Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip over motivatie spelers: ‘Ze voetballen voor meer dan alleen plek vijf'

Het wordt voor Ajax nog een hele klus om het eredivisieseizoen af te sluiten als vijfde. Als Feyenoord de KNVB-beker pakt, ontloopt de ploeg in elk geval play-offs. Maar hoe motiveer je spelers om te strijden voor de vijfde plek?

28 maart 2024 - 12:58
Schip 1200 (4)
Akpom speelt komend seizoen vast niet meer bij Ajax. © AFC Ajax

Als je bij Ajax tekent, ga je er op voorhand niet vanuit dat de vijfde plek de positie is waar je je op richt. Toch is dat nu wel zo’n beetje het hoogst haalbare. Hoe moeilijk is het voor Van ’t Schip spelers te motiveren om te strijden voor plek vijf? Veel voetballers spelen volgend jaar vermoedelijk niet meer in Amsterdam.

Juist dat laatste lijkt de trainer ook als voordeel te zien, blijkt uit zijn woorden tijdens de persbabbel richting PEC Zwolle-uit. “Iedereen speelt om een bepaalde reden. Voor zichzelf. Voor de club. Maar er zijn ook jongens die het EK willen halen of jongens die zich in de kijker willen spelen, omdat ze naar een andere club willen. Weer anderen willen een contractverlenging. Elke speler heeft voor zichzelf goede redenen om zich tot het einde van het seizoen vol in te zetten.”

Volgend seizoen staat Van ’t Schip zelf niet meer als hoofdtrainer voor de groep. Hij sprak inmiddels met de clubleiding over zijn toekomst en wat daar de invulling van kan zijn. Een technische rol ligt voor hem in het verschiet. Maar hoe en wat? Dat blijft nog onduidelijk.

Aanbevolen
Van ’t Schip legt link tussen blessures en mentale gesteldheid

“Ik heb met de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes gesproken. We zijn in een gesprek over een rol voor meerdere jaren. Welke rol ik precies ga vervullen? Dat gaan we zien. Dat vind ik op dit moment ook niet belangrijk. Ik wil me nu volledig focussen op de acht duels die komen. Daarna hebben we genoeg tijd om andere dingen te bespreken.”

De eerste indruk die Van ’t Schip heeft van Kroes, is in elk geval goed, al waarschuwt hij dat er geen wonderen mogen worden verwacht. “Het is een gigantische job die Kroes aangaat. Hij komt dingen tegen die anders zijn dan vooraf gedacht. Dat moet je tijd geven. Dit is niet in één dag op te lossen. Het duurt een zekere periode voor we resultaten gaan zien. Kroes maakt een gedreven indruk en zet zijn schouders eronder. Hij is een energieke man die ervoor gaat.”

In eerste instantie – nog voor hij interim-trainer van het eerste elftal werd – zou Van ’t Schip een rol krijgen waarbij hij Klaas Jan Huntelaar en Kelvin de Lang zou ondersteunen. Ook zou hij een verlengstuk vormen richting De Toekomst. Een soort brugfunctie. “Dat was een jaar geleden,” zegt Van ’t Schip nu. “Ook toen zeiden we dat we wel zouden zien hoe het zich ontwikkelt. Ik wil er nu niet te veel meer over zeggen.”

De trainer focust zich liever op PEC-uit. Daar valt weer een hele puzzel te leggen... Josip Sutalo, Brian Brobbey, Jordan Henderson en Steven Berghuis zijn geblesseerd, terwijl Ahmetcan Kaplan is geschorst. We gaan het zondag zien. Dan trapt Ajax om 12.15 uur af in Overijssel.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: fraaie salto’s Sonck en debuut kleine Kluivert in Zwolle

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >