Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Prachtig Villa Park en Holte Enders in the Sky

We maken ons op voor een tripje naar Birmingham! Liefst 2109 Ajacieden kochten een kaartje voor het – daarmee uitverkochte – uitvak van Villa Park. Het onderkomen van Aston Villa is een van de oudste stadions in Engeland.

11 maart 2024 - 12:00
Villa Park 1200
Villa Park, vlak voor een avondwedstrijd. © Pro Shots

Het stadion dateert uit 1897 en heet officieel Aston Lower Grounds. Villa Park telt zo’n 43.000 zitplaatsen, maar uitbreidingsplannen zijn springlevend. Het stadion kende door de jaren heen vele renovaties en uitbreidingen. Momenteel bestaat Villa Park uit de volgende tribunes: Holte End, Trinity Road Stand, North Stand en Doug Ellis Stand.

Vooral de Holte End wordt gezien als een van de meest fraaie tribunes in Engeland. Hier vind je de fanatieke supporters van The Villans. De naam van de tribune komt ook terug in het bekende supporterslied Holte Enders in the Sky. Ajacieden in het uitvak gaan dit nummer zeker horen uit duizenden kelen.

De tribune is vernoemd naar Thomas Holte. Je eerste gedachte is dat hij een legendarische oud-speler van Aston Villa is, maar hiervan is geen sprake. Hij was een zeventiende eeuwse grootgrondbezitter, zo lezen we bij In de Hekken.

De roots van Aston Villa vinden we dan ook in Aston Park te Birmingham. Hier werd de club in 1874 opgericht en speelde het in de beginjaren. Daar was Holte eigenaar van de historische Aston Hall, een schitterend landhuis, waarvan de bouw in 1618 begon.

Villa Park bevindt zich nog altijd op zo’n vijf minuutjes lopen van het landhuis waar Holte woonde. Snel na de bouw van het stadion, werd een tribune naar Holte vernoemd: The Holte End.

Het resulteerde ook in een bekend Villalied: Holte Enders in the Sky. Het is een gemakkelijk, maar krachtig lied, afgeleid van het bekende countrynummer Ghost riders in the sky van Stan Jones. Ook Johnny Cash, Elvis en Tom Jones gingen ooit met de melodie aan de haal. Fanatieke Villasupporters vervingen ‘ghost riders’ door ‘Holte Enders’.

Aanbevolen
Hoe The Villans hun geliefden eren in en rond Villa Park

Als Ajacied in Birmingham ga je het nummer vast en zeker horen. De tekst luidt als volgt:

As I walked down to Villa Park one dark and dusty day;
I spied a poor old City fan running far away.
I said to that poor City fan, it looks like you must die;
‘Cuz you have seen the glory of… Holte Enders in the sky.

Yippeeh aye aaaayyyy yippeeh aye ooohhhh, Holte Enders in the sky!

We chased him through the terraces, we chased him down the streets;
But little did that City fan know that death must be his fate.
‘Cuz Villa fans rule Birmingham and city fans know why;
‘Cuz they have seen the glory of… Holte Enders in the sky.

Yippeeh aye aaaaahhhh yippee aye oooohhhhh, Holteenders in the sky!

Er bestaat geen twijfel over wat het populairste nummer is onder Villasupporters. Het lied drukt op nogal brutale wijze de superioriteit van Aston Villa uit ten opzichte van hun buren in de stad.

Het is echter vooral een lied dat wordt aangeheven als het niet lekker gaat op het veld. Of juist als dit wél het geval is. Dan wordt het nummer een soort feestelijk gebrul.

Tijdens een van de laatste thuiswedstrijden van het seizoen doet de aanhang in het stadion mee aan de meest emotionele vertolking van Holte Enders in the Sky.

Op het grote scherm schieten dan afbeeldingen voorbij van supporters die zijn gestorven gedurende de voorbije voetbaljaargang. De club vraagt supporters in aanloop naar de wedstrijd een foto en de naam van overleden dierbaren in te sturen. Het liefst gekleed in de bordeaux-blauwe clubkleuren. Of claret and blue, zoals ze in Birmingham zeggen.

Holte Enders in the Sky, van wieg tot graf.

Aanbevolen
Informatie omwisselen Aston Villa-uit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >