Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Hebben moeite boel na Europees duel op scherp te krijgen’

Ajax krijgt het maar niet voor elkaar goede reeksen aan elkaar te knopen. Na twee prima wedstrijden tegen FC Utrecht en Aston Villa, ging het tegen Fortuna Sittard weer mis (2-2). John van ’t Schip zag de scherpte en frisheid opnieuw ontbreken na een Europees duel.

10 maart 2024 - 17:51
Schipajafor800
Van ’t Schip is voorzichtig met Brobbey. © Pro Shots

Het meest opvallende voor de aftrap, was dat de naam van Brian Brobbey ontbrak in de basiself. De spits werd uit voorzorg aan de kant gehouden. “Na overleg met de speler en medici, besloten we niet met hem te beginnen en hem alleen te brengen als het echt nodig was,” verklaart Van ’t Schip na afloop.

Brobbey bleek uiteindelijk hard nodig. Hij redde in de slotfase nog een punt voor Ajax. De trainer had er ook voor kunnen kiezen met hem te starten, maar Van ’t Schip wilde geen risico nemen. “Brian had last van zijn hamstring. Daar moeten we rekening mee houden. We zijn Steven Bergwijn en Steven Berghuis al kwijt. Dan wil je Brobbey niet ook nog verliezen.” 

Ajax begon heel aardig aan het duel met Fortuna, maar na de snelle openingsgoal van Kenneth Taylor, ging het niveau hard achteruit. Het verval ten opzichte van de laatste twee potjes was groot. Hoe komt dat toch? Van ’t Schip: “Het lijkt erop dat we moeite hebben om de boel na een Europees duel op scherp te krijgen en fris aan start te verschijnen.”

“We zetten telkens een stapje terug na een Europese wedstrijd, waarna we kort de tijd hebben om te herstellen en de boel op te lappen,” vervolgt de trainer, die de vraag krijgt of hij naast Brobbey overwoog meer spelers rust te geven. “Dat had gekund, maar je wil ook zo veel mogelijk met elkaar spelen om automatismen te creëren. Het is moeilijk daar een balans in te vinden.”

Aanbevolen
Taylor: ‘Aan schamen hebben we niks, we moeten door’

Van ’t Schip besloot na de 1-1 in te grijpen met een driedubbele wissel. Later kwam ook Anton Gaaei in de ploeg. Julian Rijkhoff bleef op de bank. De trainer zag er geen heil in met drie spitsen te spelen. “Je moet ook invulling aan de zijkant hebben. Daarom brachten we Carlos Forbs. In de spits speelden we al met Brobbey en Chuba Akpom.”

“Er nog een spits bijgooien, wil niet zeggen dat je dan wel scoort,” vervolgt Van ’t Schip, om daarna zijn overige wissels toe te lichten. “Branco van den Boomen heeft meer aanvallende impulsen dan Sivert Mannsverk. En Tristan Gooijer zat er doorheen. Ik vond Gaaei overigens goed invallen, vooral na alles wat hij over zich heen heeft gekregen.”

Door het nieuwe puntenverlies ziet Ajax zijn concurrenten FC Twente en AZ uitlopen. Ondertussen moet de ploeg achteromkijken en oppassen dat het niet wegzakt op de ranglijst. Van ’t Schip kijkt liever omhoog. We moeten blijven uitstralen dat we ervoor gaan. Twente wordt een heel lastig verhaal, maar naar AZ toe moeten we de druk erop houden.” 

Eerst gaat de focus op donderdag, als Ajax in Birmingham de return speelt tegen Aston Villa. Wat voor wedstrijd verwacht Van ’t Schip? “Zij willen zich revancheren na de 4-0-nederlaag tegen Tottenham Hotspur. Het wordt een hele moeilijke wedstrijd. Als we willen winnen, moeten op ons top zijn,” aldus de trainer, die stelt dat duel voor Bergwijn te vroeg komt. Berghuis kende een kleine terugslag en speelde daarom tegen Fortuna niet mee.

Aanbevolen
Gelijkspelend Ajax verslikt zich in Fortuna Sittard en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >