Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip legt link tussen blessures en mentale gesteldheid

De selectie van Ajax blijft kwakkelen met zijn fitheid. Ook op bezoek bij PEC Zwolle moet John van ’t Schip het doen met een gehavende selectie. De trainer legt uit dat het mentaal zware seizoen ook invloed heeft op het lichaam.

28 maart 2024 - 12:58
Blessurespecaja800
Met Brobbey wordt voorzichtig omgegaan. © Pro Shots

Laten we maar beginnen met een blessure-update: Brian Brobbey, Steven Berghuis, Josip Sutalo en Jordan Henderson zijn er in Zwolle allemaal niet bij. Ook moet Van ’t Schip het doen zonder Ahmetcan Kaplan. Hij is één duel geschorst vanwege de directe rode kaart die hij pakte op bezoek bij Sparta. 

In aanloop naar PEC-uit geeft de trainer meer duidelijkheid over de huidige staat van de ziekenboeg. “Sutalo is behandeld in Kroatië. Berghuis gaat een klein beetje vooruit. Henderson heeft een terugslag gekregen. Hij blijft in overleg nog een week in Engeland om te revalideren. Hij is er sowieso de komende drie wedstrijden niet bij.”

Dat de selectie al heel het seizoen kwakkelt met zijn fitheid, heeft volgens Van ’t Schip ook te maken met het mentale aspect. “Het is een seizoen waarin er in de bovenkamer een hoop gebeurt. Daar kan je ook geblesseerd door raken. Het is een gegeven dat als dingen moeilijk gaan, dat dit ook op het lichaam zijn uitwerking heeft.”

Brobbey leek zich als een van de weinige spelers te onttrekken aan de malaise, maar ook hij staat de komende weken aan de kant met een blessure. Dat zagen we eigenlijk al een tijdje aankomen. De spits zei zelf dat zijn linkerhamstring strak zat. Toen hij tegen Sparta naar zijn bovenbeen greep, wisten we dat het foute boel was. 

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe versla jij PEC Zwolle zonder Brobbey?

Is er te veel risico met Brobbey genomen? “Het is niet makkelijk voor de medische staf om het goed te doen,” aldus Van ’t Schip. “Als je topsport bedrijft, presteer je op de grenzen van je kunnen. Met Brian is dat continu het geval geweest. Het pakte tot nu toe goed uit, maar je weet dat het misschien een keer fout kan gaan.” 

Met de spits wordt voorzichtig omgegaan, zo belooft de trainer. “We proberen er alles aan te doen hem beschikbaar te hebben. Dat managen we door hem soms een dagje vrij te geven of hem er eerder uit te halen, maar je hebt niet altijd grip op wat er gebeurt.” 

Van ’t Schip kan richting PEC-uit weer aan de slag met puzzelen. Hij heeft al wel zijn ideeën over de vervanger van Brobbey, maar deelt die nog niet. De trainer kan in ieder geval weer beschikken over Mika Godts en Steven Bergwijn, al kunnen ze nog geen hele wedstrijd spelen. “Ik hoop dat ze er weer wat bovenop kunnen doen ten opzichte van Sparta-uit.”

Nu Brobbey is geblesseerd, zou het zomaar kunnen dat we Julian Rijkhoff meer gaan zien. Van ’t Schip is tevreden met zijn ontwikkeling. “Hij is een gedreven jongen met een neus voor de goal. Nu Brobbey er niet is, kunnen we hem gaan gebruiken. Of hij gaat starten, is afwachten.”

Aanbevolen
Van ’t Schip over motivatie spelers: ‘Ze voetballen voor meer dan alleen plek vijf'

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >