Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoe The Villans hun geliefden eren in en rond Villa Park

Ajaxsupporters die Villa Park de komende dagen bezoeken, lopen mogelijk over bestrating met namen van Aston Villafans. Deze zogeheten ‘memorial tiles’ waren ooit een prachtig initiatief, maar worden niet meer uitgegeven. Waarom niet? En hoe eren The Villans nu hun dierbaren?

11 maart 2024 - 13:00
Villa Tiles 1200
Deze tegeltjes kom je vast tegen rond Villa Park. © Pro Shots

De herdenkingtegels zijn nu al zo’n kleine vijftien jaar in het straatbeeld rondom Villa Park te vinden. Om precies te zijn nabij de Trinity Road Stand en het standbeeld van William McGregor. Hij was in 1888 de oprichter van de Football League, de eerste georganiseerde voetbalcompetitie ter wereld.

De steentjes werden niet alleen gelegd om overleden Villafans te eren, ook de geboorte van een nieuwe supporter kon ermee worden gevierd. Helaas bleken de zeshoekige stenen die supporters konden kopen en laten graveren voor zo’n vijftig pond, niet slijtvast. Op sommige stenen is de tekst volledig vervaagd en onleesbaar. Dat komt door het weer en het vele wandelverkeer.

Het slijten van de stenen leidde bij sommige supporters tot verdriet. Fans vroegen of de letters opnieuw konden worden geschilderd of dat de stenen volledig konden worden vervangen. De club reageerde dat er helaas niks aan was te doen. Met het uitgeven van de tegeltjes werd gestopt.

AVFC Support liet destijds weten dat de club niet in staat was de stenen te vervangen. “In de toekomst houden we rekening met de kans op schade, wanneer we zoiets als dit introduceren. Excuses dat we nu niet meer kunnen doen.”

Aanbevolen
Prachtig Villa Park en Holte Enders in the Sky

Aston Villa beloofde na vele klachten de mogelijkheden te onderzoeken voor supporters om dierbaren op een betere wijze te herdenken. De club gaf ook aan in contact te treden met fans die ooit een herdenkingssteentje kochten en waarvan de tekst is vervaagd.

Het is zonde dat zo’n prachtig initiatief niet helemaal uitpakte zoals was beoogd. Het is op zichzelf natuurlijk erg mooi dat supporters op een bepaalde wijze kunnen worden herdacht of gevierd bij het stadion. Bij Villa Park is inmiddels wel een andere mogelijkheid tot herdenken.

Zo ligt een zogeheten memorial book in de kast bij de receptie van de North Stand. “Het geeft supporters de mogelijkheid een herdenkingsboodschap te plaatsen voor fans die we helaas zijn verloren,” zo lezen we op de clubwebsite.

Aanbevolen
Informatie omwisselen Aston Villa-uit

Supporters van Aston Villa kunnen een afspraak maken voor het plaatsen van een bericht in het boek. De club belooft dat het herdenkingsboek nog jaren op Villa Park is te zien.

Ook is er een eerbetoon aan overleden Villasupporters tijdens een van de laatste thuiswedstrijden van het seizoen. De aanhang in het stadion wordt dan uitgenodigd mee te doen aan een emotionele vertolking van het bekende supporterslied Holte Enders in the Sky.

Op het grote scherm schieten dan afbeeldingen voorbij van supporters die zijn gestorven gedurende de voorbije voetbaljaargang. De club nodigt fans uit een foto en de naam van overleden dierbaren in te sturen. Het liefst gekleed in de bordeaux-blauwe clubkleuren. Of claret and blue, zoals ze in Birmingham zeggen.

Het is hoe dan ook een mooie traditie.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >