Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Was Fischer van de partij tijdens ADO-uit?

We zijn nu een half seizoen bezig met het analyseren van prestaties van Ajacieden. Over Viktor Fischer hebben we het nog niet echt gehad. En daar vonden we het toch wel eens tijd voor worden. We hebben getracht te achterhalen of zijn fletse optreden tegen ADO Den Haag exemplarisch of uitzonderlijk was.

19 januari 2016 - 16:21
UsershyraDesktopajax_dataimages4930267d15d9d7abcddcced9f8bd8b8d_normal
Rechtsbuiten Fischer bleef tegen ADO ver onder zijn gemiddelde. © Pro Shots

De hervatting van de competitie begon voor Ajax niet alleen op bezoek bij ADO, maar ook met de vraag: wie mag er starten als rechtsbuiten? We besloten tijdens het trainingskamp in Belek eens extra goed te letten op de diverse kandidaten. Onze keuze zou vallen op Vaclav Cerny, maar die speelde maandag pas met Jong Ajax.

“Cerny oogt frisser en heeft een betere voorzet,” luidde onze motivatie. Het passeren van Anwar el Ghazi hadden we in de smiezen en misschien was het wel beter om Fischer op links te zetten? Daar komen we straks op terug. Frank de Boer koos er in ieder geval voor om de Deen vanaf rechts te laten starten.

Wij vragen altijd statistieken op bij Opta Sports en daar stonden ze toch even raar te kijken toen we vroegen om cijfers van Fischer. “Het leek wel alsof hij helemaal niet meedeed,” verzuchtte een van de analytici. Dat blijkt enigszins mee te vallen. De nummer 7 van Ajax kwam in Den Haag nog steeds tot vijftig balcontacten, verdeeld over 32 voor rust en slechts 18 in de tweede helft.

Statistiek Eerste helft Tweede helft
Balcontacten 32 18
Passes 24 16
Schoten 0 1
Schoten op doel 0 0

Tabel 1: statistieken van Fischer op basis van ADO - Ajax.

Deze analyse moet overigens beschouwd worden als een soort mix tussen een 'wedstrijdverslag' en de cijfers van Fischer dit seizoen. De duidelijke down van de Deen heeft vooral te maken met zijn matige tweede helft, maar Ajax kwam toen sowieso amper in de buurt van het doel van ADO. Fischer zelf kwam dat al helemaal niet, zoals ook wel blijkt uit de tabel.

Waar Fischer in de eerste helft nog vrij vaak in balbezit was, degradeerde hij na rust min of meer tot toeschouwer. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat het Ajaxmiddenveld de controle verloor en steeds vaker in de achteruit moest. Gelukkig dwong ADO nou ook niet bepaald grote kansen af, waardoor de gelijkmaker uitbleef.

Afbeelding 1 en 2: heatmaps van Ajax tijdens eerste en tweede helft tegen ADO.

De afbeeldingen 1 en 2 geven het verschil tussen de eerste en tweede helft goed weer. Het laat ook precies zien waarom een Ajaxsupporter de eerste helft onderuit gezakt voor de televisie volgde, maar in de tweede helft steeds vaker met zijn ogen afdwaalde naar de klok linksboven in het scherm. Over het algemeen verstrijkt de tijd op zulke momenten langzaam...

Het lijkt wel alsof er rond het zestienmetergebied van ADO een sleutel was geplaatst, waar Ajax de sleutel niet van had. De grote vraagt luidt dan: valt zoiets Fischer aan te rekenen? Nou, dat puur op basis van de tweede helft wordt dat natuurlijk een moeilijk verhaal. Ajax raakte de bal regelmatig al kwijt op het middenveld. Zie daarvoor de touchmaps van de middenvelders van ADO. Je kunt hier uit opmaken dat ze de bal telkens erg snel terug in bezit hadden. Ajax kreeg niet eens de kans om Fischer in het spel te betrekken.

<td

Afbeelding 3 en 4: touchmaps van de middenvelders van ADO tegen Ajax in de eerste en tweede helft.

We delen zeker geen voldoende uit, maar het is moeilijk om puur op basis van ADO - Ajax snoeihard te oordelen over Fischer. Zelfs al hadden we graag iets meer lichtpuntjes gezien, zoals bij Younes. Wie weet schiet hij de volgende wedstrijden, als hij rustig genoeg is in zijn hoofd, wel de ene na de andere bal raak. Je weet het maar nooit in die eeuwig opportunistische voetbalwereld en de grootste lefgozer die er bij Ajax rondloopt.

Het loont daarom de moeite even naar het grotere geheel te kijken. Hoe wordt Fischer überhaupt in het spel betrokken? We hebben gekeken naar de wedstrijden waarin hij basisspeler was en op een vleugel werd geposteerd. Uit onderstaande tabel blijkt dat de 21-jarige Fischer als rechtsbuiten iets vaker in balbezit is dan als linksvoor.

Positie Minuten Balcontacten* Kansen gecreëerd* Schoten*
Linksbuiten 386 46 1,2 3,3
Rechtsbuiten 265 51 2,4 2,0

Tabel 2: de gemiddelden van Fischer wanneer hij links- of rechtsbuiten staat.
* gemeten op basis van negentig minuten

Het aantal balcontacten komt ons trouwens vrij bekend voor, jullie ook? Ook valt op dat Fischer vanaf rechts meer in dienst van het elftal speelt. Hij creëert vanaf de rechtervleugel meer kansen voor zijn ploeggenoten en schiet minder geregeld zelf.

Het valt dus best te billijken dat De Boer ervoor koos om Fischer vanaf rechts te laten spelen, zeker als El Ghazi niet in grootse vorm verkeert en Cerny nog inhoud moet kweken. En al was ADO pas de eerste wedstrijd, er moet nog veel gebeuren voordat we het avontuur met Fischer op rechts als succes kunnen beschouwen.

Ajax zelf schiet het nieuwe jaar meestal ook niet zo best uit de startblokken.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >