Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

‘A je to, buurman!’

We kennen allemaal de poppenserie Buurman en Buurman. De twee lijken op de dag van Ajax - Almere City (3-0) in het echt aanwezig in het stadion.

13 mei 2024 - 11:19
Buurman 1200
Klussen komt later wel weer. Eerst naar Ajax. © Ajax Life

Het is zondag fantastisch weer. Talloze korte broeken met de mooiste Ajaxshirtjes erboven. Veelal wit-rood-wit. Het bier vloeit al vroeg en rijkelijk in alle horeca rondom de Johan Cruijff Arena. In de verte lijkt het op de start van een nieuw seizoen. Het is echter de thuisafsluiter van een rotseizoen.

Toch vooral lachende gezichten. Nog één thuisduel en de uitwedstrijd bij Vitesse. Dan zit het seizoen erop. Tenminste, als Ajax de vijfde plek weet veilig te stellen. Niemand – werkelijk niemand – heeft zin in play-offs.

Tussen al het wit-rood-wit op de Johan Cruijff Boulevard zie ik Buurman en Buurman lopen. Allebei in hetzelfde thuisshirt uit seizoen 2021/2022. Die met het klassieke Ajaxlogo. Ze dragen rugnummers 40 en 42. Daarboven de tekst ‘Buurman’. Hun mutsjes liggen nog thuis. Het is immers mooi weer. Even niet klussen, maar fijn naar Ajax.

Ik zie voor me hoe de twee supporters op bovenstaande foto elkaar opgelucht een high-five geven op de tribune. Gevolgd door een welgemeend ‘A je to, buur!’

Buurman en Buurman is van oorsprong een Tsjechoslowaakse poppenserie over twee onhandige, maar vindingrijke klussers. In elke aflevering klussen beide buurmannen, maar dit gaat vaak op een grappige manier volledig de mist in. Willen ze een klein gat in het dak repareren, dan wordt het gat eerst steeds groter.

Soms denken ze dat iets lukt, maar dan lukt het toch niet. Wordt het probleem toch opgelost – en dat gebeurt uiteindelijk altijd – dan roepen ze blijmoedig “A je to!” Dat is Tsjechisch voor “En dat is het!” In de Nederlandse vertaling zeggen ze soms ook “Voor mekaar!”

Op de tribune zien de twee buurmannen hoe Steven Bergwijn een hattrick maakt. Ook krijgen ze vast mee hoe NEC en FC Utrecht punten verspelen. Na het laatste fluitsignaal is dan ook zeker dat Ajax de vijfde plek heeft veiliggesteld. Godzijdank geen play-offs.

Ik zie voor me hoe de twee supporters op bovenstaande foto elkaar opgelucht een high-five geven op de tribune. Gevolgd door een welgemeend “A je to, buur!”

Oftewel: voor mekaar, buurman.

Aanbevolen
Zon, vijfde plek en blote basten in fotoverslag Ajax - Almere City

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >