Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schutterend Ajax sluit rampjaar ‘in stijl’ af en dit valt op

Ajax sloot dit ellendige seizoen zondag af met een gelijkspel. Op bezoek bij het gedegradeerde Vitesse hielden beide ploegen elkaar met 2-2 in evenwicht. Natuurlijk waren we erbij in Gelredome en schreven op wat ons opviel.

19 mei 2024 - 16:21
VITAJA Hendo 1200
Zien we hem nog terug volgend seizoen? © Pro Shots

Rode magneet
De spelersbus van Ajax werd bij de hoofdingang weer keurig opgewacht door supporters van de thuisploeg, al zagen we hier en daar ook het nodige wit-rood-wit. De rode veelwieler blijft trekken als een magneet. De geschorste Jorrel Hato stapte niet uit. Devyne Rensch wel. Hij was in Arnhem de linksback van dienst. Anton Gaaei startte als rechtsachter.

Gesloten dak
Vitesse - Ajax werkt afgewerkt onder onder een gesloten dak, want het KNMI voorspelde noodweer. Er hangen toch al maanden donkere wolken boven het Gelredome. Degradatie is een feit, maar de club vecht voor het behoud van de proflicentie.

Vitesse wilde het Gelredome dan ook zo vol mogelijk krijgen bij de voorlopig laatste wedstrijd in de eredivisie. De regels rond de kaartverkoop werden versoepeld. Uitverkocht raakte het stadion geenszins, maar zij die er waren, maakten er het beste van. Het begon allemaal al met een fraaie corteo vanaf de Korenmarkt richting het stadion.

Aan de andere kant liep het uitvak lekker vol voor de laatste van dit seizoen. Van veel spelers op het veld weten we niet of ze volgend seizoen nog Ajacied zijn. Van de supporters in het uitvak weten we dat wel. Toppers!

Sterkte, Baba!
Een goed moment voor de aftrap was er ook. Tijjani Babangida kreeg een hart onder de riem gestoken. De oud-flankspeler van Ajax en Vitesse raakte zwaargewond bij een dramatisch auto-ongeluk en verloor daarbij zijn zoontje en broer Ibrahim. Beide teams hielden een doek omhoog met daarop de tekst ‘Baba, veel sterkte!’

Scoren in de mist
In het uitvak werden de nodige fakkels en rookpotten ontstoken. Door het dichte dak bleef de rook flink hangen, maar er kon gewoon worden gevoetbald. Wel moest het dak op een kiertje om de roze waas te laten ontsnappen. Op dat moment stond het al 1-0 voor Vitesse. De thuisploeg kwam in de mist op voorsprong via Amine Boutrah, die de bal na een handig overstapje van Marco van Ginkel achter Gerónimo Rulli mikte.

Steven Bergwijn verspeelde kort daarop de bal. Dat leverde een nieuwe kans op voor Vitesse. De paal bracht gelukkig redding. Het viel sowieso niet mee wat Ajax liet zien, maar voor rust werd het via Josip Sutalo toch nog 1-1. Hij tikte een voorzet van Gaaei tegen de touwen.

Gemopper en geschutter
Jordan Henderson – wat gaat hij doen na dit seizoen? – had het totaal niet naar zijn zin. We zagen de Engelsman veel mopperen, zonder dat hij zelf echt een stempel op het spel kon drukken. Het einde van de wedstrijd haalde hij overigens niet. Hendo ging direct na de 2-1 van Vitesse naar de kant. De wijze waarop Ajax het doelpunt van Kacper Kozlowski om de oren kreeg, was exemplarisch voor het hele seizoen. Geschutter met een hoofdletter G. Iedereen stond erbij en keek ernaar.

Steven Berghuis kwam overigens ook nog even binnen de lijnen. Hij stelde vooraf te willen genieten op de laatste speeldag. Tja. Wij genoten vooral van het laatste fluitsignaal. Dat Berghuis vlak voor tijd nog de 2-2 maakte, was aardig. Meer niet. 

Bedankt voor jullie steun
En zo zit rampseizoen 2023/2024 erop. Eindelijk. Een seizoen waarin we onvoorstelbaar veel sportieve malaise meemaakten en waar de club bestuurlijk en organisatorisch ook een slechte beurt maakte. Het supportershart werd getest, maar het was wel ónze club die in de fik stond. Supporters bleven Ajax steunen. Altijd en overal.

Ajax is meer dan voetbal of sportief succes. Ajax is een levensstijl. Winst of verlies. Euforie of teleurstelling. We gaan gewoon door. Zo bewezen Ajacieden ook dit moeilijke seizoen. Als supporters waren we er altijd. We zijn er nu en zullen er ook straks weer zijn. En straks is snel, want Ajax speelt 25 juli alweer tweede voorronde Europa League.

Veel dank voor jullie onvoorwaardelijke steun.

Aanbevolen
Zo ziet het Europese kwalificatieschema van Ajax eruit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >