vaak zijn de centrale verdedigers het meest accuraat, maar die spelen de bal naar elkaar of terug op de keeper. Wat heb ik daaraan?”

Het gaat uiteraard te ver – veel te ver zelfs – om alleen maar halleluja te roepen als we de passmapjes van Bosz bekijken. Er kunnen en moeten absoluut dingen beter, check de buitenspelers nog maar eens goed. Er gaan geen lijntjes vanaf de zijkanten naar Dolberg, Younes passt amper en dan vooral naar Ziyech, terwijl Traoré tegen Celta door vier man werd bediend, maar er komt niet een lijntje terug.

Dat is niet goed, daar ligt ruimte voor verbetering. Het aantal geslaagde passes diep op de helft van de tegenstander is sowieso iets te karig, als we de standaard hanteren die we bij Ajax graag zien. Bosz vindt het overigens niet erg als hierbij risico’s worden genomen.

“Even verder over de verdedigers en hun accurate passing. Pirlo vinden we een van de beste passers. Maar hij zoekt altijd de oplossing vooruit en haalt daardoor nooit een percentage van 95 procent. Pirlo’s passes hebben een nauwkeurigheid van 60 of 70 procent, maar zijn wel altijd in de diepte.”

Ook de rol van Klaassen is voer voor discussie. Als je naar de meest recente passmapjes kijkt, lijkt de aanvoerder wel onzichtbaar. Klaassen had tijdens NEC-thuis zelfs de minste balcontacten van alle Ajacieden. Riedewald speelde 25 minuten mee en was vaker aan de bal dan Klaassen, die de wedstrijd vol maakte.

Bosz deelde eind oktober desgevraagd al dat hij tevreden is over Klaassen in zijn nieuwe rol. “Ik denk dat de fans heel goed opletten, maar dat wij als staf soms naar andere zaken kijken. Davy past zich aan aan het middenveld dat wordt opgesteld. Er wordt iets anders verwacht en ik vind dat hij het uitstekend doet.”

“De ene keer is hij dominanter aanwezig... Maar als je het afzet tegen als hij met Schöne en Ziyech speelt, zal zijn rol veel meer zijn dat hij zonder bal probeert diep te lopen. Ruimte maken om Ziyech aan de bal te krijgen. Dat hij verdedigend meer het middenveld in zal kantelen, dan wanneer we met twee controleurs en een tien spelen.”

De beste conclusie die we kunnen trekken op basis van passmapjes, luidt als volgt: het gaat de goede kant op, maar Ajax is er nog niet. Nog lang niet. Gelukkig benadrukt Bosz dat constant. Het gaat goed en het moet beter, waarbij geen plaats is voor misplaatste arrogantie. Dan gaan dingen fout.

Kortom, we zijn benieuwd waar Ajax toe in staat is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >